Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cădem zilnic în capcana aromelor


   Dacă ne gândim la iaurtul cu fructe, cu căpșuni spre exemplu, mintea ne fuge numaidecât la iaurtul cremos care conține fructe zemoase. Chiar și ambalajul de pe cutii ne sugerează acest lucru. Din păcate, această aromă provine de cele mai multe ori din laboratorul de chimie și nu direct din natură.
   Astfel, producătorii economisesc sume mari de bani, chiar dacă substanțele introduse în produs nu conțin substanțe sănătoase, vitale sau cel puțin naturale. Cu cât este mai prelucrat un produs, cu cât sunt introduși mai mulți înlocuitori, cu atât mai mică este valoarea nutritivă. De aceea experții ne sfătuiesc să cumpărăm produsele cât mai „simple”, cât mai neprelucrate. Regula de bază este următoarea: citiți cu atenție lista cu ingrediente de pe ambalaj! Dacă sunt inscripționate denumiri precum „aromă”, „praf” sau „produs” este vorba de obicei de aditivi.
   În cazul în care pe ambalaj scrie „aromă naturală” nu trebuie să ne lăsăm păcăliți, deoarece acest lucru nu înseamnă că iaurtul respectiv conține fructe adevărate. „Aroma naturală” înseamnă pentru consumator, că aceasta există și în natură și că substanțele de bază din care a fost preparată sunt naturale.
   În alimentația noastră de zi cu zi se poate să existe și arome produse în mod artificial în laboratoare. Însă cum ne putem feri de brânza care nu este 100% naturală sau de șunca neinjectată din pizza?
Cum putem recunoaște alimentele care nu conțin chimicale și care au ingrediente sănătoase? Ei bine, din păcate nu avem cum, decât dacă vom cumpăra alimente din raioanele inscripționate cu eticheta „Bio” sau dacă vom citi cu atenție ingredientele din care sunt preparate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?