Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

CAS Vrancea participă la crearea noii Legi a Sănătăţii


   Principalul obiectiv al asigurărilor sociale de sănătate din proiectul noii Legi a Sănătății va fi riscul de boală. Astfel, vrâncenii care vor „intui” că vor suferi, într-o perioadă a vieții, de o anumită afecțiune, vor putea să își facă o asigurare suplimentară, pe baza căreia vor beneficia de serviciile medicale cuvenite.
   Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a fost prezent, săptămâna aceasta, la sediul CNAS, unde, în cadrul unei ședințe, a prezentat câteva propuneri pentru noua Lege a Sănătății.
   Acesta, ca și alți președinți de case județene de asigurări de sănătate din țară, a propus ca noul sistem al asigurărilor sociale de sănătate să cuprindă patru pachete bazale de servicii medicale (pachetul minimal, de bază, social, special) și pachetul suplimentar/complementar. „În aceste pachete vor fi incluși protejații social, asigurații sau ambele categorii. Practic, diferența constă în finanțare. Cel minimal în care vor fi incluși protejații social va fi finanțat de la bugetul de stat, cel de bază, în care vor fi asigurații, va fi finanțat de la bugetul de stat și de la fondul asigurărilor sociale, iar pachetul special va fi finanțat dintr-un fond de asigurări cu destinație specială ce va fi înființat. Pentru pachetul suplimentar va fi înființat un fond de asigurări voluntar, unde vor contribui cei care vor dori să își facă o asigurare în plus. Pentru pachetul suplimentar vor plăti în plus cei care vor dori să primească mai multe servicii, în caz că vor suferi de o anumită boală. Deocamdată toate acestea sunt la stadiul de discuții, vom vedea dacă vor fi incluse în lege. Încă nu se știe ce servicii va cuprinde fiecare pachet”, spune Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea.
   În cadrul ședinței de la CNAS, reprezentanții CAS Vrancea au avut și alte propuneri. „Am mai propus să se creeze un fond special pentru o finanțare mai bună  a serviciilor medicale, din care să poată fi suplimentat bugetul atunci când este nevoie. Noi ne-am gândit ca acesta să fie susținut de redirecționarea a 2% din venituri, pe care oricum îl ia statul, de către angajații din sănătate. De asemenea, noi am mai propus ca în pachetele de servicii să fie introdusă și procedura terapeutică, pentru că sunt situații în care, în controalele pe care le derulăm noi, găsim anumite deficiențe în fișele de spitalizare și suntem nevoiți să imputăm sume. Astfel, dacă ar exista o procedură te-rapeutică pe care să o respecte medicul, ar dispărea aceste deficiențe”, a mai adăugat Mihai Copaci.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?