Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Manipularea PDL, combătută prin argumente logice


După anunțul angajării răspunderii pe comasarea alegerilor, Puterea a deschis un front nou de comunicare pentru a intoxica opinia publică, în încercarea de a justifica această măsură profund antidemocratică. Puterea invocă argumentul că PSD, PNL și PC dețin aproape 60% din totalul primarilor, ceea ar însemna că Opoziția ar fi favorizată de comasarea alegerilor. În realitate, avantajul nu se raportează doar la numărul primarilor, ci și la procentele indicate de sondajele de opinie pentru fiecare formațiune politică. În condițiile în care PDL deține circa 18% din totalul opțiunilor, iar numărul primarilor PDL este în jur de 28%, este clar că prin comasare, PDL va câștiga mai mulți parlamentari decât dacă alegerile ar fi organizate separat. Comasarea este deci o cale prin care PDL poate obține mai mulți parlamentari decât arată sondajele de opinie.
PDL invocă neconstituționalitatea propunerii USL care spune că dacă tot se insistă pe comasare, ar fi preferabilă devansarea alegerilor generale, decât amânarea celor locale. PDL face trimitere la art. 63 din Constituție care spune că mandatul parlamentarilor este de 4 ani. În realitate, USL nu a susținut niciodată că devansarea alegerilor ge-nerale să se facă printr-o simpla modificare a legii electorale. Tot timpul, Opoziția a invocat procedura alegerilor anticipate, care e de asemenea prevăzută în Constituție. Așadar, dacă Puterea vrea neapărat comasarea alegerilor, atunci, în loc să amâne alegerile locale – ceea ce ar fi ilegal – ar trebui să le devanseze pe cele ge-nerale, prin demisia Guvernului Boc și respingerea a două pro-puneri consecutive de guvern.
Puterea susține de asemenea că organizarea a două rânduri de alegeri va produce instabilitate politică într-un an de criză, când e nevoie de stabilitate pentru a da încredere investitorilor străini și băncilor care acordă împrumuturi statului român. În momentul de față, guvernul se află la cea mai scazută cotă pe care a avut-o o echipă de guvernare după Revoluția din 1989. Proiectele guvernului sunt din ce în ce mai des adoptate prin angajarea răspunderii, fiind susceptibile de a fi modificate de viitoarea guvernare. Majoritatea Puterii nu funcționează mereu la Senat. Toate aceste elemente constituie elemente de instabilitate și incertitudine politică. Alegerile ar limpezi toate aceste lucruri și ar aduce mai multă stabilitate și legitimitate politică.
Se face o reducere la bugetul de stat de 20 de milioane de euro. Este cel mai populist argument al Guvernului Boc. Se încearcă inducerea ideii că dacă se comasează alegerile, atunci nu se mai taie pensiile, nu se mai taie salariile și nu mai cresc taxele. Există mai multe cheltuieli fanteziste ale Guvernului care depășesc cu mult aceasta sumă: Stadionul Cluj Arena a costat 35 de milioane de euro. Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi la Loteria Româna a fost de 20,3 de milioane de euro. Statul român a pierdut 450 de milioane de euro în urma blocării de către PDL a contractului cu Bechtel pentru Autostrada Transilvaniei. În altă ordine de idei, economia invocată de Boc reprezintă 0,0001 din va-loarea PIB. Mai mult decât atât, cea mai mare economie s-ar rea-liza dacă nu s-ar mai face deloc alegeri, ceea ce ar însemna, desi-gur, desființarea democrației în România.
Primarii opoziției, mai ales din mediul rural, sunt îngrijorați în legătură cu modul ilegal în care PDL își va construi campania electorală. Populația este sărăcită, nivelul de trai a scăzut simțitor și oamenii sunt tentați să primească o sticlă de ulei și o pungă de zahăr în schimbul unui vot. Oamenii trebuie să înțeleagă că punga cu cadouri electorale de la PDL este cumpărată din banii luați de la ei. Românii nu au nevoie de o pungă din care să se hrănească două zile, românii au nevoie de un proiect real și viabil care să le îmbunătățească viața și să le rea-ducă încrederea în viitor.

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?