Acum mulți ani, aveam un prieten din Târgu-Mureș, care îmi povestea de un doctor, Raed Arafat, ce a creat nu știu ce minune numită SMURD. Prietenul ăsta al meu era foarte mândru de acest serviciu, unic în țară, pe care-l considera un fel de salvator universal. N-am prea înțeles despre ce e vorba la momentul respectiv.
Mă uit acum la Raed Arafat și-l văd luptându-se cu morile de vânt. În România de astăzi, lupți de nebun, de multe ori de unul singur, căci cei împotriva cărora ți se pare că ai pornit la război nu au onoarea de a răspunde provocării, ci recurg la tertipuri, la tactici de șmenari.
PD-L-iștii s-au găsit să-l acuze pe subsecretarul de stat că are niște puncte de vedere stângiste. Așa, și? Nu ai voie să fii de stânga în România? Toată lumea trebuie să urmeze ideologia partidului aflat la putere? Ce am ajuns? Roboței nord-coreeni, să plângem teatral, fără căciuli și fără mănuși la minus 10 grade? Åi ce ideologie are PD-L? Până acum câțiva ani era de centru stânga. Apoi, precum curva pe centură, s-a orientat, în funcție de client, spre centru-dreapta. Mă întreb câți dintre acești politruci declarați de dreapta știu ce înseamnă asta din punct de vedere politic. În afară de folosirea în scopuri de auto-satisfacție, mă îndoiesc că au idee.
N-am nimic împotriva privatizării, simțul proprietății îl consi-der înnăscut, nu dobândit, dar mă împotrivesc vânzării a tot și toate doar pentru a satisface poftele pantagruelice ale finanțatorilor PD-L-ului.
Există deja de toate în mediul sanitar privat: și asigurări și cabinete și cli-nici și spitale și ambulanțe. De ce să finanțeze statul, mediul privat? Când va suna omul la 112 și va chema salvarea, cine va veni? Dacă vor fi opt operatori privați, plus SMURD, plus Ambulanța…. Va trebui mai întâi să zică dacă este asigurat la stat sau la privat? I se va cere numărul asigurării? Până termină cu toate astea, s-ar putea să termine cu toate cele lumești… Åi așa nu sunt bani, ce realizezi când împarți puținul la mulți?
If it isnât broken, donât fix it, spun americanii, la care tot fac referire politrucii de dreapta. Nu zic că sistemul de urgență e perfect, dar perfecționează-l pe ăsta, nu împărți sărăcia doar ca să amuțești schelălăielile javrelor politice, care ți-au amușinat pantalonii în campania electorală și pe care vrei să-i stârnești din nou, că, nah, e din nou an electoral.
Cât despre occidentali, americani și sistemele lor de sănătate…. Iarăși o facem ca la â48. Luăm forma și lăsăm fondul. Da, acolo se bazează aproape totul de privat, dar cu ce facem comparație? Veniturile românilor cu veniturile occidentalilor? Alocările din PIB-ul României pentru Sănătate cu cele de la ei? Așa să ajungem? Dacă ai bani de asigurare, te tratează medicii din spitale, dacă nu îți pun un pansament și te trimit acasă? La noi, cum necum, prost plătiți și în unități subfinanțate, încă te mai tratează doctorii. Că le mai bagi un ban în buzunarul halatului sau nu, își mai fac meseria. În America, nu au voie să te trateze dacă nu ai asigurare, că îi dă spitalul afară.
Cred că forțarea demisiei lui Raed Arafat reprezintă un vârf al politicii retardate a PD-L-ului, partid neanderthalian, preocupat să acapareze totul în peștera proprie. Mi-e scârbă…