Tradiționala Zi a cârtiței (2 februarie), un ritual care durează de peste 120 de ani în Punxsutawney, Pennsylvania (SUA), este înradăcinată în străvechea superstiție conform căreia dacă un animal își vede umbra la 2 februarie, urmează o perioadă de 6 săptămâni de vreme proastă.
Ziua cârtiței, consideră folcloriștii, este descendentul direct al sărbătorii creștine timpurii Candlemas (masa lumânărilor), celebrată la 2 februarie – o zi de rugăciune, în care reprezentanții Bisericii ofereau lumânări enoriașilor. S-a transmis, din generație în generație, superstiția că dacă în acea zi cerul va fi senin, vor urma 40 de zile de vreme urâtă.
Cea mai faimoasă cârtiță a Americii, Phil, este așteptată în fiecare an, cu sufletul la gură, de zeci și chiar sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Se spune că Phil nu a greșit niciodată, din 1800, când a făcut prima demonstrație a ‘talentului’ său, în fața unui grup de vânători. De atunci, aceștia s-au întors an de an pentru a verifica ‘spusele’ animalului, înlocuind, astfel, Candlemas. Evenimentul a luat amploare din 1966, când a fost transmis în direct la televiziune.
Ritualul este același, an de an: grăsuțul rozător se trezește în dimineața zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi și de reflectoare, în strigătele și aplauzele ‘auditoriului’.
Phil și-a văzut umbra de 43 de ori în ultimii 50 de ani.