Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

ITM îşi face norma la comunicate


Åžefii instituțiilor publice puși în funcții de condu-cere doar pentru că fac  parte din camarila PDL-istă, îndeplinesc „poruncile” șefilor de partid fără a le mai trece și prin filtrul gândirii.
Ieri, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, Eliza Botezatu, a transmis un comunicat în legătură cu societățile care trimit forță de muncă în străinătate. În Vrancea însă, nu există nicio astfel de so-cietate, dar cu toate acestea, comunicatul a fost transmis și presei locale. 
Contactată, Eliza Botezatu a recunoscut că așa i-a fost transmis de la Inspecția Muncii, motiv pentru care l-a trimis mai departe. „În Vrancea au fost 13 societăți care au avut ca domeniu de activitate selecția și plasarea forței de muncă. Åžase au fost radiate, patru nu au desfășurat această activitate niciodată, două și-au încetat activitatea și una și-a schimbat domeniul de activitate. Așa ni s-a cerut de la Inspecția Muncii. Oamenii poate nu știu ce au de făcut în astfel de cazuri”, a precizat Eliza Botezatu.
Inspectorului șef al ITM i se pare de bun augur că oamenii sunt informați despre lucruri la care nu au acces, căci dacă așa cere Inspecția Muncii, așa să fie!
Cei care și-ar dori să plece în străinătate, în baza unui contract intermediat de o societate comercială specia-lizată, trebuie să știe că există riscuri majore, de care ar trebui să se ferească. Recomandarea ITM este legată de verificarea cât mai amănunțită a societății, pentru a se asigura că aceasta este înregistrată în județ cu domeniu de activitate „selecția și plasarea forței de muncă”. De asemenea, persoanele trebuie să solicite contractul de muncă și în limba română, să se asigure că societatea are angajați, personal instruit și cu experiență și să urmărească ofertele de locuri de muncă identificate și publicate de firma în cauză. „Agenții de ocupare a forței de muncă au obligația de a încheia cu cetățenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conțină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului și modul de soluționare a eventualelor litigii. De asemenea, agenții au obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini și în limba română”, se arată în comunicatul ITM. Totodată, cei interesați trebuie să solicite informații de la ITM despre înregistrarea firmei, dar și despre sancțiunile aplicate, dacă a fost cazul. Cazuri de escrocare au fost întâlnite în județele Iași, Harghita, Covasna și Botoșani. Au fost țepuite persoane care doreau să meargă la muncă în Cehia. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?