Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797
Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797

România a primit de trei ori, bani de la Fondul de Solidaritate al UE


   Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) are ca obiectiv facilitarea exprimării solidarității UE față de populația unui stat membru sau în curs de aderare, care a fost afectat de un dezastru natural major sau un dezastru regional. Potrivit articolului 4 din Regulamentul Comisiei Europene nr. 2012/2002, „un stat poate adresa Comisiei o cerere de intervenție în termen de 10 săptămâni de la data la care a survenit prima daună cauzată de catastrofă”.
   Autoritatea Coordonatoare și de Management a Fondului Solidaritatea al UE este o structură din cadrul Secretariatului General al Guvernului, care depune aplicațiile pentru mobilizarea Fondului Solidaritatea. Această Autoritate elaborează o situație cu valoarea pagubelor înregistrate, soli-citând date de la nivelul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu – ministere, prefecturi, IGSU, INHGA, Comitetele județene pentru situații de urgență de la nivelul fiecărui județ afectat în parte.
    România a beneficiat de asistență comunitară din FSUE în trei rânduri: 
–    aplicație în valoare de circa 71,2 milioane Euro, pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundațiile din primăvara și vara anului 2005;
–    aplicație în valoare de circa 11,8 milioane Euro, pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundațiile din 22-31 iulie 2008;
–    aplicație în valoare de circa 24, 9 milioane Euro, pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundațiile din 23 iunie – 31 iulie 2010.

   Conform Hotărârii de Guvern 1165 din 25 noiembrie 2011, sumele primite de România din FSUE se utilizează pentru decontarea cheltuielilor efectuate sau finanțarea unor tipuri de acțiuni/operațiuni eligibile: repunerea imediată în funcțiune a infrastructurii și a instalațiilor din domeniul furnizării energiei, apei și al tratării apelor uzate, al telecomunicațiilor, transportului, sănătății și educației; asigurarea imediată a infrastructurii de prevenție și a măsurilor imediate de protecție a moștenirii culturale; curățarea imediată a zonelor lovite de dezastre, inclusiv a zonelor naturale.
   Conform HG menționate, autorități de implementare a FSUE sunt Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Mediului și Pădurilor. Autoritățile de implementare sunt instituțiile abilitate să stabilească criteriile de selecție și prioritizare a contractelor ce vor face obiectul decontării din FSUE. Aceeași Hotărâre de Guvern precizează că beneficiarii finali pot fi: unități administrativ-teritoriale, Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., Administrația Națio-nală „Apele Române”. Intervenția fondului ia forma unei subvenții unice și globale, fără a fi necesară o cofinanțare, care să completeze eforturile publice ale statului beneficiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?