Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Ai mânca un hamburger din carne creată în laborator?


   Primul hamburger din carne artificială, obținută în laborator prin creșterea fibrelor musculare din celule stem de bovine, va putea fi preparat în octombrie, a anunțat liderul acestui proiect de la Universitatea din Maastricht, Olanda. „Vreau să-i cer lui Heston Blumenthal (un bucătar vedetă, n.r.) să-l pregătească”, a spus profesorul Mark Post, care conduce proiectul de obținere de carne artificială, prezent la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Avansul Åžtiinței.
   Potrivit cercetătorilor, carnea crescută în laborator, spre deosebire de cea provenită de la ferme, va fi mai sustenabilă și o sursă alimentară cu impact mai redus asupra mediului. Bovinele și porcinele au o eficiență de numai 15% în transformarea proteinelor vegetale pe care le consumă în carne. „Dacă putem crește această eficiență de la 15% la 50% prin creșterea cărnii în laborator, ar fi un imens progres”, a spus profesorul Post.
   Pornind de la celule stem de bovine, cercetătorii olandezi au crescut fibre musculare de până la trei centimetri lungime și jumătate de centimetru grosime. Fibrele sunt exersate în timpul creșterii, la fel ca mușchii reali, prin îndoire și întindere în vasele de cultură, și se hrănesc dintr-un lichid ce conține proteine vegetale și alți nutrienți, echivalent cu dieta unei bovine. Culoarea actuală a mușchiului crescut în laborator este roz-gălbui palid, întrucât nu conține sânge, dar profesorul Post intenționează să-i îmbunătățească aspectul.
   Pentru a asigura grăsimea, un element esențial unui burger real, sunt crescute și astfel de celule în laborator, iar ulterior vor fi tocate împreună cu fibrele musculare. „Am început acest proiect în urmă cu circa șase ani și mă aștept să treacă alți 10-20 de ani înainte să putem să producem astfel de carne în cantitate mare”, a spus Post.
   O persoană bogată rămasă anonimă a finanțat proiectul cu un grant de 250.000 de euro și ar urma să asigure fonduri în continuare după producerea primului burger în octombrie. Consumul de carne la nivel global este estimat să crească cu circa 50% până în 2050, în timp ce creșterea animalelor generează deja 18% din emisiile de gaze de seră cauzate de om la nivel global, a afirmat, la reuniune, Patrick Brown, profesor de biochimie la Universitatea Stanford din California.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?