O singură localitate din județul Vrancea oferă terenuri în folosință gratuită pentru tineri, în vederea construirii unei locuințe. Conform Legii nr. 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani pot beneficia de un teren, în localitățile care au suprafețe disponibile.
În orașul Odobești li s-au dat tinerilor, până în prezent, 425 de loturi de teren și mai sunt disponibile circa 80 de loturi. Cei care au obținut un teren în Cartierul Unirea din Odobești beneficiază în prezent de toate utilitățile, de la curent electric până la canalizare și alimentare cu gaze. Mai mult decât atât, tot în Odobești au fost construite și câteva zeci de locuințe de tip ANL. „Este benefic pentru comunitate pentru că presupune atragerea unor oameni activi în orașul nostru și stimularea celor activi din oraș să-și construiască propria locuință, fie prin credit ipotecar, fie prin altă sursă. Noi căutăm prin acest demers să scutim tinerele familii de corvoada achiziționării unui teren în sistem privat. Sperăm ca în acest fel să prevenim depopularea orașului și migrarea tinerelor familii către reședința de județ sau alte localități”, ne-a declarat Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești.
De altfel, impactul pozitiv al acestui demers s-a reflectat în faptul că orașul viilor domnești este singura localitate din județul Vrancea care, în urma recensământului, a înregistrat o creștere a populației cu 1.000 de persoane, de la 7.800 la 8.936 de odobeșteni.
Orice tânăr care dorește un loc de casă trebuie să îndeplinească anumite condiții: să facă dovada că are domiciliul stabil în localitatea respectivă, că este angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau face dovada că deține suma necesară construirii unei locuințe. Tânărul poate primi un teren de cel mult 500 metri pătrați în folosință gratuită, pe durata existenței construcției. Tânărul trebuie să mai demonstreze și că nu a avut sau nu deține în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități. Dosarele se depun la Primărie, iar darea în folosință se realizează prin hotărâre a Consiliului Local, care aprobă dosarele și ulterior repartizarea loturilor, precum și darea în folosință a terenurilor. Întreaga procedură durează aproximativ 90 de zile.
Terenurile pentru tinerii focșăneni au fost retrocedate
În Focșani nu mai sunt terenuri disponibile pentru tineri chiar dacă înainate de 2003 au fost. Retrocedările masive pe legile fondului funciar au știrbit suprafețele deținute de municipiu. La apariția legii, Primăria Focșani avea câteva terenuri pe care le-ar fi putut pune la dispoziție, însă erau în litigiu. „Am avut câteva terenuri pe care Primăria le planificase pentru tineri, însă au fost retrocedate. Inițial a fost discuția pe terenul din Cartierul Sud, acolo unde sunt ANL-urile acum, dar pentru că au fost puține cereri, s-a schimbat planul. Poate că a fost mai bine așa pentru că acum locuiesc mai mulți tineri pe suprafața respectivă”, ne-a declarat viceprimarul Bogdan Matișan.
Loturi „rarefiate” în orașe
În orașul Panciu, primarul Ion Petre a încercat în 2004 să aplice Legea 15/2003 însă a reușit să acorde doar câteva loturi și asta pentru că suprafețele de pământ pe care le dețin primăriile sunt limitate sau inexistente. Ion Petre se gândește și la o soluție de compromis pentru tinerii din oraș. „Am dat în 2004 câteva loturi. Nu mai avem pământ care poate fi folosit pentru construirea de locuințe. Ar fi o soluție să cumpărăm pământ pe care l-am putea lotiza, iar tinerii să achite valoarea terenului prin creditare”, spune primarul orașului Panciu. Între timp, Ion Petre se poate lăuda cu 150 de apartamente a căror cheie o va putea înmâna tinerilor chiar după Paști.
Și la Mărășești s-au dat loturi, dar acum nu mai este pământ. Primarul Constantin Vlase încă primește cereri din partea tinerilor care vor să-și construiască o locuință pe raza localității. El vorbește despre aproximativ 10 persoane care ar putea beneficia de un teren de 300 de metri pătrați. „S-au dat în jur de 15 locuri de casă în anii trecuți. Ne-am pus în gând să mai scoatem câteva. Primim cereri la Primărie, însă nu se vor aproba pe regula primul venit, primul servit. Trebuie să vedem și dacă are puterea financiară de a-și construi o locuință”, ne-a declarat Vlase. Edilul a mai precizat că a reușit să aducă și curent electric pentru casele construite recent de tineri.
În municipiul Adjud, terenurile pentru tineri lipsesc cu desăvârșire. Viceprimarul Gelu Diaconu ne-a declarat că nici suprafețe nu sunt, dar nici solicitări nu a au fost înregistrate. „În 2003, când a apărut legea, mai aveam pământ, dar între timp a fost retrocedat. Nici solicitări nu au fost”, susține Gelu Diaconu.
La țară, tinerii nu au pământ pentru casă
În comunele din județul Vrancea situația este și mai descurajantă pentru tinerii care vor o casă. Primarul comunei Vânători, Gheorghe Macovei, spune că au existat în 2004 „niște cereri, dar nu s-au încadrat”. „Acum nu mai avem suprafețe pentru că le-am concesionat prin licitație publică. Dacă ar fi tineri care s-ar încadra, am găsi soluții pentru 10-15 loturi maxim”, ne-a declarat Macovei.
Primarii se feresc de aceste lotizări pentru că trebuie să treacă pământul din domeniul public în domeniul privat și să schimbe destinația suprafeței, acolo unde este cazul. Toate aceste proceduri înseamnă bani cheltuiți și timp. „Nu avem pământ acum care să poată fi folosit pentru construirea de locuințe. Am avut cândva și l-am dat cu titlu gratuit pentru construirea unui minicartier pentru locuitorii comunei Garoafa. Am avea ceva terenuri, dar trebuie trecute din domeniul public în domeniul privat. Cu siguranță, anul viitor vom lua în calcul o astfel de variantă”, ne-a declarat Gheorghe Maghiaru, primarul comunei Garoafa.
Nici cei care și-ar fi dorit să își construiască o casă în localitatea Golești nu au avut mai mult noroc. Aici, nici nu s-a dat vreodată și nici cereri nu au fost depuse pentru că nu a fost pământ disponibil.