Calvarul focșănenilor de a face baie la ibric s-ar putea sfârși astăzi, după ce primarul Decebal Bacinschi va purta discuții cu reprezentanții furnizorului de gaz. În ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Local, va fi propusă mărirea cu 3, 9 milioane lei a capitalului social al ENET pentru a putea fi achitate datoriile la gaz. Ieri, a avut loc primul termen în procesul „Gigacaloria”, dintre Prefectură și Consiliul Local.
Apa caldă ar putea reveni astăzi în casele celor peste 17.000 de abonați ai fabricii de căldură a Focșaniului, cu toate că ENET nu a reușit să achite datoriile către furnizorul de gaz. Primarul Decebal Bacinschi a discutat ieri cu aleșii locali pentru a se putea pune de acord în privința unei eventuale majorări de capital la ENET, în cuantum de 3,9 milioane de lei. „Mâine (n.r. azi) cred că putem să dăm drumul la apă caldă. Depinde de ce o să decidem împreună cu aleșii locali. Încercăm o mărirea a capitalului social pentru a putea achita datoriile la gaz și să trecem cu bine de această iarnă. E vorba de 3,9 milioane de lei pe care i-am putea aproba în ședința ordinară de marți”, ne-a declarat Decebal Bacinschi.
ENET mai are de plătit la GDF Suez aproximativ 1,8 milioane de lei în contul eșalonării datoriilor mai vechi și factura aferentă lunii octombrie, de 1,9 mi-lioane de lei. Furnizorul de gaz a decis sistarea furnizării combustibilului, pentru neplată. ENET are de recuperat de la rău-platnici sume mai mari decât are de plătit. Societatea de termoficare are de încasat de la populație, de la agenți econo-mici și bugetari suma totală de 6,5 milioane de lei. Cei mai mari datornici sunt Asociațiile de Proprietari, care figurează cu un debit de 3,3 milioane de lei, după care urmează locuințele în facturare individuală, cu datorii de 2,6 milioane de lei.
Dosarul „Gigacaloria” a fost amânat pentru ianuarie
Procesul în care Prefectura Vrancea a chemat în judecată Consiliul Local Focșani pentru anularea a două hotărâri prin care a fost majorat prețul gigacaloriei, a fost amânat pentru data de 11 ianuarie 2012. Termenul a fost acordat pentru ca Prefectura să ia la cunoștință de întâmpinarea depusă la dosar de către juristul Primăriei. De asemenea, instanța a decis să solicite detalii suplimentare de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C., privind avizele pe care le-au dat. Până la termenul din ianua-rie, reprezentanții Primăriei vor depune la dosar și modul de calcul al gigacaloriei, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local 286/2011, cu referire la fiecare componentă în parte, după cum a dispus instanța de judecată.
În întâmpinarea depusă de Primăria Focșani la Tribunalul Vrancea se arată clar care au fost motivele pentru care prețul gigacaloriei a fost majorat în două rânduri. Astfel, toate acuzele Prefecturii sunt demontate punctual.
În primul rând, creșterea prețului la căldură, din luna mai, de la 203 la 270 de lei, a fost din cauza creșterii de TVA de la 19% la 24%, fapt ce nu ține de Primărie sau Consiliul Local. „În 2009, prețul de producție, transport, distribuție și furnizare a fost de 397 de lei/Gcal, însă, de la 1 aprilie 2011, ca urmare a creșterii TVA de la 19% la 24%, prețul a crescut la o valoare de 399,21 de lei/Gcal”, se arată în întâmpinare. În aceste condiții, prețul local de referință sau de facturare la abonat crește. La fel se întâmplă și cu subvenția acordată de la bugetul local. Astfel, Guvernul, care a crescut TVA, nu a făcut decât să scoată bani de la oameni și din Primărie, bani care ar fi putut merge către investiții.
În al doilea rând, proiectul de modernizare a CET Focșani prevedea din start majorarea gigacaloriei, neîndeplinirea atrăgând pierderea banilor europeni pentru realizarea proiectului.
În al treilea rând, refuzul Guvernului de a mai plăti subvenția, începând cu 1 octombrie 2011, ar fi obli-gat Primăria la cheltuieli suplimentare pe care nu și le putea permite. Astfel, Consi-liul Local a ales să dea ajutoare de căldură, mărind sumele pe care le stabilise Guvernul, de la 786 de lei la 1.000 de lei și de la 1.000 de lei la 1.300 de lei pentru persoanele singure.
Dacă Primăria Focșani ar fi optat să subvenționeze prețul gigacaloriei, ar fi dat faliment. O estimare a veniturilor pe 2012 arată că bugetul local ar fi trebuit să aibă niște bani în plus, 9 milioane de lei. Totodată, de subvenție ar fi beneficiat numai o parte dintre cetățeni, iar, de pildă, locuitorii Cartierului Mândrești ar fi plătit, dar nu ar fi primit nimic, pentru că ei nu sunt consumatori ENET.
Nu în ultimul rând, prețul de 399 de lei este prețul aprobat de ANRE și ANRSCE, două autorități ale statului din subordinea Guvernului.
În condițiile în care Tribunalul Vrancea va respinge acțiunea Prefecturii, Focșaniul ar avea bani și pentru investiții, nu numai pentru subvenții și ajutoare.
Cu toate că reprezentații Prefecturii sunt conștienți că această acțiune face numai rău focșănenilor, continuă să-și susțină acțiunea în instanță. Surse din interiorul Prefecturii ne-au confirmat că prefectul, teoretic apolitic, a reacționat pe linie de partid pentru a rămâne în scaunul moale. Focșănenii plătesc acum 203 lei gigacaloria, pentru că cele două hotărâri de majorare au fost suspendate, însă în momentul în care Prefectura va pierde procesul, aceiași focșăneni vor fi obligați să plătească diferențele din urmă. Un caz similar este cel de la Timișoara, unde acum oamenii plătesc din urmă din aceeași cauză. Explicația este simplă! Portocaliii folosesc această situație ca să recupereze din imaginea tot mai șubredă a partidului, iar la Guvern se fac economii frumoase. Prețul gigacaloriei fiind mai mic, ajutoarele de încălzire de la stat sunt mai mici, iar dife-rența de preț este acoperită tot din bugetul local.
Pedeliștii vor scumpirea gigacaloriei, dar mai puțin, să nu le strice imaginea
Aleșii locali portocalii au depus ieri la Primăria Focșani un proiect de hotărâre prin care vor să majoreze prețul gigacaloriei de le 203 lei, cât este în prezent, la 235 de lei. Surse din Primăria Focșani ne-au precizat că proiectul a fost făcut „sub orice critică” și că pe parcursul lui se vorbește ba de hotărâre, ba de proiect. Acest lucru dovedește încă odată lipsa de profesionalism a aleșilor portocalii.