Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Boabele de năut, gustoase, dar mai ales sănătoase


Năutul este o plantă din familia leguminoase, asemănătoare cu  mazărea, ce provine din vestul Asiei, India și zona Mediteranei. Dintre cele 20 de tipuri existente, în comerț întâlnim două tipuri ușor diferite fizionomic și calitativ: primul caracterizat prin boabe mai micuțe și închise la culoare, și denumit Desi, iar al doilea caracterizat prin boabe deschise la culoare și denumit Kabuli. Chiar dacă cel dintâi este considerat o alegere alimentară superioară, în România și majoritatea statelor din Europa, năutul Kabuli este cel care predomina piețele.
Beneficiind de o aromă discretă, boabele de năut sunt întrebuințate astăzi în întreaga lume, în salate, hummus, falafel, ori alte specialități gustoase și hrănitoare. În statul Myanmar din sud-estul Asiei, oamenii prepară din năut chiar o varietate de tofu, cunoscută îndeobște sub numele de Burmese tofu.
Există numeroase motive pentru care ar trebui să i se acorde atenție năutului, cel de bază fiind desi-gur, nu gustul, ci valoarea nutritivă. Conținutul proteic bogat al boabelor de năut le-a impus printre cei mai buni substituenți vegetali ai cărnii. Spre exemplu, doar o cană de năut are în jur de 250 de calorii, adică jumătate din necesarul nostru zilnic de fibre și o treime din cel de proteine. De altfel, nu este puțin lucru să știm că putem renunța oricând din anume principii de viață la produsele de origine animală fără a risca să ne confruntăm cu probleme de sănătate.
Năutul mai posedă o cantitate însemnată de fibre vegetale, utile în procesul digestiv, și capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge. Năutul scade și riscul cancerului de colon, reglează glicemia, ajută la digestie și acționează ca un antioxidant pentru organismul uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?