Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Lumea dintr-o altă perspectivă


   Putem vorbi despre România în multe feluri, de la membră a UE până la România de sine stătătoare. Ne putem raporta la locuitorii ei ca cetățeni, ca simpli ocupanți ai țării sau ca modele demne de urmat. Fiecare persoană are dreptul la păreri proprii, dar ce se întâmplă când părerile ,,unora’’ devin regulile care guvernează societatea?
   Societatea este într-o permanentă schimbare. Lucrurile evoluează în funcție de acțiunile oamenilor și acțiunile fiecăruia influențează evenimentele care se petrec în jurul nostru. Timpurile se schimbă, iar oamenii par să fi uitat adevăratele valori și lucrurile care contează cu adevărat. Avem nevoie de repere morale clare și de o educație solidă pentru a nu fi ,,masă de manevră’’ pentru cei care ne conduc. Nu este rău să ne lăsăm influențați, dar trebuie să fim atenți de către cine. Prejudecățile și stereotipurile nu își au locul în mințile oamenilor cultivați. Dacă poți să judeci și să alegi singur, de ce să iei alte idei de-a gata?
   Trăim într-o lume în care schimbul de informații primează. Suntem pur și simplu înconjurați de mijloace informaționale, iar această diversitate ne obligă să alegem. Depinde de preferințele fiecărei persoane ce dorește să vadă la televizor, ce dorește să citească sau cum să se informeze. Dar observ o tendință de ,,spirit de turmă’’, în loc de o împărtășire a ideilor după o profundă ,,rumegare’’. Această tendință apare absolut mereu: în preajma campaniilor electorale, în urma unor evenimente publice sau după schimbări pe scena politică. Mass-media are un rol esențial în educarea publicului privitor la aspectele ce țin de viața publică, privată, politică, căci între ele există o mare legătură. Tot ceea ce facem se răsfrânge într-un fel sau altul asupra celorlalți, iar pasivitatea și indiferența nu rezolvă problemele create, ci generează altele noi.
   Voi lua ca exemplu televiziunea. Fiecare dintre noi am privit cel puțin o dată la acest mijloc de informare modern și ne-am format o părere asupra sa. Există o gamă extrem de variată de posturi tv și de emisiuni, fie ele de cultură, de sport, politice, de divertisment, etc. Alegem să privim la ceea ce ne place, dar dacă ce privim nu are valoare din punct de vedere intelectual? Aici problema nu este numai a televiziunii, fiindcă ea oferă ce i se cere, ci este și problema noastră.  Trebuie să ne impunem să ne autoeducăm pentru că nimeni nu o va face în locul nostru.
   Vă propun un experiment la care m-am supus mai întâi eu. Dintotdeauna am apreciat emisiunile cu caracter cultural sau politic, în care oameni de valoare au un cuvânt greu de spus în privința problemelor ce ne afectează pe toți. Dar am vrut mai mult.  Am început să mă uit la emisiuni de pe TVR, ca de exemplu Aventura Urbană, sau la reportajele lui Carmen Avram, În premieră, de pe Antena3. Cu puțină atenție veți descoperi și alte astfel de emisiuni care vă vor schimba complet viziunea asupra vieții. Nu totul este alb sau negru, ci gri sau de ce nu, mult mai colorat. Vă invit să descoperim o Românie pe care tindem să o ignorăm, pe care o desconsiderăm, în beneficiul valorilor ce există în această țară. Avem printre noi oameni extrem de valoroși, de o inteligență sclipitoare, pe care îi lăsăm să plece în alte țări, în care sunt apreciați la justa lor valoare.  Trebuie să învățăm să apreciem ce este corect și necesar, ceea ce este frumos și important. Mediocritatea și-a spus destul cuvântul și vedem rezultatele nefaste. Vă invit să ne redescoperim, ca popor și ca oameni, să ne autoanalizăm și să ne bucurăm de fiecare clipă. Noi, ca popor de origine latină, ar trebui să avem în vedere o zicală celebră de-a lui Seneca: Sapientia est ars vitae.

Ana-Maria Teodora ANDRONIC
Liceul Teoretic  „Ioan Slavici” Panciu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?