Proiectul de lege propus de Ministerul Administrației și Internelor, privind comasarea alegerilor din 2012, este dovada vie a faptului că PDL pregătește în 2012 o fraudă de proporții, susțin parlamentarii și primarii social democrat vrânceni. Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, consideră că încercarea de comasare a alegerilor locale cu cele generale este un act nedemocratic și neconstituțional. Cea mai gravă modificare care ar urma să fie adusă Legii electorale, odată cu comasarea, ar fi „dispariția” din noul proiect a câtorva contravenții sau infracțiuni ce vizează activități de fraudare a votului.
Ministerul Administrației și Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012.
Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat că încercarea de comasare a alegerilor locale cu cele generale este un act nedemocratic și neconstituțional. Liderul social democrat a susținut că ac-țiunea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare va transforma România în primul stat cu regim autocratic din Uniunea Europeană. „Comasarea alegerilor locale cu cele generale este un act nedemocratic și neconstituțional. Prin această acțiune, PDL vrea să elimine toate regulile democratice ale statului de drept din dorința de a câștiga alegerile prin fraudarea votului. Coaliția aflată la guvernare calcă în picioare Constituția, legea fundamentală a statului de drept, care prevede clar că alegerile locale se organizează la patru ani. De asemenea, actul fundamental al statului român nu permite comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare indiferent de motivările pe care guvernanții le aduc. Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va transforma România în primul stat cu regim autocratic din Uniunea Europeană”, a declarat Marian Oprișan.
Deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu susține că proiectul de lege privind comasarea alegerilor este considerat de Comisia de la Veneția ca fiind „cea mai nocivă decizie pentru alegerile democratice”. „În susținerea acestei afirmații se arată că prin comasare se deturnează scopul fiecăreia dintre alegeri. La cele locale, cetățenii sunt chemați să-și exprime opinia în legătură cu proiectele locale, își desemnează oameni capabili în consiliile locale și în funcția de primar, pentru a aduce la îndeplinire obiectivele locale. În cadrul alegerilor ge-nerale, cetățenii sunt chemați să-și exprime poziția cu mersul țării, probleme de politică generală, educație, sănătate, apărare, economie și sunt puși să compare politicile și oferta partidelor politice cu privire la modul de a guverna țara în următorii 4 ani. Convenția de la Veneția consideră că prin această comasare se eludează dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul în cunoștință de cauză, creându-se confuzie între perspectivele locale și generale”, a afirmat deputatul vrâncean.
Cristian Dumitrescu a spus că după 21 de ani de democrație, „PDL transformă legea alegerilor într-o șmecherie subsumată partidului aflat la guvernare”. „Iată de ce această lege este o rușine și aruncă România în rândul țărilor cu democrație africană și pentru un interes meschin electoral amanetează viitorul democrației românești. Mai mult, această lege în loc să înăsprească pedepsele privind frauda electorală, o încurajează. Mai exact, cei care vor frauda alegerile nu vor păți nimic. Nimic bun pentru România din perspectiva acestei legi pentru alegerile din 2012”, a mai arătat deputatul Cristian Dumitrescu.
Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, mai bine cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția, este organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.
Fraudarea votului, pedepsită mult mai ușor
Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, consideră că cea mai gravă modificare dintre toate este „dispariția” din noul proiect a câtorva contravenții sau infracțiuni privind activități de fraudare a votului. El a arătat că deși Guvernul PDL a promovat ideea conform căreia noul proiect de lege vizează numai comasarea alegerilor, în fapt, modificările propuse se referă la mai multe probleme. „Nu se mai regă-sesc între contravenții «înscrierea, cu bună-știință, a unui alegător în mai multe liste electorale ale loca-lității de domiciliu, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot», iar din categoria infracțiuni lipsește «înscrierea, cu bună-știință, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electorală«, care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Mai mult decât atât, alegătorul care va primi bani sau bunuri «în scopul determinării acestuia să voteze ori să nu voteze un anumit candidat sau o listă de candidați» nu va mai fi pedepsit de actualul proiect de lege. Este prevăzută o pedeapsă mai mică pentru cei ce oferă bani, bunuri sau alte foloase. Pedeapsa a scăzut de la închisoare de la 6 luni la 5 ani la închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, a afirmat deputatul social democrat Angel Tîlvăr.
Lege electorală pentru colegii cu dedicații
Åi deputatul liberal, Nini Săpunaru, crede că prin comasarea alegerilor locale cu cele generale se încearcă „fraudarea masivă” a alegerilor. „Se pregătește fraudarea alegerilor, iar reducerea pedepselor e un semn că cei de la putere au de gând să închidă ochii la cei care fură votul. Mai mult, așa zisa economie financiară care ar rezulta din comasarea alegerilor nu are legătură cu realitatea. Comasarea alegerilor are legătură cu încercarea disperată a pedeliștilor de a modifica rezultatul alegerilor sperând că o parte din alegători, după ce vor vota cu un primar PD, vor vota tot cu candidații pedeliști pe toate listele electorale. S-ar putea ca socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg”, a precizat deputatul Săpunaru.
Acesta a susținut că o altă aberație care se vrea parte a modificărilor Legii electorale este preve-derea conform căreia un colegiu poate fi format din localități care nu se învecinează între ele. „Conform legii electorale existente, ca să faci un colegiu electoral trebuia ca localitățile să se învecineze terito-rial. Acum, pedeliștii au scos această prevedere, ceea ce îi va permite, de exemplu lui Trășculescu, să facă un colegiu cu dedicație din care să facă parte localități ca Suraia, Dumbrăveni, Valea Sării, care nu se învecinează, dar care sunt conduse de primari pedeliști. Ceea ce se întâmplă cu Legea electorală este o bătaie de joc la adresa românilor și o încercare de a crea o imagine de legalitate la o fraudă electorală de proporții”, a afirmat deputatul Nini Săpunaru.
Împingerea alegerilor în noiembrie lasă primarii fără atribuții
Primarii vrânceni spun că că modificarea calendarului electoral și comasarea alegerilor locale cu cele generale „este o mare diversiune care are ca scop fraudarea alegerilor de către PDL”. Mai mult, edilii locali cred că prin aceste mo-dificări, începând cu data de 1 iulie, ei nu mai pot îndeplini atribuțiile primarului deoarece, conform Constituției, mandatul lor va fi expirat. „Sunt împotriva comasării alegerilor locale cu cele generale, dar și împotriva modificării legii electorale care ar avea ca unic scop fraudarea alegerilor de către PDL, partidul aflat la putere. Constituția spune clar că mandatul nostru expiră în iunie, iar primarul nu poate să mai ia nicio decizie după acel moment. Mutarea alegerilor locale în luna noiembrie ar însemna modificarea Constituției”, a declarat primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea.
Åi primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș crede că singurul motiv pentru care se vrea comasarea alegerilor este apetitul partidelor aflate la guvernare pentru fraudare. „Din informațiile pe care dețin la momentul actual, prin comasarea alegerilor se încalcă anumite prevederi și recomandări ale Uniunii Europene. Sunt de acord că există posibilitatea redu-cerii cheltuielilor pe această perioadă de criză însă propunerea ca scrutinul să se desfășoare în noiembrie, pe parcursul a două zile nu reprezintă niciun fel de economie, ci din contră se încearcă doar mascarea posibilității de fraudare a alegerilor și a inducerii în eroare a alegătorilor. Nu sunt de acord cu comasarea alegerilor deoarece consider că sunt alegeri pe teme diferite și nu putem amesteca problemele locale cu cele naționale”, a afirmat primarul Daniel Nicolaș.
„Prin diminuarea pedepselor se încurajează mita electorală”
Primarul comunei Cîrligele, Åtefan Moscu, spune că modificarea calendarului electoral și comasarea alegerilor locale cu cele generale „este o mare diversiune care are ca scop fraudarea alegerilor de către PDL”. „Este o mare golănie ceea ce ne pregătesc cei de la PDL, iar prin diminuarea pedepselor se încurajează și mai mult darea și luarea de mită electorală. Comasarea alegerilor este e o mare prostie, o acțiune nelegală și neconstituțională. Eu după luna iunie nu mai sunt primar conform Constituției, iar alegerile trebuie să se desfășoare normal și corect. Este o mare diversiune care are ca scop fraudarea alegerilor de către PDL”, a afirmat primarul Åtefan Moscu.
Acesta a dat ca exemplu cazul de mită electorală demonstrat de procurorii DNA, însă cel în cauză a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare. „Dacă va fi încurajată și mai mult mita electorală astfel de cazuri vor fi tot mai multe. Decizia guvernanților e total în afara normelor bunului simț”, a mai spus primarul din Cîrligele, Åtefan Moscu.