Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: SITUAŢIE DE URGENŢĂ ÎN VRANCEA


 

Județul Vrancea se află în situație de urgență. „După cinci zile de insistențe extraordinare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a constatat situația de urgență din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem în situație de urgență. Este suficientă pentru ca, în baza Ordonanței 34, să contractăm toate resursele financiare, materiale și logistice pentru a readuce la normalitate viața cetățenilor din Vrancea”, a afirmat, ieri seară, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Situația de urgență a fost constatată abia aseară, după videoconferința cu prefecții a noului prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu. În cadrul videoconferinței, președintele Consi-liului Județean, Marian Oprișan, a intervenit și a prezentat situația în care se găsesc zeci de mii de cetățeni ai județului după șapte zile de viscol și ninsori abundente.
La trei ore de la declararea situației de urgență, Consiliul Județean a pus la dispoziția Comitetului pentru Situații de Urgență încă 33 de utilaje.

   Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va veni astăzi, în Vrancea, alături de miniștrii Internelor și Apărării. „Intenția mea este să merg în Vrancea, sunt îngrijorat pentru cei care se află în această situație acolo și sunt extrem de preocupat de situația creată și mai ales de felul cum se descurcă echipajele Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Apărării Naționale aflate în teren, care sunt într-o activitate continuă”, a spus Ungureanu.

   Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat că, spre deosebire de starea de urgență, care presupune un management militar al si-tuației, starea de alertă și situația de urgență sunt evenimente cu caracter non militar, care prin amplitudine și intensitate pun în pericol viața oamenilor. Åžeful administrației județene a declarat că în acest moment cetățenii județului Vrancea se confruntă cu o situație foarte gravă, iar guvernanții încearcă să ascundă dimensiunea reală a sinistrului cu care se confruntă vrâncenii.
   Marian Oprișan a afirmat că Instituția Prefectului a raportat, „din burtă”, către MAI o cantitate de motorină care s-a dovedit a fi insuficientă. De asemenea, pentru a minimaliza situația existentă la nivelul județului Vrancea, Instituția Prefectului a raportat faptul că există doar 9 localități izolate, la acest moment. „Această informație este trunchiată, deoarece este vorba despre nouă comune, care înglobează 69 de sate în care trăiesc 41.234 locuitori, vorbim despre 13% din populația județului Vrancea care se află izolată de 7 zile, adică de 168 de ore!”, a susținut Oprișan.
   Potrivit unei situații transmise, vineri, de Consiliul Județean Vrancea, ieri erau închise mai multe drumuri, si-tuație care, inevitabil, duce la izolarea a 69 de localități:
DN 2N, sectorul Chiojdeni-Jitia, este închis, ceea ce înseamnă că satele Chiojdeni, Mărăcini, Seciu, Lojnița, Luncile, Poduri, Cătăuți, Tulburea sunt izolate.
DN 2R Jitia Vintileasca este complet blocat, astfel că sunt izolați și locuitorii satelor Jitia, Jitia de Jos, Cerbu, Măgura, Dealu Sării, Vintileasca, Tănăsari, După Măgura, Neculele, Bahnele, Poiana Stoichii.
DN 23 Focșani-Galați: sunt blocate și izolate localitățile Boțîrlău, Vulturu, Hîngulești, Maluri, Vadu Roșca, Nănești, Călienii Noi, Călienii Vechi, Măicănești, Belciugatele, Tătaru, Râmniceni, Slobozia, Botești, Stupina.
DN 23B Măicănești-Ciorăști: sunt izolate localitățile Ciorăști, Spătăreasca, Codrești, Mihălceni, Satul Nou, Bălești, Ciauru, Cornești, Găvănești, Rîsova, Stolojani, Tălpășești, Tămășești, Voingești.
DN 23A Focșani-Ciorăști: sunt blocate localitățile Tătăranu, Bordeasca Veche, Bordeasca Nouă, Mărtinești și Vîjiitoarea.
De asemenea, mai sunt izolate localitățile Voetin, Bogza, Caiata și 12 sate din comuna Dumitrești, precum și localitățile Faraoanele și Ciușlea.

    Åžeful administrației județene a arătat că în multe dintre aceste localități nu mai există nici curent electric încă din data de 4 februarie 2012. „Este vorba despre șase comune rămase fără curent electric, dar și de alte 26 de deranjamente colective din localitățile: Dumbrăveni, Palanca, Farcaș, Voetin, Valea Reghiu, Răiuți, Bogza, Sihlea, Rădulești, Oreavu, Obilești, Gugești, Budești, Dealul Cucului, Trestieni, Bătinești, Biliești, Cândești, Suraia, Râmniceanca, Åžindrilari, Jiliștea și Obrejița”, a spus Marian Oprișan.

129 de vrânceni au decedat, 27 de persoane nu pot fi înmormântate

    Președintele Consiliului Județean a precizat că alte autorități guvernamentale ascund cazurile medicale grave și decesele cauzate de hipotermie sau ca urmare a faptului că nu li s-a putut acorda asistență medicală de urgență. Vorbim aici de faptul că 129 de persoane din județul Vrancea au decedat în ultimele 7 zile. „Din acest număr total de decese, 27 de persoane nu pot fi înmormântate, cinci persoane au decedat ca urmare a hipotermiei, iar o persoană a decedat deoarece a intrat în criză diabe-tică și nu i s-a putut acorda primul ajutor”, a susținut Oprișan. Acesta a spus că tot autoritățile guvernamentale sunt cele care au ascuns cauzele reale ale incendiilor din aceste zile. „Este vorba despre faptul că drumul național DN 2D, pe care puteau ajunge pompierii la Primăria Negrilești, era înzăpe-zit. În aceeași situație se afla și DN 23, unde au ars tot până în temelie, două case din comuna Răstoaca”, a arătat Oprișan.

Primarii solicită ajutoare alimentare

    Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan a declarat că s-a reușit contactarea a 70 de localități, respectiv 96% din localitățile din Vrancea, care au nevoie urgentă de 174.070 pâini, 72.050 kilograme de făină, 39.570 kilograme de zahăr, 48.620 kilograme orez, 43.520 litri ulei, 87.500 kilograme de mălai, 31.300 kilograme de lapte praf, 84.100 litri de apă, 18.650 litri benzină, 231.300 litri moto-rină. Totodată, 36 de localități au solicitat medicamente, respectiv antigripale, antibiotice, medicamente pentru afecțiuni cardio-vasculare și medicamente pentru afecțiuni renale.

Oprișan: „Dacă nu am dreptate, voi demisiona. Dacă am, prefectul trebuie să plece”

    Președintele Consiliului Județean a afirmat că dacă informațiile pe care le prezintă nu sunt corecte, iar situația nu este așa de gravă, își va da demisia din funcție. El a adăugat că dacă situația prezentată este corectă, atunci prefectul și oficialii guvernamentali implicați, trebuie să-și dea demisia. „Dacă eu nu am dreptate asupra si-tuației reale din județul Vrancea, vă spun că voi demisiona în secunda doi. Dar dacă eu am dreptate, atunci prefectul județului Vrancea și toți factorii responsabili care nu au aplicat Ordonanța de Urgență nr. 21/2004 a Guvernului României, să plece și să răspundă conform legii, inclusiv fostul ministru al Administrației și Internelor”, a afirmat Oprișan. El a spus că ar fi în stare să declanșeze și un referendum prin care să fie consultați cetățenii județului, în privința corectitudinii solicitărilor și acțiunilor sale. „Nu mă țin legat de scaun, dar ca un guvern să încalce legea și să nu o execute în spiritul și litera ei este inadmisibil”, a arătat Oprișan.

Prefectul se alege cu plângere penală pentru neglijență și abuz în serviciu

    Åžeful administrației județene a cerut compartimentului juridic din Consiliul Județean Vrancea să facă plângere penală împotriva prefectului județului Vrancea pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu. „Cer compartimentului juridic din cadrul Consiliului Județean Vrancea să facă plângere penală prefectului județului Vrancea pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu pentru faptul că, în baza Ordonanței nr. 21/2004 trebuia să instaureze starea de alertă privind declararea situației de urgență în județul Vrancea încă de acum o săptămână, lucru pe care îl refuză și astăzi cu obstinație”, a afirmat Marian Oprișan.

„Se încearcă pasarea responsabilității fără a emite starea de alertă”

    Președintele Consiliului Județean Vrancea  a spus că guvernanții au încercat să paseze responsabilitatea deciziilor către președinții de consilii județene, dar fără a emite actul administrativ prin care în Vrancea se insti-tuie situația de urgență. „Acești oameni încearcă să paseze responsabilitatea președinților de consilii județene și ne invocă un lucru: vă alocăm resurse, vă alocăm alimente, vă alocăm medicamente și voi rezolvați situația. Perfect de acord. Dar dați-mi actul administrativ prin care în județul Vrancea e o si-tuație de urgență constatată”, a susținut Marian Oprișan. Acesta a arătat că este foarte important ca toate satele și cătunele să fie deszăpezite și nu numai arterele principale, fie că se numesc drumuri naționale sau drumuri județene. „Nu putem lăsa satele acoperite cu 5-6 metri de zăpadă, cu casele acoperite”, a precizat președintele Consiliului Județean.

3.460.000 lei pentru ridicarea și transportul cantităților imense de zăpadă

    Marian Oprișan a informat că, joi după-amiază, aparatul de specialitate al Consi-liului Județean Vrancea a întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern pe care l-a înaintat către Guvernul României, împreună cu prefectul. „Hotărârea de Guvern prevede alocarea sumei de 3.460.000 lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru ridicarea și transportul cantităților excepționale (imense) de zăpadă căzute în perioada 03.02.2012, ora 10:00 – 08.02.2012, ora 10:00 pe teritoriul localităților din județul Vrancea”, a susținut acesta. Marian Oprișan a mai spus că, vineri dimineață, aparatul propriu de specialitate al Consiliului Județean Vrancea a întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care cere alocarea de fonduri necesare refacerii Primăriei Negrilești, arsă din temelii în noaptea de 7-8 fe-  bruarie ca urmare a faptului că mașinile de pompieri nu au putut merge pe DN 2 D.


SITUAÅ¢IA DRUMURILOR BLOCATE IERI SEARÄ‚

    7 drumuri naționale blocate:

•    DN 23 Vulturu-Măicănețti
•    DN 23 A Bordeasca-Gologanu
•    DN 2 N Dumitrești-Jitia
•    DN 2 M Focțani-Odobețti
•    DN 2 R Jitia-Vintileasca-Bahnele
•    DN 23 B Măicănești-Ciorățti
•    Dn 2 L Tițița-Satu Nou

    17 sectoare de drumuri județene blocate

•    DJ 202 F Mihălceni-Bălești
•    DJ 202 E DN 2-Voetin
•    DJ 202 F Bogza-Bălești
•    DJ 204 B Măicănești-Tătăranu
•    DJ 204 D Suraia-Vulturu-Maluri
•    DJ 204 P DN 2-Gugești
•    DJ 204 E Haret-Panciu (se circulă pe DJ 205 B)
•    DJ 204 E Ciușlea-Doaga-DN 24
•    DJ 204 G Mircești-Rădulești
•    DJ 205 C DN 2-Cîrligele
•    DJ 205 E DN 2-Răchitosu-Ciușlea
•    DJ 205 L DN 2 D-Negrilești (nu se poate acționa din DN 2 D)
•    DJ 205 H Păunești-Domnețti
•    DJ 205 B Faraoanele-Odobești
•    DJ 205 H DN 2-Pădureni
•    DJ 205 R DN 2-Cotești
•    DJ 205 P Mircești-Balta Raței

24 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?