Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Spectacolul de Crăciun a adus magia sărbătorilor de iarnă la Vulturu


Corul Ștefan Andronic, Ansamblul Rapsodia Vultureană și Vulturii Brass Band au cântat și dansat timp de două ore, în fața unei asistențe numeroase, venită să îi vadă pe artiștii locali în cadrul Spectacolului de Crăciun, care a devenit de acum o tradiție la Vulturu. Spectacolul a avut loc pe 17 decembrie și s-a bucurat de audiență mare, dat fiind faptul că sala Căminului Cultural a fost arhiplină, iar aplauzele și laudele au fost pe măsură.
Așa cum ne-a obișnuit, artiștii din Vulturu, juniori și adulți, au susținut un spectacol profesionist, așa cum ne-au obișnuit de fiecare dată. Cum publicul a fost unul de suflet, și emoțiile transmise au fost pe măsură. Spectacolul a debutat cu o serie de colinde interpretate de Corul Ștefan Andronic, dirijat de profesorul Dumitru Săndulachi, care i-a impresionat pe toți cei prezenți. Programul a fost alcătuit din colinde tradiționale din zona Vulturu, dar și din repertoriul național și internațional. Corul a crescut din punct de vedere al performanței de la an la an, motiv pentru care săptămâna viitoare va participa la un concert de colinde alături de Pastorala.
Copiii din Fanfara Vulturu Brass Brand au impresionat prin măiestria cu care au interpretat mai multe cântece la instrumente muzicale de suflat și de percuție. Juniorii de la Rapsodia Vultureană, alături de colegii mai mari, au susținut și ei un recital de colinde. Rapsodia Vultureană a ridicat sala în picioare cu dansurile populare interpretate. Pe scenă au urcat toți membrii ansamblului, de la cei mai mici, la cei mai mari. Un moment special a fost prezentarea unor tradiții populare de Crăciun, cum ar fi mersul cu capra, în care au fost puse în valoare măștile și costumele vechi achiziționate din zona Nereju, dar și urăturile și plugușorul.
Căminul Cultural Vulturu a fost plin cu spectatori din comună și nu numai, care au venit să vadă un spectacol deosebit, intrat în tradiția comunei. Cu toții au transmis emoție și dragoste pentru tradiție, pentru frumos, mai ales că în sală se aflau părinții lor, bunicii, frații, surorile și întreaga comunitate, care la Vulturu se prezintă ca o familie. Trebuie menționat faptul că partea de dansuri și obiceiuri a fost organizată de coregraful Andrei Culicovschi și de directorul Căminului Cultural Dana Rusu. Și chiar dacă Andrei Culicovschi nu a putut fi prezent la spectacol, copiii s-au prezentat impecabil, transmițând ceea ce au învățat cel mai bine de la coregraful lor: dans și cântec, emoție și dragoste pentru tradiție și cultură.

Autoritățile locale vor să promoveze tradițiile 

Activitatea artistică și culturală de la Vulturu este în continuă ascensiune, iar copiii de acolo reușesc să cucerească toate juriile la festivalurile și concursurile la care participă. Formațiile au crescut din punct de vedere artistic de la an la an, lucru reflectat în premiile obținute. „Vrem să vă colindăm de sărbătoarea cea mai mare a românilor, nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Toată activitatea culturală pe care o facem aici cu copiii, o facem pentru a promova folclorul, pentru a promova dansul, obiceiurile noastre și pentru a face ca țara asta să nu moară. Producem și noi o scânteie. Trebuie să ne respectăm și valorile, și tradițiile.Vreau să le mulțumesc colegilor mei care se ostenesc și vin la repetiții seara târziu, obosiți, dar cu atâta voință, cu plăcere! Cu ajutorul domnului profesor am reușit să închegăm acest frumos cor, pentru a promova comuna noastră, gospodarii și gospodinele din localitate, pentru că avem oameni frumoși și gospodari care merită acest lucru! Am fost invitați la televiziune, unii au zis că ne-am dus să ne fălim. Noi am mers pentru a ne promova comuna! Avem acești copii minunați la fanfară. Atâta muncă pe domnul profesor Marian Cucu, dar sunt și rezultate! Avem trei elevi care au fost acceptați la școala de muzică. E un lucru extraordinar pentru copiii noștri! La dansuri, domnul Culicovschi muncește cu peste 100 de copii. Noi dacă ne pregătim tineretul, ne pregătim viitorul!”, a spus primarul Nicușor Păcuraru, în deschiderea spectacolului.
La inițiativa acestuia, copiii talentați din comună au fost atrași în formațiile artistice înființate de autoritățile locale, pentru a dezvolta la nivelul comunei o mișcare artistică și culturală care să ajute la formarea generațiilor viitoare și la păstrarea tradițiilor, pentru că, după cum singur mărturisește edilul, investiția în tineret este o investiție în viitorul de mâine. De asemenea, trebuie cunoscut faptul că toți copiii care participă la dansuri sau iau lecții de instrument nu plătesc nimic. Repetițiile se fac la sala de sport a școlii din Vulturu, iar transportul copiilor se asigură cu microbuzul școlar, care după un orar bine stabilit trece prin toate satele comunei și aduce copiii, pe care îi duce înapoi după terminarea repetițiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?