Dosarul asistentei medicale care a fost accidentată mortal pe Bulevardul Independenței din Focșani, în luna septembrie a acestui an, ajunge la Curtea Constituțională. Asta pentru că magistrații de la Tribunalul Vrancea au admis ieri cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de soțul asistentei prin apărător, urmare a invocării unei excepții. În schimb s-a respins contestația împotriva deciziei judecătorilor de la Judecătoria Focșani prin care șoferul care a provocat accidentul a fost pus sub control judiciar. „(…) admite cererea de sesizare a Curții Constituționale în vederea analizării constituționalității prevederilor art.205 alin.1 Cod procedură penală în raport de disp. Art.21 din Constituție formulată de partea civilă Drăgun Adrian prin apărător ales și în consecință dispune sesizarea Curții Constituționale cu excepția invocată. Pe fond, respinge contestația formulată de Drăgun Adrian s.a. , prin avocat Duca Diana, împotriva Încheierii din data de 11.12.2017 pronunțată de Judecătoria Focsani în dosarul penal nr.17886/231/2017/a1.1, ca inadmisibilă. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în Camera de Consiliu azi, 27 decembrie 2017”, se arată în hotărârea instanței.
Accidentul în care și-a pierdut viața Simona Drăgun, care avea 38 de ani și era mama a doi copii, a avut loc în luna septembrie a.c. Luna aceasta, șoferul care a provocat accidentul, a fost trimis în judecată. În sarcina sa s-au reținut trei infracțiuni, după accidentul din septembrie, respectiv conducere fără permis, refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și ucidere din culpă. S-a mai adăugat o infracțiune de refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei pentru că a mai fost prins băut la volan în vara acestui an. Atunci, el a suflat în aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar a refuzat să-i fie recoltate probe de sânge pe motiv de boală.
În rechizitoriul procurorilor, prin care șoferul a fost trimis în judecată se arată că pe 18 septembrie a.c., în timp ce conducea o autoutilitară Renault, deși avea permisul de conducere suspendat și aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a intrat în coliziune cu un autoturism marca Opel Corsa, condus regulamentar de o femeie. Victima a suferit leziuni grave, care au dus la deces. Ulterior producerii accidentului, bărbatul a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. La audieri, cu privire la fapta din 18 septembrie a.c., data accidentului de pe Bulevardul Independenței, inculpatul a explicat că dimineață a băut o bere și niște țuică și a mâncat. Apoi s-a urcat la volanul mașinii Renault cu intenția de a o duce la târg, pentru a o vinde. A explicat că a condus pe Bulevardul Independenței, direcția Finanțe către Obor, pe banda a II-a, moment în care de pe strada Culturii a ieșit o mașină care i-a tăiat calea. A explicat în fața anchetatorilor că a tras de volan cât a putut cu intenția de a evita impactul, moment în care a pierdut controlul asupra mașinii și a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu autoturismul Opel, condus de victimă, după care s-a oprit într-un copac. Bărbatul a explicat că a coborât, a văzut victima și apoi a sunat la 112. A recunoscut și faptul că a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, dar și să-i fie recoltate probe, invocând o operație pe cord. În rechizitoriu se arată că el a recunoscut fapta și a spus că o regretă.
Cu privire la fapta din 18 iunie, atunci când a condus prima dată băut și a refuzat să dea probe de sânge, șoferul a recunoscut că a băut înainte de a conduce. Åi-a motivat refuzul de a-i fi recoltate probe prin faptul că fusese operat de puțin timp înainte pe cord.
S-a făcut și o expertiză tehnică în dosar și s-a stabilit că șoferul mașinii care a ieșit de pe strada Culturii nu a avut nici o legătură cu accidentul, acesta circulând regulamentar. De asemenea, s-a mai stabilit că la momentul accidentului, mașina condusă de inculpat rula cu o viteză de 80 km/h, în condițiile în care limita de viteză în localitate este de 50 km/h. În cazul mașinii conduse de femeia care a decedat nu s-a putut stabili viteza de deplasare. S-a concluzionat că accidentul putea fi evitat de inculpat.
Åoferul a stat o vreme în arest după care a fost pus sub control judiciar. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Focșani și menținută apoi de cei de la Tribunalul Vrancea. Familia victimei, în special soțul, s-a arătat nemulțumită de această hotărâre, spunând că nu este normal ca cel care a omorât-o pe femeie să fie liber, în timp ce copiii plâng continuu, merg la psiholog și întreabă în permanență de mama lor.
Facem precizarea că pe întreg parcursul urmăririi și procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.