Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO ȘI GALERIE FOTO: Atenţie la căpuşe!


  

 

   Atenție la căpușele care trăiesc în spațiile verzi, atenționează medicii vrânceni. Mușcătura de căpușă poate provoca o boală foarte gravă, respectiv boala Lyme, o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă. Anul acesta nu au existat vrânceni mușcați de căpușe. În schimb, anul trecut, nouă vrânceni au fost diagnosticați cu boala Lyme.
   Potrivit specialiștilor, numărul vrâncenilor diagnosticați cu această boală este în creștere, ținând cont că în 2010 au fost înregistrate șapte cazuri. Medicii spun că boala se manifestă prin apariția de pete pe piele, dureri articulare, paralizie și dureri de cap.
   Medicii recomandă vrâncenilor ca în cazul în care sunt mușcați de căpușe, să se prezinte de urgență la medicul specialist. Sub nicio formă nu trebuie să scoată singuri insecta! „Cei care sunt mușcați de căpușe trebuie să se prezinte de urgență la medic. Nu este indicat să își scoată singuri căpușa, deoarece capul acesteia rămâne înfipt în piele, și din cauza lui se poate produce boala Lyme. Căpușa este scoasă de către medicul specialist prin incizie, după care se face tratament timp de șapte zile la Secția de contagioase. Dacă o persoană își scoate singură căpușa, există riscul să rămână capul și se poate face boala Lyme sau borelioza, care este o boală infecțioasă produsă de o bacterie. Dacă nu este tratată la timp, duce la afecțiuni neurologice, cardiace, arti-culare, dar și oftalmologice. Tratarea acestei boli se face prin administrarea de antibiotice puternice și prin stimularea imunității, în funcție de gravitatea bolii. Durata minimă a tratamentului este de opt săptămâni”, recomandă medicii din cadrul Spitalului Județean.

„Nu las copilul să se joace prin iarbă”

   Apariția căpușelor îi sperie pe mulți focșăneni, în special pe cei care ies cu copiii la joacă, în parc. Parcul „Robert Schuman”, cunoscut ca fiind „parcul câinilor”, era ieri plin de copii, însoțiți de părinți sau bunici, care se jucau fie în spațiul special amenajat, fie pe iarbă.
   Mulți dintre părinți și-au exprimat îngrijorarea pentru sănătatea celor mici. „Sigur că ne este teamă să venim cu copiii în parc, este cel mai periculos pentru ei. Cățeii ar trebui duși în altă parte, nu aici, unde sunt copii. Noi, fiind mai în vârstă, știm să ne ferim. Dar cei mici, o să vină căldura, o să se încalțe într-un papucel și dacă s-a înfipt acolo căpușa, trebuie să ajungi la medic”, ne-a spus Anica Bari, o bunică de 51 de ani, venită în parc cu cei trei nepoței, de 3, 9 și 12 ani.
   O mămică, venită în parc cu băiețelul de 4 ani, a fost la fel de nemulțumită de prezența câinilor printre copii și de pericolul căpușelor. „Mă tem, mai ales că sunt și câini și proprietarii îi curăță de păr aici. În privința câinilor este o mare problemă. Nu las copilul să se joace prin iarbă. Când ajungem în casă, îi fac o băiță și îl controlez”, ne-a mărturisit aceasta. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?