Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) are ca obiectiv facilitarea exprimării solidarității UE față de populația unui stat membru sau în curs de aderare, care a fost afectat de un dezastru natural major sau un dezastru regional. Potrivit articolului 4 din Regulamentul Comisiei Europene nr. 2012/2002, „un stat poate adresa Comisiei o cerere de intervenție în termen de 10 săptămâni de la data la care a survenit prima daună cauzată de catastrofă”.
Autoritatea Coordonatoare și de Management a Fondului Solidaritatea al UE este o structură din cadrul Secretariatului General al Guvernului, care depune aplicațiile pentru mobilizarea Fondului Solidaritatea. Această Autoritate elaborează o situație cu valoarea pagubelor înregistrate, soli-citând date de la nivelul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu – ministere, prefecturi, IGSU, INHGA, Comitetele județene pentru situații de urgență de la nivelul fiecărui județ afectat în parte.
România a beneficiat de asistență comunitară din FSUE în trei rânduri:
– aplicație în valoare de circa 71,2 milioane Euro, pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundațiile din primăvara și vara anului 2005;
– aplicație în valoare de circa 11,8 milioane Euro, pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundațiile din 22-31 iulie 2008;
– aplicație în valoare de circa 24, 9 milioane Euro, pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundațiile din 23 iunie – 31 iulie 2010.
Conform Hotărârii de Guvern 1165 din 25 noiembrie 2011, sumele primite de România din FSUE se utilizează pentru decontarea cheltuielilor efectuate sau finanțarea unor tipuri de acțiuni/operațiuni eligibile: repunerea imediată în funcțiune a infrastructurii și a instalațiilor din domeniul furnizării energiei, apei și al tratării apelor uzate, al telecomunicațiilor, transportului, sănătății și educației; asigurarea imediată a infrastructurii de prevenție și a măsurilor imediate de protecție a moștenirii culturale; curățarea imediată a zonelor lovite de dezastre, inclusiv a zonelor naturale.
Conform HG menționate, autorități de implementare a FSUE sunt Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Mediului și Pădurilor. Autoritățile de implementare sunt instituțiile abilitate să stabilească criteriile de selecție și prioritizare a contractelor ce vor face obiectul decontării din FSUE. Aceeași Hotărâre de Guvern precizează că beneficiarii finali pot fi: unități administrativ-teritoriale, Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., Administrația Națio-nală „Apele Române”. Intervenția fondului ia forma unei subvenții unice și globale, fără a fi necesară o cofinanțare, care să completeze eforturile publice ale statului beneficiar.