Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Stimulente pentru angajatorii ucenicilor


Angajatorii care încheie contracte de ucenicie la locul de muncă pot primi  lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referință care este, în momentul de față, de 500 de lei. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească acești angajatori pentru a beneficia de facilitățile prevăzute de lege, este de a menține raporturile de muncă ale ucenicilor pe toată perioada pe care a fost încheiat contractul de ucenicie, perioadă ce nu poate fi mai mare de trei ani și mai mică de 12 luni.
Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, „în situația în care contractul de ucenicie la locul de muncă încetează anterior datei prevăzute în contract, angajatorul este obligat să restituie AJOFM sumele încasate de la bugetul asi-gurărilor pentru șomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României”.
Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia tânărul ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unui angajator persoană juridică sau fizică, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile formării profesionale.
În afară de elementele obligatorii ale contractului de muncă, contractul de ucenicie trebuie să cuprindă și clauze cu privire la: calificarea pe care urmează să o dobândească ucenicul; numele coordonatorului de ucenicie și calificarea acestuia; locul unde se desfășoară activitatea de formare profesională, precum și durata necesară pregătirii teoretice și practice prin ucenicie la locul de muncă. „Poate fi încadrată ca ucenic în muncă orice persoană ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, și nu deține o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă. Pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncă, în calitate de angajatori, numai persoanele juridice și fizice autorizate de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei”, se precizează în comunicat.
Prin derogare de la prevederile Legii nr.300/2004, pot încadra în muncă ucenici și persoanele fizice autorizate și asociațiile familiale care fac dovada că prestează de cel puțin un an activitatea pentru care au fost autorizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?