Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Care vor fi urmările unui seism precum cel din martie 1977


   Un seism similar celui din martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel național și 30.520 de daune la nivelul portofoliului de polițe al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a căror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro, a declarat directorul general al companiei, Marius Bulugea. El a adăugat că daunele ar urca la 3,5 miliarde de euro dacă întregul fond locativ al României ar fi asigurat prin intermediul polițelor emise de PAID. „Pe portofoliul PAID s-ar putea înregistra 30.520 de daune, din care peste 3.000 ar fi daune totale, iar aproximativ 27.000 ar fi daune parțiale. Valoarea totală a acestor daune, calculate pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 milioane de euro. Pe de altă parte, o estimare realizată de unul dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al PAID arată că valoarea totală a daunelor, pe portofoliul PAID, ar putea atinge aproape 201 milioane de euro”, a afirmat Bulugea.
Brokerul a utilizat un model independent (Risk Management System), în timp ce scenariul PAID reprezintă o proiecție liniară a efectelor produse de cutremurul din 1977. Cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, seismul a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuințe afectate la nivelul României, iar daunele au însumat două miliarde de dolari, potrivit lui Bulugea. „În acel moment, fondul locativ al României totaliza aproape 6,2 milioane de locuințe și erau toate asigurate, prin efectul legii. Astăzi, avem aproape 8,4 milioane de locuințe și 504.000 de polițe obligatorii. Potrivit calculelor realizate de PAID, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel național și apreciem că ar fi afectate aproape un milion de locuințe, adică vor necesita lucrări de reparații sau consolidare”, a spus Bulugea.
   Scenariul PAID a împărțit județele în trei mari categorii de zone de risc, zona C având expunerea cea mai mare la riscul de cutremur. În această zonă au fost incluse Capitala și județele Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Prahova, Vaslui, Vrancea și Ilfov. Valoarea totală a daunelor care ar putea avea loc în zona C va atinge aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?