Ediția: Sâmbătă 1 martie 2025 Nr. 6825
Ediția: Sâmbătă 1 martie 2025 Nr. 6825

Ciocolata, un lux în viitorul apropiat?


V-ați gândit vreodată că banalele tablete sau bomboane de ciocolată ar putea să redevină ca odi-nioară, alimente rare? Probabil că nu, și totuși scenariul nu este deloc rupt de realitate, ba chiar l-am putea experimenta pe propria piele în viitorul apropiat. Cel puțin așa reiese dintr-un studiu efectuat de Fundația „Bill & Melinda Gates”, citat de The Telegraph, care a arătat că din pricina creșterii temperaturilor, suprafața de teren propice dezvoltării arborelui de cacao se restrânge și odată cu ea producția totală.
În prezent, 70% din producția mondială de cacao își are obârșia în 5 state: Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria și Camerun. În lipsa unor soluții ieftine, practice și viabile, prețul ciocolatei ar urma să crească până într-acolo încât aceasta să se alăture trufelor și altor produse de pe mesele bogaților. „În 20 de ani ciocolata va fi precum caviarul” a declarat John Mason, director și fondator al Ghana-based Nature Conservation Research Council, exprimându-și personal îngrijorarea vizavi de acest subiect. 
Prețul ciocolatei a crescut oricum, în ultimii ani, ca urmare a cererii mari din partea unor țări cu po-pulație în creștere, precum China, dar și a conflictelor dintre statele africane unde se cultivă cacao. În unele părți ale lumii, prețul aproape s-a dublat deja, din 2006 până acum.
Deocamdată, nu putem decât să intuim care ar fi urmările acestei schimbări asupra lumii care ne înconjoară și să ne bucurăm, cât încă este posibil, de gustul amărui al ciocolatei negre și de beneficiile aduse sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?