Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Drumuri blocate, oameni fără mâncare, apă şi medicamente


   Vrancea pare că nu reușește să-și scuture haina grea de omăt. În toate colțurile județului sunt oameni pentru care ninsorile și viscolul au adus numai necazuri. Sunt vrânceni care nu mai au alimente, medicamente, apă sau lemne. Unii primari deszăpezesc drumuri naționale pe cheltuiala lor, sătui să aștepte intervenția autorităților statului. Alții arată cu degetul spre Prefectură, de unde nu au primit niciun sprijin. 

   Oamenii din cinci sate ale comunei Spulber nu pot ajunge nici măcar la magazinele de pâine. Cele aproximativ 500 de suflete nu au mai ieșit din case de la începutul săptămânii. Nămeții depășesc doi metri, iar primarul Vasile Rusu a intervenit atât cât a putut, mai ales că a cumpărat benzină pentru utilaje cu propriii bani. „Sunt cinci sate în care nu pot să ajung. Am un utilaj cu care am curățat tot ce am putut curăța. Sunt locuri în care nu pot să ajung pentru că zăpada depășește doi metri. A ajuns mașina cu pâine în comună, dar oamenii din loca-litățile izolate nu pot veni să se aprovizioneze. Nici copiii nu cred că pot ajunge la școală luni. Am pus carburant în utilaj cu bani din propriile buzunare. Mi-a cerut Prefectura o situație, dar nu am mai pri-mit răspuns. Nu am primit nici măcar o lingură de motorină. Avem patru persoane decedate”, a spus edilul.
   Nici la Vrâncioaia situația nu este mai bună. Două localități sunt izolate, iar primarul Ionică Danțiș spune că nu mai are nici măcar un leu pentru carburant. „Situația nu este roz nici la noi. Avem două sate izolate și nu am cu ce să le deszăpezesc. Oamenii sunt gospodari și și-au făcut provizii. Am avut o singură zi în care mașina cu pâine nu a putut ajunge în comună”, a spus acesta.
   Edilul de la Andreiașu de Jos a închiriat utilaje și a intervenit chiar și pe drumul național. „Am închiriat utilaje. Am deszăpezit chiar și pe DN 2M, spre Butucoasa, dar și mai multe drumuri comunale. Unul dintre ele a fost deszăpezit cu ajutorul unei firme din localitate și fără bani. Pe ulițe am intervenit cu utilajele din dotare. În privința alimentelor, totul a revenit la normal pentru că am avut niște băieți curajoși, care au reușit să iasă din loca-litate cu mașini 4×4 și au făcut aprovizionarea. Nu avem brutării, pâine am adus de la Odobești și Focșani. Am verificat prețurile și nu au crescut deloc. Avem un singur deces, dar a fost din cauza bătrâneții. Dacă mai ninge, nu știu unde mai dăm zăpada”, a declarat primarul Ionel Budeanu.

La Ciorăști și Bălești, oamenii nu au apă și nici alimente

   Situația este critică și la Ciorăști, unde localnicii nu au apă potabilă și niciun drum nu este circulabil. „Nu avem niciun drum circulabil. Am deszăpezit prin sate, dar nu s-a intervenit pe drumul națio-nal nici spre Focșani, nici spre Măicănești sau Râmnicu Sărat. Problema noastră e că nu avem apă. Conducta a înghețat, a fost o perioadă când nu am avut curent electric și apa necirculând a înghețat. Dacă cei de la Prefectură ne-ar ajuta și cei de la Drumuri Naționale ar interveni, am putea aduce copiii la școală”, ne-a spus primarul Viorel Haiducu.
   Oamenii din Bălești sunt într-o situație și mai dificilă. Primarul spune că fiecare a mâncat ce a putut, în lipsa unui sprijin concret de la autorități. Cu ajutorul tinerilor, cei captivi în propriile locuințe au putut respira aerul libertății. „Situația este critică. În maxim o oră (aseară-n.r.) ar trebui să ajungă un elicopter cu alimente. Aprovizionarea nu s-a putut face în niciun fel, de o săptămână nimeni nu a mâncat pâine, am mâncat grăunțe fierte sau coapte, fiecare după dantură. Nu mai avem persoane blocate, dacă îi lăsam acolo nu eram oameni. Din fericire, Băleștiul are viață și au fost tineri care au pus umărul și am rezolvat situația. Avem patru morți în patru zile. Dumnezeu cu mila”, ne-a spus primarul Stancu Bălescu.
   Măicăneștiul mai avea aseară trei sate din care localnicii nu au mai ieșit de o săptămână. Doar cu telefoane mobile s-a mai putut ține legătura cu ei. Costel Necula, primarul, era aseară în zăpadă. „Mai avem trei sate în care sperăm să ajungem în noaptea asta (ieri-n.r.) pentru că abia acum au intervenit pe națională. Nu mai au alimente și medicamente, sperăm ca mâine (astăzi-n.r.) să le ducem, am făcut rost de pâine. Am avut cinci decese în localitate de la începutul acestei situații și până în prezent”, a spus edilul.
 
La Obrejița, pâinea a ajuns abia joi

   Oamenii din Obrejița au fost afectați de căderile masive de zăpadă. Timp de trei zile nu au avut curent electric, iar pâinea a ajuns în sat abia joi. Primarul Nicu Pardos ne-a spus că drumul care duce în comună a fost deblocat cu ajutorul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. „Suntem blocați de sâmbătă. Oamenii sunt disperați. Eu am la primărie doar un ifron și nu fac față cu el. Am zăpada prin comună de patru, cinci metri. Am vorbit cu prefectul de atâtea ori, a zis că rezolvă, dar nimic. Am stat fără curent timp de trei zile. Azi (ieri-n.r.) s-a dat drumul la farmacie și se intră prin Căminul cultural. Așa au mai putut să își ia oamenii medicamente. Cu pâine ne-a aprovizionat o mașină din Rîmnicu Sărat. Am tras pâinea pe celofan, pe zăpadă, cu sania. Am avut mare noroc că astăzi (ieri-n.r.), domnul președinte Marian Oprișan a trimis o freză pe DJ 202E, mai exact pe drumul care pleacă din DN2 și se duce spre Voetin”, ne-a spus primarul Pardos.

Familii din Răcoasa, fără lemne

   La Răcoasa drumurile sunt circulabile, dar unele familii au rămas fără lemne, deci fără căldură. Referentul social a fost trimis pe teren. „Nu am nici un drum blocat, le-am întreținut cu utilajele din dotare. Nu avem nici persoane blocate sau persoane decedate. Am câteva familii care au rămas fără lemne. Am trimis referentul social pe teren pe la bătrâni și familii defavorizate pentru eva-luarea situației”, a declarat Gigel Dragomir, primarul comunei Răcoasa.
În unele localități, primarii au trecut primejdia de unii singuri. Edilul de la Golești spune că a stat cu angajații primăriei zi și noapte la serviciu. „La Golești toate drumurile comunale sunt curățate. S-a reluat circulația autobuzelor pe toate traseele. De duminică am avut utilaje care au lucrat zi și noapte și de asta s-a rezolvat situația mai rapid. Nu avem decese. Mai sunt trei sau patru case, dar așteptăm ajutorul celor de la Drumuri Județene, pentru că sunt spre Cîrligele”, a declarat Alexandru Zar.
   Åžtefan Sîchin, de la Bolotești, spune că dacă președintele Consiliului Județean ar fi avut „mână liberă” să preia toate deszăpezirile, situația ar fi fost alta. „La mine în comună situația este bună. Am avut și probleme. Am avut o gravidă, persoane care trebuiau să ajungă la dializă, bolnavi și le-am rezolvat pe toate. Am avut și doi ciobani rămași în câmp de zece zile, unde au stâna. Am reușit zilele trecute să ajungem și la aceștia. Dacă ar fi dat mână liberă președintelui Marian Oprișan, acum era deszăpezit tot”, a afirmat Sîchin.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?