Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Eforturi supraomeneşti pentru salvarea persoanelor îngropate în nămeţi


   După eforturi supraomenești, viața în județul Vrancea începe să reintre în normal. Casele au început să se zărească dintre nămeți, iar oamenii să mișune pe lângă ele. Sute de jandarmi, pompieri, polițiști și militari  s-au luptat zilnic cu nămeții, pe un ger cumplit, pentru a salva miile de oameni îngropați în omăt. În prima linie au fost și polițiștii de la Rutieră, care au avut grijă ca oamenii să nu se aventureze pe drumurile înzăpezite.

   Timp de două săptămâni, pompierii, militarii, jandarmii și polițiștii au uitat de ei și de propriile familii pentru a-și ajuta semenii. Au fost în prima linie și sunt mulțumiți că au putut fi de folos. Nu s-au plâns nici de frig și nici de oboseală.
   Primii care au intrat în vâltoarea nămeților au fost polițiștii. Viscolul a blocat drumurile, iar ei au stat ore în șir în stradă, pentru a nu-i lăsa pe șoferi să se aventureze în infernul alb. Unii le-au făcut reproșuri, alții   le-au mulțumit că i-au îndrumat corect.
   Vremea se înrăutățea. Bolnavii cereau disperați ajutor și nimeni nu putea ajunge la ei. În acele momente, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a cerut ca în Vrancea să fie trimise elicoptere, care să preia bolnavii din satele înzăpezite și să-i aducă la spital. Elicopterele au ajuns, iar pompierii, paramedicii SMURD și medicii de pe Ambulanță au început lupta contra cronometru.
   În acele zile, ei au dat o lecție de viață, s-au luptat cu înverșunare  să-i salveze pe cei care aveau nevoie de ajutor. Când elicopterele cu oameni bolnavi aterizau în apropierea șoselei de centură, salvatorii o luau la fugă prin troiene, pentru a căra pacienții la ambulanțe. Cuvântul liniște le-a fost străin. Au mers pe jos, prin viscol și troiene de doi metri, cu bolnavii în brațe.
   Pentru mulți dintre ei, aceste misiuni au fost o noutate. Unul dintre paramedicii SMURD a fost surprins când l-am întrebat dacă poate face față mormanelor de zăpadă prin care urma să meargă pentru a ajunge la pacienți. „Era zăpadă? Nu mi-am dat seama! Aceste misiuni au fost și pentru mine o noutate. Am avut mari emoții atunci când elicopterul se pregătea de aterizare. În momentul în care ajungeam la pacienți, orice emoție se spulbera și singura grijă era să ajungă la ambulanță. Când bolnavul ajungea pe mâna medicilor puteam considera că misiunea a fost îndeplinită. Nu a fost ușor, dar semenii noștri au avut nevoie de noi. Eram ultima lor spe-ranță. M-au impresionat bătrânii neajutorați, dar și copiii care nu pot suporta durerea ca un adult”, a povestit acesta.

Bătrâni scoși din troiene 

   Zile în șir, pompierii și jandarmii din Vrancea și Bacău nu au lucrat cu furtunul, respectiv cu procesele-verbale, ci cu lopețile. Au mers în aproape toate satele din Vrancea. Au bătut din poartă în poartă și le-au făcut oamenilor pârtie pentru ca aceștia să poată ajunge la magaziile cu lemne, adăposturi de animale și în gospodării. Au fost nevoiți să sape tuneluri, pentru ca oamenii să poată ieși din case.
Fiecare misiune a fost dificilă, dar nimeni nu s-a plâns. Un jandarm ne spunea, în timp ce ne îndreptam spre Milcovul, că la un moment dat se plimba pe deasupra unei case fără să-și fi dat seama. „Am ajuns la Gologanu pentru a ajuta oamenii să dea zăpada la o parte. Åžtiam că este o persoană cu o situație mai gravă și căutam acel imobil. Ne plimbam pe deasupra fără să ne dăm seama că sub noi este o casă. Era complet acoperită cu zăpadă”, spunea  jandarmul.
   Gerul năprasnic și munții de zăpadă nu i-au descurajat și au fost mereu acolo unde semenii aveau nevoie de ei. Lacrimile bătrânilor i-au impresionat. „Lacrimile bătrânilor m-au impresionat foarte tare. Mă gândeam la părinții și la bunicii mei, ce ar fi făcut dacă ar fi fost într-o asemenea situație. Este cumplit să vezi cum suferă oamenii și să nu poți face tot ceea ce ai vrea să faci”, a adăugat un alt jandarm.

Pod aerian  

   Angajații din Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Apărării Naționale nu au rămas indiferenți la dramele semenilor. Jandarmii vrânceni și cei din Bacău au pus mână de la mână, au cumpărat alimente și le-au împărțit oamenilor. Puținul lor a însemnat mult pentru cei aflați în suferință. De asemenea, militarii vrânceni au dus în mai multe localități izolate, camioane cu alimente venite din țară sau strânse de la vrânceni.
   Pentru ca alimentele să ajungă la oamenii izolați, armata a făcut un pod aerian. Două aeronave militare C-27 J SPARTAN, aparținând Forțelor Aeriene, au transportat 10 tone de produse alimentare de la București la Bacău. De la Bacău, au fost preluate de militari de la Divizia 2 Infanterie și duse cu autocamioane în localități izolate din Vrancea, în baza solicitărilor autorităților locale.
Nici polițiștii nu au trecut nepăsători pe lângă dramele oamenilor.  Săptămâna trecută, din banii strânși de la polițiștii din întreaga țară s-au cumpărat lemne. 79 de familii din Vrancea au acum cu ce să se încălzească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?