Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: “Hristos se naște, slăviți-L!”, festival la Adjud


„AȘA-I DATINA LA NOI!”- Ansambluri folclorice, coruri, urători, măști, capre, dubași, clopoței, tobe și talăngi!
    Luni, 18 decembrie 2017, la Adjud, s-a desfășurat cea de-a VII-a Ediție a Festivalului de Tradiții și Obiceiuri Românești – „Hristos se naște, slăviți-L!” organizat de Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud/Vrancea.
    Ca la fiecare ediție, „Parada costumelor, datinilor și obiceiurilor de iarnă” este activitatea care deschide „FESTIVALUL DE TRADIÈšII ȘI OBICEIURI ROMÂNEȘTI”. Sute de elevi, reprezentând tradiții vechi de secole, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu obiceiuri tradiționale zonelor au întâmpinat publicul cu frumusețea colindelor, a plugușorului și a sorcovei, dar și cu jocul arhaic al caprei, ursului și cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieții și al morții, în care masca trece granițele și reunește lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaște.
    De  la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș”, alaiul de colindători a defilat prin centrul Municipiului Adjud și s-a oprit la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”, Adjud unde au pus în scenă obiceiurile tradiționale practicate în perioada sărbătorilor de iarnă în zonele din care provin. Din grupurile de colindători au făcut parte și colindatorii „Ansamblului Baștina”, de la Centrul de Excelență în transporturi, Chișinău, Republica Moldova, cei care, prin prezență, costume și colinde, transmit un mesaj puternic de coeziune între românii aflați de o parte și de alta a Prutului.
    „Această tradiție a „Alaiului colindătorilor” reprezintă un obicei cu totul deosebit pentru toți locuitorii, este un prilej de bucurie care aduce multă pace și binecuvântare în sufletele tuturor celor pe care îi colindăm. Astfel, prin intermediul colindelor, tradițiilor și obiceiurilor populare transmitem mai departe credința de veacuri a neamului românesc” (consilier educativ – prof.ing.Sava Cecilia)
    Pe parcursul a cinci ore, spectatorii au avut șansa să intre în spiritul sărbătorii care bate la ușă prin minunatele momente artistice pregătite cu sârguință și emoție de cele 29 de grupuri (peste 600 de participanti). Printre cei dornici să împărtășească cu noi din tradițiile de iarnă, se numără elevi ai școlilor din municipiul Adjud, Ruginești, Paltin, Tulnici, Păunești, Homocea, Lespezi, precum și din alte județe ale țării – Argeș, Bacău, Galați, Vaslui, Tulcea, Craiova.
    „Apreciez efortul tuturor celor ce au contribuit la această reușită, de interes pentru păstrarea și promovarea culturii și obiceiurilor tradiționale românești: parteneri, sponsori, echipa de proiect, preoți, cadrele didactice coordonatoare, elevi, părinți. Este foarte bine că tradiția se păstrează și an de an, avem posibilitatea să vedem aceste obiceiuri frumoase de iarnă. Nu a fost deloc ușor, dar efortul a meritat. Adjudul a răsunat și strălucit de cântec, colinde, joc și port românesc.” (director, prof. Mitrofan Marian Valentin)
    Toți elevii și cadrele didactice coordonatoare care au participat și s-au implicat în organizarea festivalului au primit diplome, un cadou de Crăciun și o masă caldă înainte de a pleca spre casă.
    Festivalul de Tradiții și Obiceiuri Românești, „Hristos se naște, slăviți-L!”, este un exercițiu de memorie și dăruire din sufletul poporului român-ortodox.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?