Arheologii israelieni au scos la iveală vestigiile unei mănăstiri creștine cu o vechime de 15 secole, în apropiere de Bet Shemesh (centrul țării), printre descoperiri remarcându-se un mozaic grațios cu păsări și frunze, a constatat un fotograf AFP. „Bogăția sitului sugerează că acest complex ar fi putut fi un important sit de pelerinaj în regiunea Iudeea-Shephelah”, la vest de Ierusalim, au afirmat autoritățile arheologice israeliene într-un comunicat.
Din zona sitului datând din perioada bizantină, arheologii au excavat vestigiile unor zidurilor de piatră de dimensiuni impunătoare, precum și elemente arhitecturale realizate din marmură provenind parțial din Turcia de azi. Printre aceste elemente se află baza unui stâlp pe care se poate distinge o cruce și alte elemente decorative. Locația, excavată doar într-o mică măsură până în acest moment, a fost abandonată în secolul al VII-lea din motive necunoscute. „Åtiam deja că (în regiune) exista un număr de biserici și de mănăstiri vechi, dar ceea ce s-a descoperit este conservat în mod remarcabil”, a declarat Benjamin Storchan, directorul echipei de săpături, citat în comunicat.
Sit-ul se află în apropierea mănăstirii Beit Jamal unde se află o comunitate de salezieni, bărbați și femei, care trăiesc însă separat. Excavările efectuate din vară cu ajutorul a mii de tineri voluntari au precedat un proiect de extindere a unui district din Bet Shemesh, destinat evreilor ultra-ortodocși. La întrebarea AFP, o purtătoare de cuvânt a autorităților arheologice israeliene a declarat ca nu știe ce se va întâmpla cu sit-ul. „Un lucru este sigur: mozaicul va fi păstrat. Nu știm însă dacă va rămâne în actuala locație sau dacă va fi transferat în altă parte”, a indicat aceasta.