Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Curăţarea zăpezii de pe acoperişuri: 30 de lei


   Curățarea acoperișurilor imobilelor de zăpadă a devenit, pentru unii, o afacere. Fără 30 de lei nici nu stau de vorbă.
   Din cauza stratului mare de omăt, casele construite din pământ sunt la un pas să se prăbușească. Pentru a evita un astfel de pericol, oamenii de la țară scot din buzunare poate ultimii bani pe care îi au și îi dau pentru deszăpezirea acoperișurilor.
   Nici casele construite din lemn, bolțari, BCA sau cărămidă nu sunt mai în siguranță. Dacă acoperișurile nu sunt bine construite, și acestea riscă să se dărâme. „Nu ai ce face, scoți din buzunar și le dai. Dacă nu are cine să te ajute să dai zăpada jos de pe casă, te duci acolo unde mai aveai câțiva bănișori, îi iei și îi dai la oamenii pe care îi pui la treabă. Acum s-a încălzit tare afară și zăpada este grea, dacă nu o dai jos de pe tablă, cade casa pe tine. Am pus niște băieți, le-am dat 30 de lei, o oală de rachiu fiert și mi-au făcut    treabă. Acum stau fără grijă, că nu mai cade holeabul pe mine”, a spus Măriuța Apostu, din Jitia.
   De regulă, deszăpezitorii de acoperișuri sunt tineri, chiar elevi. Sunt sprinteni, pot urca repede pe case, iar în aproximativ 3 ore își fac treaba. „Noi am făcut și pârtie pe la oamenii care ne-au plătit, ca să-și poată scoate mașina. Pe acoperișul casei e mai riscant. Dacă nu te ții bine pe picioare, ai toate șansele să cazi și să mai pățești și altele. Cele mai multe solicitări le-am avut la persoanele mai în vârstă, care nu au pe cineva să-i ajute. Tariful e cam 30 de lei de fiecare casă de pe care dăm zăpada jos. Mai dă și omul o țuică sau un vin fiert, asta e din partea casei. Noi suntem bucuroși că mai facem un ban, iar oamenii că rezolvă o problemă și nu li se mai dărâmă casa”, a spus Alexandru, un tânăr din Bordești.

Fânare la Motnău prăbușite din cauza nămeților

   Din cauza stratului foarte gros de zăpadă, chiar și fânarele s-au prăbușit. Oamenii spun că a trecut mult timp până ce au reușit să facă pârtie până la fânare, iar când au ajuns la ele, acestea s-au prăbușit. 
   Cei mai ghinioniști au fost cei cărora le-au murit animalele sub greutatea fânarelor. Multe fânare s-au prăbușit în satul Motnău, comuna Dumitrești. „Deoarece a nins foarte mult la noi în localitate, gospodarii au avut de pierdut. Stratul gros de zăpadă, care s-a adunat de la ninsorile repetate sau adus de vânt, a făcut ca mai bine de 10 fânării, unde oamenii își țineau fânul pentru animale, să se prăbușească. Aici nu e vorba de lenevie, cum mai vorbesc unii pe la televizor sau la colțul gardului, ci pur și simplu de faptul că oamenii nu au mai avut timp să dea jos zăpada și de pe aceste dependințe. E greu, mulți sunt bătrâni și neputincioși și s-au prăbușit fânăriile unde oamenii aveau și animalele înăuntru”, a spus Moni Nicolae Crîngașu, din Motnău. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?