Elevi și foști elevi, cadre didactice, inspectori școlari, autorități locale, cu toții au sărbătorit, ieri, 40 de ani de la înființarea primei școli tehnice auto în județ, la Liceul Unirea. Evenimentul a avut loc la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia.
Primul director al colegiului, profesorul Eugen State, a povestit cât de greu a fost să se mențină în Vrancea o școală de transporturi. De altfel, profesorul State, alături de Ștefan Ioneanu, a pus bazele actualului Colegiu Auto. Rând pe rând, foștii profesori au rememorat amintiri din perioada în care școala suferea transformări peste transformări. La înființare, în 1977, actualul colegiu se numea Grupul Școlar Auto Focșani și funcționa în localul Liceului Unirea. Până să ajungă să aibă un sediu al său, profesorii de la Colegiul Auto au predat în mai multe clădiri din Focșani. Și chiar dacă a fost greu și nu de puține ori s-a dorit desființarea acestei școli, numărul mare de elevi, precum și cel al părinților care și-au manifestat intenția de a-și aduce copiii să învețe mecanică și toate specializările adiacente, au determinat cadrele didactice să caute mereu soluții.
Doi dintre absolvenții Colegiului Auto au ajuns să predea în școala unde au învățat, cum este cazul profesorului Ioan Negoescu, care a și condus unitatea timp de 10 ani, în perioada 2006 – 2016. Profesoara Epaminonda Mocanu este absolventă a colegiului, director adjunct în prezent. Mulți dintre foștii elevi au ajuns să predea la catedră, alții ocupă funcții importante în domeniul transporturilor, fiind inspectori de trafic, ingineri în diverse companii din țară sau străinătate.
La sărbătoarea Colegiului Auto au fost prezenți mai mulți directori de licee din județ, printre care și Cornel Noană, directorul Colegiului Național Unirea. Profesorul Noană a povestit cum, în anul 1977, Liceul Auto de acum a fost colacul de salvare al prestigiosului colegiu vrâncean, dat fiind faptul că numai Ministerul Transporturilor a vrut să subvenționeze școala în acei ani. În semn de colegialitate și respect, profesorul Noană i-a înmânat directoarei Colegiului Auto, Luminița Balaban, o plachetă și o machetă omagială „Unirea 150 de ani”. La rândul ei, aceasta i-a oferit o plachetă aniversară la cei 40 de ani de școală vrânceană în domeniul transporturilor. De altfel, toți invitații au primit asemenea plachete.
Un moment deosebit a fost acela în care s-a dezvelit o placă memorială care marchează cele patru decenii ale instituției de învățământ.
Autoritățile locale susțin liceul
La eveniment au participat și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare și Dănuț Cristian, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, care a și promis finanțare pentru terminarea unei clădiri, situate în curtea liceului, dar și sprijin pentru achiziționarea unor autocamioane, pe care elevii să învețe în vederea obținerii permisului auto, categoria C1. Alături de edil au fost și viceprimarii Nicolae Iorga și Ionuț Mersoiu, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, Dorin Cristea, și adjunctul său, Aurel Șelaru, precum și inspectorii Tincuța Zahariuc, Mihaela Simion, Aurora Lefter, etc. „Ne-au bucurat maturizarea și stabilitatea instituției noastre, ajunsă acum în pragul acestei vârste. Ne-au dat speranțe și certitudini semnele îmbunătățirii procesului de învățare. Ne-am motivat să mergem mai departe cu recunoașterea internă a calității învățământului de aici și rezultatele bune la toate nivelurile de examen susținute de elevii noștri. Suntem mândri și recunoscători constatând înflorirea Colegiului Tehnic Auto Traian Vuia, din care, cu bucurie asumată, facem cu toții parte. Suntem mai mult decât oricând încrezători că elevii noștri se află pe drumul cel bun. Continuăm să creăm împreună cel mai bun viitor pentru ei”, a spus Luminița Balaban.
Primarul Misăilă a asigurat conducerea colegiului că Primăria Focșani va fi și în anul care vine un partener al învățământului tehnic. „Vă felicit pe dumneavoastră, colectivul acestei școli de prestigiu. Mulți dintre elevii de aici ocupă funcții importante în societate, pentru că au învățat să fie demni. Activitatea dumneavoastră merită să fie susținută din toate punctele de vedere și nu spun întâmplător acest lucru, pentru că este o școală reprezentativă pentru municipiul Focșani. Prin prisma faptului că suntem azi în prag de sărbători, vreau să vă spun că, împreună cu conducerea acestui colegiu minunat, am decis să susținem în continuare financiar finalizarea construcției din curtea liceului, care zace de zece ani. Avem deja sume alocate, avem o mică sincopă dar o vom rezolva și pe aceasta. Vom susține și achiziția acelor autocamioane pentru a vă continua tradiția școlii, pentru elevii dumneavoastră. Vă felicit pentru toate realizările pe care le-ați avut și le aveți, în cei 40 de ani. Stăteam în zonă când v-ați mutat și nu știam ce se întâmplă. Mult succes și la Mulți ani”, a spus primarul.
Inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, a predat la Colegiul Auto timp de 17 ani, fiind director de două ori. „Cum orice om are de dus o cruce, eu cred că am două cruci de dus. Prima cruce a fost liceul Auto. 17 ani am petrecut aici. Din 1998 până în 2005. Am fost la conducerea liceului, alături de colectivul minunat de aici. Am reușit să ridicăm această clădire cu fonduri de la Banca Mondială. Contribuția a fost a tuturora, domnul inginer Lavric în prima perioadă și doamna Balaban în cea de a doua parte. Dincolo de munca titanică pe care cu toții am depus-o, am fost un colectiv care ne-am înțeles și efectiv cu toții am pus câte o cărămidă la ridicarea acestei instituții școlare. Nu pot să uit un moment când noi, profesorii, împreună cu doamna Balaban, aruncam bolovanii din curte și a venit domnul primar Bacinschi și a rămas uimit. Iată cum toți, efectiv fizic, am pus umărul ca această școală să se ridice și să devină una de prestigiu pentru învățământul vrâncean. Mulțumesc tuturor, am emoții și credeți-mă, dragi colegi, că vă am în suflet. M-ați ajutat să îmi duc prima cruce și vă dați seama că pentru mine este un lucru nemaipomenit. Vă mulțumesc și mă înclin pentru că duceți mai departe acest învățământ tehnic, despre care v-am spus că nu va muri niciodată. Numai când nu vor fi șosele, atunci nu va mai fi acest profil. În mine aveți un susținător și știți bine că voi sprijini mereu învățământul tehnic”, a spus Dorin Cristea.
„Este un moment de emoție pentru mine pentru că sunt mai tânăr, dar pot spune că școala dumneavoastră, școala noastră, respectiv Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, are o istorie și o tradiție pe care dumneavoastră ați făcut-o. Vă mulțumesc în numele IȘJ, pentru contribuția adusă învățământului vrâncean. Așa cum spuneam, ne sărbătorim și vă sărbătoriți în prag de sărbători. Gândurile bune sunt pentru dumneavoastră, pentru elevii noștri. Fie ca acest colegiu să devină un colegiu național de transporturi”, a transmis și Aurel Șelaru.