Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Borşul taie greaţa şi este sănătos


Borșul este un preparat popular în estul Europei, descoperit în urmă cu circa 500 de ani. Patria borșului este Rusia, chiar dacă Ucraina ori Polonia, la rândul lor, se fălesc cu această tradiție culinară. Ingredientul de bază este sfecla roșie, cea care conferă și bine cunoscuta nuanță de roșu din farfurie.  
În spatele aparenței simpliste se ascunde o valoare nutritivă bogată, care ajută în timp la instalarea unei sănătăți de fier. Beneficiile consumului de borș sunt corelate cu nivelul sporit de antioxidanți. Aceste componente protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare și chiar împotriva câtorva tipuri de cancer, în special cel de colon.
Aveți stomacul îngreunat după mesele copioase de sărbători și simțiți nevoia unei schimbări alimentare, ori vă doare ficatul și nu știți cum să înlăturați stările de greață? Nutriționiștii recomandă cura cu borș pentru revigorarea întregului organism. Beți cu 15 minute înainte de masă o  jumătate de pahar sau chiar un pahar de borș. Are calitatea de a „tăia” imediat senzația de greață.(Nu se recomandă în dispepsia acidă). Pentru a eficientiza și mai mult terapia, puteți adauga în cană o jumătate de linguriță de pulbere de pelin. 
O jumătate de cană de borș asigură 8% din cantitatea zilnică necesară de vitamina C și 6% din cea de folați. Aceștia din urmă, împreună cu vitamina B-12, ajută organismul să transforme mâncarea în energie, stimulează producția de glo-bule roșii și sunt cruciali în dezvoltarea copilului în pântece. Persoanele care au probleme cu nivelul glicemiei, pentru a evita complicațiile specifice diabetului, apelează adesea sub îndrumarea specialiștilor la două remedii extrem de eficiente: borșul și ceapa verde.
Fără îndoială, cele mai multe beneficii le oferă borșul simplu, însă nu putem spune că cei ce-și încântă familia periodic cu o ciorbă gustoasă de borș cu pește va ieși cu ceva în pierdere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?