Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Panciu, oraşul fără agenţie imobiliară


În orașul Panciu, numărul locuințelor vândute în 2011 a atins cel mai mic nivel din ultimii ani. Oficial, până la această dată, în evidențele Serviciului Taxe și Impozite, din Primărie, au fost înregistrate doar 5 contracte de cumpărare a apartamentelor, cu mult sub așteptările edililor celor care sperau ca, măcar în concediul din vară al celor care muncesc în străinătate, vânzările să crească.

Dacă la începului anilor 2000, atât casele, cât și apartamentele din Panciu erau la mare căutare, mai ales în rândul „stranierilor”, în momentul de față nicio locuință nu se mai vinde atât de ușor. În lipsa unei agenții imobiliare, păncenii preferă să-și tranzacționeze singuri locuințele, fie prin mica publicitate, fie prin anunțuri li-pite la spațiile publice de afișaj. Până în urmă cu 3-4 ani,  avizierele și chiar vitrinele ma-gazinelor erau pline de astfel de anunțuri. Acum, însă, rămân la vedere săptămâni, chiar și luni întregi, pentru ca potențialii cumpărători să le poată vedea.
Cele mai multe anunțuri se referă la case amplasate în cartierele suburbane, însă prețurile sunt apro-piate de cele ale apartamentelor din centru, astfel că amatorii nu prea se mai înghesuie. „Nu mai are lumea bani. Eu am lăsat mult din preț și chiar sunt dispus să mai negociez. De la jumătatea lunii august, de când am pus anunțul în centru, s-au interesat doar 3 sau 4 persoane de ea. Doar unul a venit s-o vadă și nu i-a convenit că nu aveam canalizare, deși există bazin de apă, dar și posibilitatea de branșare la rețea”, ne-a declarat un localnic din cartierul Neicu. Omul recunoaște că, deși este vechi, imobilul, compus din două camere, un antreu, o bucătărie și o cămară, a beneficiat chiar de unele îmbunătățiri și că, mai nou, poate fi racordat și la rețeaua de gaze. În aceeași si-tuație se află și proprietarul unei case din cartierul Dumbrava, pentru care, inițial, a cerut suma de 35.000 de euro. Bărbatul, care a postat și anunțuri pe internet pentru a-și vinde mai repede casa, spune că nu găsește cumpărători nici după ce a scăzut prețul la 25.000 de euro, deși imobilul se vinde la pachet și cu o suprafață viticolă, bine întreținută, situată exact lângă casă. Nici păncenii care vor să-și vândă apartamentele nu au mai mult noroc, în pofida faptului că majoritatea beneficiază de multiple îmbunătățiri, la standarde occidentale, și se află în blocuri anvelopate. Åži o parte dintre aceștia și-au postat ofertele pe site-uri de imobiliare, atașând, în plus, și poze, pentru ca potențialii cumpărători să vadă în ce și-ar putea investi banii. Prețurile acestor apartamente, de regulă de 2-3 camere, variază între 22.000 și 28.000 de euro, în funcție de îmbunătățiri, de vechimea blocului și de zona în care sunt amplasate.

Apartamentele ANL, în topul preferințelor

Primarul Ion Petre admite că, din cauza crizei financiare, anul 2011 a fost unul slab în ceea ce privește tranzac-țiile imobiliare. Acest lucru este dovedit și de numărul mic al contractelor de cumpărare înregistrat, până acum, la Primărie, în vederea calculării taxelor și impozitelor aferente. „În tot anul s-au înregistrat doar 5 sau 6 astfel de contracte, extrem de puține în comparație cu anii anteriori”, a precizat Ion Petre. Primarul recunoaște că, în Panciu, piața imobiliară este slab conturată și că, în general, cele mai căutate unități locative sunt acum cele construite din fondurile statului, întrucât Primăria a avut și are în derulare programe de finanțare a locuințelor al căror număr se ridică la 266 de apartamente. „Toate acestea sunt oferite spre închiriere, în condițiile Legii 114 și OG 74/2007. Pentru beneficiari, este mai rentabil să plătească o chirie și să locuiască în apartamente noi, care să le ofere toate condițiile, decât să achite sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru unul ceva mai vechi, dar al căror preț este ridicat de îmbunătățirile realizate de cel care vinde”, a mai spus edilul.
Acesta speră, însă, ca 2012 să aducă, totuși, o schimbare în bine pentru piața caselor și apartamentelor din oraș. „Este și interesul nostru să avem o asemenea piață, pentru că, astfel, cresc și veniturile locale. Consider că, în prezent, orașul beneficiază de condiții moderne de trai și merită ca oamenii să-și investească banii într-un apartament sau casă”, a concluzionat Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?