Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Taxa de poluare blochează vânzările în târgul auto din Focşani


Vânzările de Dacii second hand sunt blocate în târgul auto din Focșani din cauza noii taxe de poluare introdusă de guvernul pedelist. Comercianții de Dacii îi îmbie pe puținii clienți care se apropie de afișe cu diferite variante pentru a fenta noua taxă auto. „Facem o procură și nu plătiți nicio taxă”, ne-a spus unul dintre vânzătorii de Dacii. Pentru o Dacie din 2003, valoarea taxei ajunge chiar și la 10.000 lei, peste o sută milioane lei vechi, mai mult decât valoarea mașinii.

Comerțul cu Dacii second hand din târgul auto focșănean este blocat de noua taxă pe poluare introdusă de guvernul pedelist. Speriați de sumele mari de bani pe care trebuie să le achite fiscului, șoferii se feresc de Daciile pe care le preferau în urmă cu o lună pentru că erau mai ieftine la întreținere. Însă vrâncenii care vor să își cumpere mașini mai au câteva zile la dispoziție până când intră în vigoare noua taxă auto. Taxa introdusă de pedeliști este imensă ținând cont de valoarea unei mașini second hand.
Astfel, pentru o Dacie din 2003 care costă circa 6.500 lei în târgul auto, taxa de poluare ajunge chiar și la 10.000 lei. Altfel spus, taxa este mai mare decât mașina. Nu e de mirare că oamenii se feresc de achiziția unei Dacii, chiar dacă se spune că e mai rezistentă pentru drumurile comunale. „Am venit să caut o mașină mai veche, aș vrea un Papuc, să mai car și marfă la piață, dar nu știu ce să iau. Nu știu când intră noua taxă și cine știe cât ar trebui să mai plătesc. se aude că trebuie să mai dau 50 de milioane la o Dacie de zece ani. Adică să o plătesc încă o dată. E o mare prostie să mă pună să mai plătesc o taxă pentru o mașină care a circulat de zece ani în România, iar dintr-odată au aflat cei de la putere că poluează. Nu știu de unde să mai scoată bani”, ne-a spus Maricel Popa.

Procura păcălește taxa

Comercianții de mașini au găsit însă soluții pentru a fenta taxa pe poluare. Ei oferă posibilitatea de a cumpăra o mașină prin procură, astfel încât să nu mai fie nevoie de achitarea unei taxe la fisc. „Nu e o problemă cu taxa. Nu credem că se aplică în acest an. Cred că este o mare tâmpenie să aprobi așa ceva, să îi pui pe toți să plătească o taxă chiar și pentru o Dacie. Oricum, dacă va fi aprobată noua lege, se poate face procură astfel încât să nu se plătească taxa la finanțe. Se circulă legal, fără nicio pro-blemă”, spunea unul dintre vânzătorii de Dacii din târgul auto.
Noua taxă de poluare îi afectează și pe proprietarii de autoturisme cumpărate din România înainte de 2007 și care au plătit deja o taxă vamală. De exemplu, pentru un BMW 330 din 2006 înmatriculat și scos la vânzare, taxa de poluare depășește 11.500 lei, adică peste 2.600 euro. O sumă mai mică însă consistentă trebuie să fie plătită și pentru o mașină pe benzină de 1,6 litri din 2006. Conform noii taxe de poluare, cumpărătorul unei asemenea mașini trebuie să achite peste 2.400 lei sau 570 euro.

Taxa intră în vigoare pe 13 ianuarie

Normele de aplicare a noului sistem privind taxa de poluare auto au fost aprobate, miercuri, de Guvern prin hotărâre, în condițiile în care proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică abia la începutul acestei săptămâni și ar fi trebuit să rămână în discuție până la 19 ianuarie.
Noua taxă auto se aplică începând de vineri, 13 ianuarie, numai mașinilor care se înmatriculează de la această dată.
Având în vedere reducerea taxei de poluare cu până la 25%, cei care au plătit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferenței, în cazul în care suma este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi. Astfel, persoanele interesate să vadă dacă au de recuperat bani ca diferență, începând de vineri vor avea la dispoziție, pe site-ul AFM formula de calcul prevăzută de lege și care va fi utilizată și de organele fiscale.
Persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organelle fiscale competente o cerere de restituire, însoțită de mai multe documente, în original sau în copie: documentul doveditor al plății taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont), copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. Cererile de restituire, însoțite de documentele necesare sunt soluționate de către organele fiscale, în termen de 45 zile.
Plata sumelor reprezentând diferența de taxă plătită se face de către organul fiscal competent în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghișeul unității Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?