Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Consiliul Județean Vrancea va construi un NOU SPITAL JUDEȚEAN


    Consiliul Județean Vrancea intenționează să construiască un nou spital județean. Investiția urmează să fie realizată cu finanțare de la Banca Mondială și va fi dotat cu toată aparatura și utilitățile necesare unui spital modern, de ultimă generație. Anunțul privind noul spital a fost făcut în ultima ședință ordinară din acest an a Consiliului Județean, de către vicepreședintele Ionel Cel Mare. „E un vis mai vechi al președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan, ca județul să aibă un spital județean nou. E o necesitate. În urmă cu o săptămână, domnul președinte al Consiliului Județean ne-a spus că a discutat cu premierul Mihai Tudose și cu Banca Mondială, iar domnul prim-ministru i-a spus să identifice un teren pentru a se construi un spital județean nou în Vrancea. Am luat legătura cu Primăria Focșani, au analizat, însă nu s-au definitivat lucrurile privind terenul. Avem certitudinea că ne va fi pusă la dispoziție o suprafață de 5 hectare de teren pentru a ridica un spital nou”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare. 
    În acest sens, Consiliul Județean Vrancea a aprobat, marți, în ședință ordinară proiectul de hotărâre privind transmiterea solicitării de identificare și trecere a unei suprafețe de teren de aproximativ 5 ha din domeniul public al municipiului Focșani în domeniul public al județului Vrancea, în vederea construirii Spitalului Județean. Spitalul ar urma să fie dotat cu aparatură de ultimă generație, dar și cu un heliport pentru preluarea cazurilor de urgență rapidă. Într-un comunicat trimis de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea se precizează că Marian Oprișan „a făcut demersuri susținute în ultimii ani pentru identificarea unei soluții viabile și a unei surse de finanțare pentru construirea unui nou spital județean, în care pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament”. „Construirea unui spital modern pentru locuitorii județului Vrancea face parte dintr-o viziune pe termen lung a președintelui Marian Oprișan privind asigurarea unor servicii medicale de calitate și vine în completarea unui proiect investițional, susținut de domnia sa, care vizează dotarea actualului Spital Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani cu aparatură medicală modernă de specialitate”, se mai arată în comunicat.
    Contactat de reporterii noștri, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, ne-a declarat: „Este o certitudine faptul că vom construi un nou spital județean și, în acest sens, am luat toate măsurile care se impun pentru a construi și dota la standarde moderne noul spital. Cetățenii județului Vrancea merită un spital nou mai ales că actualul spital este unul foarte vechi”.

Aproape 30 de milioane de lei pentru aparatură medicală modernă la actualul Spital Județean

    De reținut că actualul imobil în care funcționează Spitalul Județean de Urgență Focșani a devenit impropriu atât în ceea ce privește asigurarea fluxurilor medicale stricte, necesare pentru realizarea unui act medical de calitate, dar și pentru că acest imobil nu a mai beneficiat de reparații capitale încă de la construire. Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut demersuri la Ministerul Sănătății, astfel încât, actualul Spital Județean a beneficiat de un proiect investițional ce a vizat dotarea cu aparatură modernă de specialitate în valoare de aproape 30 de milioane de lei. Programul investițional a demarat în 2015 și continuă și astăzi.
    Directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, Constantin Mîndrilă, a declarat că Ministerul Sănătății a alocat acești bani ca urmare a intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la ministrul Sănătății. „În urma demersurilor efectuate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la Ministerul Sănătății, încă din 2015 am fost incluși într-un program de dotare cu aparatură medicală de ultimă oră. Reamintim că spitalul nostru avea aparatură învechită atât fizic cât și moral de peste 30 de ani. La finele lunii noiembrie am primit aparatură medicală în valoare de peste 5 milioane lei”, a precizat Constantin Mîndrilă. Este vorba de aparatură medicală constând din: aparat radiologic pentru efectuat filme în urgențe (atât de necesar, actualul fiind depășit total atât fizic cât și moral); videoendoscop superior și inferior secția interne (există medic gastroeterolog, nou angajat); masă operație ortopedie traumatologie; trusă endurologie, pentru sala de operație urologică, (și pe această secție există medic nou angajat); ecograf dopller pentru secția de neonatologie (și aici există medic nou angajat cu competențe pentru ecografii copii nou născuți); platformă chirurgicală cu argon pentru sălile de operație chirurgie generală; aparat Rotgen cu braț C, pentru sălile de operație ortopedie -traumatologie. Aceste fonduri au venit în completarea unui proiect investițional ce a vizat dotarea Spitalului Județean din Focșani cu aparatură modernă de specialitate, în valoare de 25 de milioane de lei.
    Odată cu dotarea cu aparatură modernă au fost angajați și medici noi cu competențele necesare utilizării aparaturii. Astfel, au înființate două săli de operație de traumatologie, dat fiind numărul foarte mare de traume prin circulație, iar pentru aceste săli au fost angajați medici. De asemenea, au fost angajați medici și pentru specializările urologie, neonatologie și gastroenterologie. „Å¢in să mulțumesc președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul acordat în alocarea fondurilor pentru dotarea cu aparatura medicală necesară desfășurării în bune condiții a activității din această unitate medicală. Practic, în acest moment, Spitalul Județean de Urgență beneficiază de aparatură medicală ultraperformantă de ultimă generație”, a precizat Constantin Mîndrilă.
    Anterior lunii noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au mai fost dotate cu echipamente medicale nouă săli de operații, au fost montate aparate noi de radiologie și de video-endoscopie. De asemenea, la Secția ATI au fost instalate șase aparate de anestezie de înaltă performanță, iar ecografe de ultimă generație au fost montate la secția Interne, Gastro-enterologie, Ambulatoriu. Blocul operator a fost dotat cu un microscop oftalmologic care permite realizarea de operații extrem de complicate și cu un microscop chirurgical de ultimă generație. De asemenea, a fost instalat și un computer tomograf ultramodern, iar exemplele pot continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?