Arderile de vegetație uscată pun pompierii pe drumuri. Numai la sfârșitul săptămânii trecute, ei au avut 12 astfel de intervenții, iar în două cazuri focul s-a extins și la construcții.
Sâmbătă dimineață, un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vidra a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în localitatea Vetrești-Herăstrău, comuna Nistorești. Pompierii spun că flăcările au mistuit vegetația uscată și arbuști de cătină pe un hectar, aflate pe terenul lui Gavrilă B. Focul s-a propagat și la proprietatea Auricăi H., unde a ars un adăpost de animale, pe o suprafață de aproximativ 20 metri pătrați.
Pompierii militari din cadrul ISU au acționat pentru localizarea și lichidarea altor opt incendii de vegetație uscată și resturi menajere pe teritoriul județului Vrancea. Intervențiile au fost la Ru-ginești, Scafari- comuna Vidra, Å¢ifești, Golești, Mărășești și Cotești. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor au acționat opt echipaje de pompieri militari. Au ars, în total, vegetația uscată și resturi menajere pe o suprafață de aproximativ 5 hectare, ve-getație uscată și viță de vie nelucrată pe o suprafață de un hectar.
Duminică, un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Adjud a intervenit, în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Sascut, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe teritoriul localității Ocheni, comuna Huruiești, județul Bacău. În urma incendiului provocat, cel mai probabil, de foc deschis în spații deschise, au ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, dar și 2,5 hectare puiet de salcâm.
De asemenea, în perioada 24-25 martie, pompierii de la Adjud au mai intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată la Coțofănești și Valea Nacului, în județul Bacău. Flăcările au mistuit vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 11 hectare și viță de vie neproductivă pe o suprafață de un hectar.
Sfaturi utile
Pentru a se evita producerea unor astfel de evenimente ce pot avea consecințe grave asupra mediului înconjurător, bunurilor materiale și chiar vieții oamenilor, pompierii reamintesc cetățenilor normele ge-nerale de apărare împotriva incendiilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis:
– utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicție, se stabilesc și se marchează de persoanele în drept;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;
– arderea miriștilor se face numai după obținerea permisului de lucru cu focul și luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens;
– utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri față de materiale sau substanțe combustibile, fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri co-respunzătoare.
Primarii sunt obligați să aducă la cunoștința cetățenilor atât prevederile generale și specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, ve-getație uscată și resturi vegetale, cât și perioadele în care se interzice arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale. Nerespectarea acestor măsuri specifice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.