Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Prima prioritate: niciun copil invizibil!


   Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea derulează, pentru al doilea an consecutiv, proiectul intitulat „Prima prioritate: niciun copil invizibil!”, demarat în 2011 cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în România. Anul acesta, în județul nostru proiectul este derulat în comunele Cîrligele, Gugești, Jariștea, Movilița, Popești, Sihlea, Slobozia Bradului și Vîrteșcoiu.
   Acest proiect a fost inițiat ca urmare a faptului că, din cauza lipsei unui sistem  de prevenire coerent și eficient, de cele mai multe ori copiii și problemele lor rămân invizibile, însă fenomenele deosebit de grave, adică separarea copilului de familia na-turală și violența sub diferite forme, pot fi prevenite dacă familiile au la dispoziție, în comunitate, serviciile potrivite.
   La nivel local, proiectul pune accent pe identificarea familiilor la risc și realizarea unor planuri coe-rente de evaluare a nevoilor, pe implementarea cu eficacitate și eficiență a serviciilor sociale de bază și pe creșterea accesului la acestea pentru copiii cei mai vulnerabili și familiile lor. „Anul trecut au fost sprijinite, în Vrancea, 13 comunități locale prin angajarea a câte un asistent social care să facă o radiografie completă a tuturor nevoilor comunităților privind copiii. Proiectul este într-o interdependență cu auditul HHC România. Acest proiect a adus un plus de valoare comunităților implicate în sensul că a scăzut numărul copiilor instituționalizați, a crescut capacitatea instituțională a acestor comunități de a identifica soluții de prevenire a separării copilului de familie”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul general al DGASPC Vrancea.
    Beneficiarii proiectului au fost, anul trecut, 2.160 de copii din familii numeroase, 688 copii din familii monoparentale, 106 mame minore și 84 de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Acestor copii și familiilor lor le-a fost facilitat accesul la serviciile de prevenire, garantându-se astfel respectarea drepturilor acestora. „În anul 2011, proiectul a fost derulat în 96 de comune din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea. Vizitele asistenților sociali la peste 120 de mii de familii din aceste județe au adus în atenția autorităților locale, în plus față de cazurile deja existente și cunoscute, încă 3.041 cazuri de copii aflați în si-tuații care necesită intervenție, dar despre care nu se știa nimic. Cu alte cuvinte, peste 3.000 de copii «invi-zibili». Dincolo de pro-blemele generate de sărăcie care afectează trei sferturi din cazuri, o treime dintre fetele și băieții identificați sunt la risc de abuz, neglijare și violență și o cincime la risc de abandon școlar”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    În România, din 3,9 milioane de copii, aproape 70.000 de fete și băieți sunt separați de părinți. O treime trăiesc în centrele rezidențiale, restul în familii de plasament. În fiecare județ, 30 de copii sunt părăsiți anual în maternități. Din circa 90 de mii de copii cu dizabilități, o zecime dintre ei trăiesc în instituții specializate. Cifrele oficiale arată că, în fiecare an, aproape 12.000 de copii sunt afectați de violență și suferă de abuz, neglijare sau exploatare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?