Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Opt remedii bizare pentru durere


Când ești desculț și tragi un șut din greșeală în piciorul patului, sau când te tai cu cuțitul, nu-i așa că ți se face brusc dor de copilărie, când puteai să jelești și să plângi câte jumătate de oră cu lacrimi amare, fără să se uite lumea la tine ciudat?
Din păcate, vrem nu vrem, fie că mergem la dentist, fie la o epilare inghinală, durerea face parte din viețile noastre. Însă cercetări recente au descoperit câteva trucuri bizare care înlătură cu succes mare parte, dacă nu toată du-rerea, fără să mai apelezi la medicamente. 
 
1. Trage o înjurătură sonoră!
Data viitoare când aluneci pe gresia din baie și cazi sau te izbești cu șoldul de colțul biroului, nu-ți înghiți vorbele. Cercetătorii britanici au descoperit că injuratul îți poate crește toleranța la durere.
Dintre cele două grupuri de subiecți cu mâinile scufundate în apă cu gheață, cei care și-au exprimat „co-lorat” disconfortul au reușit să stea cu mâinile în apă rece cu 35% mai mult decât cei din grupul „delicat”. Înjuratul declanșează o serie de reacții fizice și hormonale care diminuează durerea.
 
2. Uită-te la poze
Dacă te uiți la poze cu cei dragi înainte de o procedură dureroasă precum o mamografie, nivelul de tole-ranță la durere va crește. Femeile care au privit fotografii cu soții sau copiii lor în timpul unei proceduri medicale neplăcute au re-simțit mai puțin durerea decât cele care s-au uitat la poze cu obiecte sau cu străini. Un chip drag impulsionează eliberarea în organism a unor substanțe care blochează zonele din creier responsabile cu procesarea durerii.

3. Gândește-te la sex
Ca să-ți abați gândurile de la dureri, lasă-ți mintea să zburde spre un moment „fierbinte” cu soțul. Într-un studiu recent, parti-cipanții care s-au gândit la ceva sexual în timpul unui experiment neplăcut au putut suporta un nivel mai ridicat de durere și au fost mult mai puțin speriați decât participanții care s-au gândit la alte lucruri, neinterzise minorilor. Se pare că fanteziile sexuale îți distrag atenția de la durere, reduc nivelul de anxietate și te relaxează.
 
4. Respiră adânc și rar
Å¢i-e frică de injecții? Înainte de a o face pe următoarea respiră adânc, încet și  controlat. Femeile care și-au redus rata respiratorie la jumătate au simțit un nivel semnificativ redus de disconfort în timpul unui experiment dureros. Respirația controlată ajută la dezactivarea instinctului de fugă sau luptă al organismului, instinct care se declanșează în situații percepute drept periculoase și care acutizează automat toate simțurile, mărind, așadar, intensitatea durerii. În plus, concentrându-te pe respirație, îți distragi atenția de la durere, ceea ce femeile care au născut știu foarte bine!

5. Meditează un pic în fiecare zi
Înainte de culcare, relaxează-te acordându-ți câteva minute de calm complet. Conform unui studiu canadian, persoanele care meditează în mod regulat au zone mai îngroșate în cortex (partea creierului care afectează sensibilitatea la durere) decât cele care nu meditează.
Câteva zile de meditație pot fi de-ajuns ca să îți mărești deja toleranța la durere. 
6. Miroase un măr verde
Simți că te apucă durerea de cap? Mănâncă un măr verde inhalându-i  mirosul sau aprinde o lumânare cu miros de măr verde. Într-un studiu american, subiecții aflați în plină criză migrenoasă cărora li s-au dat să miroasă eprubete cu aromă de măr verde, au resimțit o scădere  semnificativă a durerii. Savanții nu sunt siguri dacă e doar din cauză că aroma mărului le distrage atenția de la durere sau e din cauza că aroma respectivă relaxează, de fapt, contracțiile musculare din gât și cap, reducând și durerea. Alte studii au demonstrat că mirosul de măr verde reduce anxietatea.

7. Pregătește-te mental
O procedură precum o obturație de canal va durea mai puțin dacă te aștepți ca durerea să nu fie prea cruntă. Într-un experiment recent, două grupuri de voluntari au fost supuse aceluiași nivel de disconfort. Însă grupul căruia i se spusese că durerea va fi ușoară spre moderată a simțit cu 28% mai puțină durere decât grupul căruia i se spu-sese că durerea va fi moderată spre foarte intensă. Diferența era în mintea lor: testele au arătat că zonele din creier care procesează durerea au înregistrat activitate mai scăzută când așteptările au fost reduse. Ca să te pregătești mental înainte de o procedură dureroasă, spune-ți că va durea puțin, dar nu insuportabil. Iar dacă durerea te ia pe nepregătite, spune cu voce tare: O să treacă repede. Apoi concentrează-ți gândurile la altceva.
 
8. Înconjoară-te de prieteni
Un studiu spaniol a arătat că durerile persistente, cum ar fi cele de spate, pot fi mult mai ușor gestionate cu ajutorul prietenilor. Cu cât pacienții primeau mai mult sprijin și consolare din partea prietenilor și familiei, cu atât mai motivați erau să caute și să găsească noi modalități de a-și gestiona simptomele, asta ducând la ameliorarea durerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?