Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal din lume (25%), datorită costului de producție relativ mic. Este folosit în industria agroalimentară, în cosmetică și la agrocarburanți. Din nefericire, are și un impact semnificativ asupra planetei.
Cererea crește de la un an la altul, producția urmând să se dubleze până în 2020. Principala consecință ar fi accelerarea despăduririlor în zonele intertropicale, îndeosebi în Indonezia. Culturile de palmieri pentru ulei au impactul cel mai nefast (alături de cele de soia) asupra mediului și a habitatelor din aceste regiuni. Producătorii taie masiv pădurile pentru a mări terenurile destinate producției. Principalele țări producătoare (Malayezia, Indonezia – Borneo și Sumatra) au pierdut astfel 90% din păduri în numai două secole, punând în pericol habitatul natural al urangutanilor și multe alte specii (tigri, rinoceri, elefanți). Altfel spus, este vorba despre unul din cele mai mari dezastre ecologice din lume.
Dacă nu se face nimic, 98% din pădurile umede indoneziene vor dispărea până în 2020. Pe insulele Sumatra și Borneo, pădurea dispare într-un ritm alarmant, de 1,5 milioane de hectare pe an! Nu trebuie uitat faptul că producția de ulei de palmier emite o cantitate imensă de gaze cu efect de seră. Defrișarea unui hectar de pădure tropicală poate duce la eliberarea în atmosferă a 500 – 900 tone de bioxid de carbon (CO2) și, dacă este vorba de secarea unui hectar de turbărie naturală, se ajunge la 3.750 – 5.400 tone de CO2 în câțiva ani.
Consumatorii trebuie să învețe să citească etichetele de pe produsele alimentare și să renunțe să le cumpere pe acelea care conțin ulei de palmier, pentru a schimba lucrurile în bine. Se poate renunța, de exemplu, și folosirea săpunului cu ulei de palmier.
Uleiul de palmier se găsește în numeroase alimente ambalate, în produsele de îngrijire a corpului și în cele de curățenie sub numele de palmitat sau acid stearic. Câteva companii, printre care Carrefour, Nestle, Unilever, Wilmar International, Cargill au promis să se aprovizioneze din 2015 doar cu ulei de palmier din surse durabile certificate (culturi date deja în folosință, care nu sunt create prin defrișare); prin urmare, rămân trei ani în care dezastrul poate continua.