Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Proba ADN, acordul copilului şi liber la adopţii internaţionale


   Familiile și persoanele din județul nostru, atestate ca fiind apte să adopte și care se află în așteptarea unui copilaș, vor trebui să comunice Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea o declarație pe propria răspundere că în ultimele 12 luni au avut domiciliul în România. Ionel Chetroiu, șeful Biroului Adopții din cadrul DGASPC Vrancea, a declarat că acest lucru este prevăzut de noua Lege a adopțiilor, care a fost publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2011 și va fi aplicată începând cu luna aprilie a acestui an. „Dorim să fim pregătiți pentru când noul act normativ se va aplica. Declarația notarială trebuie dată doar de familiile atestate, nu și de cele care se află în etapa de potrivire sau încredințare”, a precizat Ionel Chetroiu, declarând că în județul nostru sunt 11 familii atestate ca fiind apte să adopte, patru în etapa de potrivire și cinci în cea a încredințării.
   Totodată, la această oră, 13 copii aflați în evidențele DGASPC Vrancea sunt declarați adoptabili. Åžeful Biroului Adopții al instituției este de părere că numărul copiilor adoptabili va putea crește în următoarea perioadă, atâta timp cât noua legislație a venit cu modificări importante în acest sens. „Cea mai importantă modificare este tocmai aceea prin care copilul va putea deveni mai ușor adoptabil. Deschiderea procedurii de adopție se va putea face dacă, după instituirea măsurii de protecție specială, cum ar fi plasamentul de exemplu, a trecut un an și părinții firești și rudele până la gradul IV ale copilului nu pot fi găsite sau nu colaborează cu autoritățile în scopul integrării sau reintegrării copilului în familie. Până acum puteau trece luni, ba chiar ani până se reușea contactarea acestora sau nu puteau fi găsite și timpul trecea în defavoarea copilului. Procedura de adopție se deschide și în situația în care părinții și rudele copilului până la gradul IV au putut fi găsite și au declarat în scris că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia. Declarațiile lor vor fi înregistrate la Direcție și vor trebui să treacă totuși, în acest caz, încă 60 de zile, timp în care ei se pot răzgândi și le pot retrage. O a treia situație în care se poate deschide procedura de adopție este cea a copilului înregistrat cu părinți necunoscuți”, a detaliat Ionel Chetroiu, precizând că în acest caz, în maxim 30 de zile de la eliberarea certificatului de naștere al copilului, poate fi demarată procedura de adopție.

Părintele firesc, depistat prin proba ADN

   O procedură neortodoxă, dar aplicată cu succes în unele cazuri până acum  de oameni care doreau musai și pe lângă lege un copil, era aceea a mințirii în cazul paternității. Pur și simplu, familia se ducea și se înțelegea cu mama copilului direct în maternitate, înainte ca aceasta să nască sau până ca micuțul să fie declarat. Apoi, bărbatul mergea și declara că nou-născutul este copilul lui, îl trecea pe numele lui și îl lua efectiv acasă. Acum, acest lucru nu mai este posibil. „Pentru adopția, în cazul soției, a copilului soțului se face ADN-ul tatălui. Printre actele necesare, lângă cererea de încuviințare a adopției trebuie să fie depus și documentul care consemnează rezultatul expertizei pentru confirmarea filiației față de tată, realizată prin metoda serologică ADN, în cazul adopției copilului de către soția părintelui firesc atunci când copilul a fost recunoscut de tată pe cale administrativă, precum și în cazul în care paternitatea copilului a fost stabilită prin hotărâre judecătorească prin care s-a luat act de recunoașterea de către tată sau care consfințește învoiala părților, fără a se fi cercetat temeinicia cererii”, a subliniat Ionel Chetroiu.
   Noua lege mai prevede faptul că un copil născut de o fată cu vârsta sub 14 ani nu poate fi adoptat. Acest lucru se va putea face doar după ce mama minoră va împlini 14 ani, și doar asistată de părinții săi. Totodată, în situația copilului cu vârsta mai mare de 14 ani, procedura nu se poate deschide decât cu acordul lui.

Liber condiționat la adopțiile internaționale
 
   Noua Lege a adopțiilor dă liber condiționat la adopțiile internaționale. Astfel, adopția internațională a copilului cu reședința obișnuită în România de către o persoană/familie cu reședința obișnuită în străinătate poate fi încuviințată numai pentru copiii care se află în evidența Oficiului Român pentru Adopții și numai în următoarele situații: adoptatorul sau unul dintre soții familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul pentru care a fost încuviințată deschiderea procedurii adopției interne; adoptatorul sau unul dintre soții familiei adoptatoare este și cetățean român; adoptatorul este soț al părintelui firesc al copilului a cărui adopție se solicită. „Selecția și potrivirea copilului cu adoptatorul sau familia adoptatoare cu reședința obișnuită în străinătate se rea-lizează de către Oficiu, nu de către DGASPC. Persoana sau familia selectată are obligația să se deplaseze în România și să locuiască efectiv pe teritoriul țării pentru o perioada de cel puțin 30 de zile consecutive, care vor fi utilizate în scopul relaționării cu copilul”, a precizat Ionel Chetroiu, șeful Biroului Adopții din cadrul DGASPC Vrancea.Alte noutăți aduse de recent modificata și completata Lege a adopțiilor vor fi prezentate în edițiile viitoare ale cotidianului nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?