Acuzațiile aduse de Primăria Mărășești Consiliului de Administrație (CA) al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea au ajuns până la ministrul Educației, Liviu-Marian Pop. În cursul zilei de ieri, ministrul a fost informat, printr-un memoriu, de către Primăria Orașului Mărășești, cu privire la faptul că CA a dat aviz negativ în ședința din 21 decembrie unui proiect în derulare în valoare de 19,2 milioane de lei. Contactat de reporterii Monitorul de Vrancea, ministrul Educației a precizat că știe situația de la Vrancea și că așteaptă ca membrii Consiliului de Administrație să voteze, în ședința de astăzi, pentru absorbția fondurilor europene, care trebuie să primeze și nicidecum orice alte interese.
Membrii CA al IȘJ trebuie să se gândească la interesele copiilor, care nu trebuie privați de investiții din cauza unor orgolii ce nu își găsesc rostul în asemenea situații, este de părere ministrul Pop. „Știu situația de la Vrancea. Am primit un memoriu de la domnul primar al orașului Mărășești. L-am dat în analiză la compartimentele de specialitate. Vom veni și cu un punct de vedere din perspectiva aceasta. Vă asigur că toate proiectele cu fonduri europene vor fi implementate și nu se vor pierde banii europeni pentru că beneficiari sunt, în primul rând, copiii și pentru asta nu cred că avem nevoie de orgolii sau de arătat mușchi, ca să folosesc un termen neacademic. Decizia este a Consiliului de Administrație și trebuie respectată. Sunt convins că decizia CA va rezolva problema absorbției fondurilor europene și nu altceva. Lucrurile sunt foarte clare, absorbim toți banii europeni. Eu nu cred că este nevoie de o competiție între inspectorul școlar general și elevii din orașul Mărășești. Deciziile tehnice, cine a luat decizii, cum a luat decizii sunt mai puțin importante pentru mine astăzi. Știu de subiect dinainte de Crăciun, am vorbit cu domnul primar astăzi (ieri – n.r.) și sunt convins că și Consiliul de Administrație al IȘJ Vrancea nu va lua decât decizia de a rezolva în mod favorabil orice intenție a autorităților locale de a atrage fonduri europene”, ne-a declarat Liviu Marian Pop, ministrul Educației Naționale.
Precizăm că inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, a convocat astăzi, 28 decembrie, CA având pe ordinea de zi solicitarea celor de la Mărășești.
IȘJ acuzat că blochează un proiect de 19,2 milioane lei
Reamintim faptul că Primăria Mărășești acuză Inspectoratul Școlar Județean Vrancea că în Consiliul de Administrație din 21 decembrie a.c. a dat aviz negativ pentru un proiect implementat de primărie la Școala nr.2 din oraș. Avizul CA al IȘJ nu înseamnă altceva decât blocarea proiectului a cărui implementare a început la 31 august 2017. Proiectul intitulat „Acțiuni strategice pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată din orașul Mărășești, județul Vrancea” are mai multe obiective, printre care și activitatea „Școală după școală”, derulată de Școala nr. 2 Mărășești, care este partener în acest proiect. Acesta este cel mai mare proiect pentru comunitatea defavorizată din oraș implementat de Primăria Mărășești, cu o valoare de peste 19,2 milioane lei și este într-o fază avansată, în care s-au realizat achiziții în valoare de 1 milion de euro. Pentru activitatea „Școală după școală”, autorităților locale li s-a cerut un aviz din partea IȘJ.
La ședința CA din 21 decembrie, membrii CA au dat aviz negativ proiectului motivând, în primă fază, că și Casa Corpului Didactic (CCD) are un asemenea proiect, ca apoi să revină asupra deciziei și să spună că nu au putut da un vot favorabil pentru că nu au avut la mapă toate datele din proiect. Conducerea IȘJ a cerut ulterior conducerii Școlii nr.2 din Mărășești date suplimentare despre proiect și a promis că votul va fi unul favorabil. Schimbarea de poziție a conducerii IȘJ și promisiunea unui aviz favorabil vine după ce reprezentanții autorităților din Mărășești au fost revoltați de decizia IȘJ și au avertizat că vor apela la toate pârghiile legale pentru a continua proiectul, dar și după ce cazul a fost adus la cunoștința presei. Facem precizarea că în CA s-a votat nominal și că proiectul primăriei a avut un singur vot pozitiv, al inspectorului școlar adjunct, profesorul Aurel Șelaru. „Am încercat în CA să explic despre ce este vorba în proiectul implementat de Primăria Mărășești, însă nu am fost lăsat de domnul inspector general. Am cerut să fie prezenți și primarul orașului Mărășești și directorul Școlii nr.2 pentru a discuta cu toate părțile implicate și cât se poate de transparent. Nu s-a ținut cont de această solicitare a mea, discuția fiind monopolizată de președintele CA, inspectorul general, membrul CA, reprezentantul CCD Vrancea și observatorul Sindicatului FEN. Am cerut inspectorului care a prezentat punctul 4 de pe ordinea de zi a CA să spună cine a implementat proiectul și cine l-a depus. Întreg CA a fost montat, timorat să nu voteze avizul pe care Școala Gimnazială nr.2 Mărășești l-a solicitat. Nici intervenția liderului SLI Vrancea nu a fost luată în seamă și nu s-a ținut cont de argumentele aduse de acesta. Am considerat că unitatea de învățământ și elevii din orașul Mărășești sunt mult mai aproape de primăria orașului, care derulează acest proiect și prin urmare, am cerut să se voteze individual. Fiind un proiect de mare importanță pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată din orașul Mărășești, am votat pentru avizarea proiectului, fiind singurul vot favorabil. Ceilalți membri ai CA, timorați, au votat împotrivă. Am votat pentru, îmi mențin poziția și îmi asum întreaga responsabilitate. Cei care nu au vrut să înțeleagă importanța acestui proiect să răspundă în nume personal”, ne-a spus profesorul Aurel Șelaru, adjunctul IȘJ.
Contactat de reporterii noștri, prefectul Sorin Hornea, reprezentant al Guvernului în teritoriu, ne-a spus că a fost informat despre situație, dar că nu ne poate declara nimic, el așteptând decizia Consiliului de Administrație al ISJ Vrancea.
Proiectul Primăriei Mărășești are o valoare totală de 19.214.798,83 lei și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv specific 4.1: Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate. Obiectivul general al proiectului îl constituie furnizarea unui pachet integrat de măsuri de sprijin pentru comunitatea marginalizată romă din orașul Mărășești, județul Vrancea, în vederea reducerii numărului de persoane aflate în excluziune socială și risc de sărăcie.