Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Găseşte-ţi echilibrul


   Echilibrul constă într-o justă împărțire între orele pe care le consacrăm serviciului, cele pe care le închinăm somnului și cele pe care le dedicăm distracțiilor. Cum ziua nu are decât 24 de ore, vechea regulă a celor 8 ore /8 ore /8 ore rămâne încă orarul cel mai echilibrat și cel pe care ar trebui să-l și adoptăm.
   Putem, desigur, să încălcăm unul sau altul dintre aceste teritorii, fără a vedea apărând probleme.
Putem chiar, pe termen scurt sau mediu, să trăim într-un dezechilibru  flagrant, provocat de vreo situație specială și temporară. Atunci când nu este vorba decât de o perioadă trecătoare, corpul nostru reacționează în mod sănătos, pentru că mintea știe să-i reamintească faptul că este vorba de o privațiune impusă.
   Atunci când dezechilibrul persistă, problemele încep, mai devreme sau mai târziu, să iasă la suprafață. De fapt, dacă situația nu se remediază în scurt timp, riscă să apară un cerc vicios. Nu putem dormi numai câteva ore pe noapte, timp de mai multe luni și asta fără a resimți efectele devastatoare atât în plan psihologic, dar și fizic. Nu putem lucra 20 de ore din 24 fără ca familia noastră să nu se plângă, fără ca tensiunea să nu crească și, odată cu ea și stresul și tot ceea ce aduce el. Nu ne putem petrece tot timpul distrându-ne, fără ca respectul de sine și sentimentul de realizare personală să nu fie distruse.

Pentru sănătatea mintală

   Echilibrul pe toate planurile este necesar sănătății, de aceea trebuie să încercăm tot timpul să îl păstrăm sau să îl regăsim, atunci când anarhia încearcă să își facă loc. Nu putem să mizăm totul pe o carte, fără ca o parte din noi să nu sufere. Din punct de vedere al sănătății mintale este la fel de important să ne organizăm așa cum trebuie momentele de distracție. Un cuplu care își petrece tot timpul liber cu copiii o face cu siguranță cu bune intenții: pentru că îi iubește enorm; după ce i-au lăsat în îngrijirea cuiva toată săptămâna pentru a putea să-și câștige o pâine, le este greu să îi lase din nou în grija altcuiva în weekend pentru a putea ieși ei undeva.
   Astfel de părinți uită înainte de toate că, totuși, sunt un cuplu. Dacă vor ca relația lor să mai funcționeze trebuie să-și acorde timp să stea și singuri, în  intimitate, din când în când. Aceasta face parte din echilibrul general al vieții. Tot astfel, în plan personal, trebuie să facem în așa fel încât să avem de câștigat din aceasta. Înainte de a fi părinți, înainte de a fi soți, am fost și suntem indivizi, persoane în sine, cu propriile noastre nevoi. Noi înșine trebuie să avem grijă să ne satisfacem aceste nevoi. Noi înșine trebuie să avem grijă de realizarea noastră personală și individuală, în afara tuturor celorlalte roluri pe care le avem.
   Atunci când acționăm astfel, ne consolidăm respectul de sine și evităm frustrarea. Ne asigurăm că ne vom păstra spiritul sănătos și vom avea toate șansele să ne menținem sănătatea generală. 

Evitarea tuturor exceselor

   Numeroase probleme de sănătate apar că urmare a exceselor noastre. Înlocuind toate excesele din viața noastră cu moderația, vom reuși să ne recâștigăm sănătatea sau să o menținem. Deseori, este un exercițiu greu de realizat, pentru că excesele noastre se manifestă în domeniile care ne atrag cel mai mult. Ni se cere să ne lipsim de plăceri. Pentru a reuși să facem acest lucru trebuie să ne convingem singuri că moderația ne va da șansa de a ne bucura de aceste mici plăceri mai mult timp decât excesul.
   Bineînțeles, o astfel de frază nu va reuși niciodată să vină de hac celor mai pu-ternice dependențe și atunci când vorbim de exces ne aflăm – pe bună dreptate – mai mult ca oricând, în domeniul dependenței. Pentru a completa acest sumbru tablou trebuie să spunem că avem prostul obicei de a depinde, în general, de tot ceea ce este mai rău pentru noi: suntem dependenți de țigări, de cafea, de zahăr, de alcool, de medicamente, chiar de droguri etc. Dependența noastră ne ucide puțin câte puțin; zi după zi, ea produce dezastre în corpul nostru.
   Este evident că, dacă cel mai important țel în viață este pentru noi acela de a fi sănătoși, este în avantajul nostru să renunțăm cât mai repede la toate aceste substanțe. Dacă nu reușim să renunțăm la aceste obiceiuri, cel puțin să încercăm să moderăm cât mai mult consumul acestora. Cei care nu reușesc singuri trebuie să știe că există o mulțime de posibilități pentru a ajuta persoanele care au căzut pradă unei dependențe, oricare ar fi ea.
   Întâlnim astăzi grupuri de ‘’bulimici anonimi’’, de ‘’dependenți afectiv anonimi’’, de ‘’dependenți de jocuri de noroc anonimi’’, de ‘’cocainomani ano-nimi’’ etc. Aceste grupuri funcționează, aproape toate, după aceeași concepție cu a ‘’alcoolicilor anonimi’’ (A.A.). Este vorba numai de indivizi care se regrupează sub acoperișul anonimatului pentru a-și împărtăși experiența și pentru a o auzi pe a celorlalți. Aceste întâlniri au loc pretutindeni în lume și sunt gratuite. Ele prezintă un mod de viață (cele ‘’12 etape’’) care încearcă să îi orienteze pe adepții lor spre esențial și să le cultive viața spirituală. Mi-lioane de persoane au reușit să-și învingă dependențele frecventând aceste grupuri și au putut să-și reia controlul asupra vieții și sănătății lor. 

O bună igienă de viață

   Un mod de viață, prin excelență cel care vizează sănătatea și longevitatea, este extrem de simplu și cunoscut de mult timp. Să te adaptezi în mod riguros acestuia înseamnă să alegi să trăiești din plin și să-ți mărești speranța de viață.
   Astfel, dacă aceasta vă este dorința, ar trebui, înainte de toate, să dormiți cel puțin șapte sau opt ore pe noapte (pentru un adult de vârstă medie). La trezire, ar trebui să luați un mic dejun complet, să mâncați cele trei mese pe zi și să vă abțineți să mai ronțăiți ceva între mese. Ar trebui, în plus, să căutați să vă păstrați greutatea normală și, evident, să faceți regulat activitate fizică. În sfârșit, consumul de alcool ar trebui să se limiteze la cel mult două pahare pe zi (ceea ce nu e totuși chiar atât de greu!). Ar trebui, bineînțeles, să evitați să fumați.
   Cu cât veți respecta aceste reguli, cu atât vă vor spori șansele de a trăi sănătos. Dimpotrivă, dacă stilul dumneavoastră de viață lasă de dorit, vă expuneți unor boli precum diabetul, cancerul, artrita, osteoporoza, crescând riscul apariției bolilor cardiace.

Echilibrul: șase mari domenii

   Pentru a ne bucura de un sentiment de plenitudine trebuie să mulțumim mai multe părți din noi înșine. Îngrijirea pro-priului corp constituie o bază bună pentru sănătate, dar nu este suficient. Trebuie să ajungem și să legăm această preocupare și de aceea pentru spirit, în așa fel încât să creăm o armonie într-adevăr propice unei stări bune de sănătate. Astfel, în afara aspectului pur fizic, îngrijirea sănătății ar trebui să se orienteze și asupra părții emoționale: a lua în considerare emoțiile pe care le trăim, a învăța să le cunoaștem, să le controlăm și să le trăim cum trebuie. Atunci când abandonăm acest control emoțional, lăsăm o mare parte din noi înșine pradă hazardului, cu toate riscurile pe care acest fapt le comportă pe planul sănătății.
   Un echilibru sănătos reclamă și o viață socială înfloritoare. Ființa umană este făcută pentru a împărtăși, pentru a comunica, pentru a da sau pentru a primi. Prin contactul cu ceilalți ne îmbogățim și ne energizăm. O viață singuratică ne desparte cu siguranță de o potențială bunăstare. Viața socială ne oferă ocazia să ne eliberăm de ‘’dictatura’’ serviciului și a familiei. Ea ne deschide noi orizonturi și ne ajută să rămânem vii. Viața socială este patria prietenilor, iar pe pământul prieteniei suferințele devin mai ușoare.

Sănătatea trece și prin intelect

   Cu cât vom rămâne mai activi în acest plan, cu atât vom fi mai capabili să ne păstrăm și mai mult capacitățile intelectuale. Ca și corpul, creierul are nevoie să fie pus ‘’la muncă’’ pentru a nu se atrofia; atunci, să-l folosim fără rezerve!
   Pentru a trăi într-un echilibru perfect nu ar trebui să neglijăm nici aspectul psihologic. Reacțiile noastre la evenimentele zilnice sunt determinate de multe procese interne care pun în mișcare emoții, percepții, valori și un enorm bagaj de evenimente trecute. Suntem ființe complexe, în care există atâtea elemente disparate, încât ni se întâmplă să avem impresia uneori că ne pierdem controlul asupra noastră, că nu mai știm foarte bine unde ne aflăm, după care ne reluăm drumul. Să ne acordăm atenția cuvenită, să încercăm să ne înțelegem reacțiile, să ne detașăm, să ne exprimăm nevoile, să cerem ajutor atunci când ceața devine prea densă, iată ce putem face pentru a ne menține echilibrul psihic.
   Atunci când știm că o mare parte dintre bolile fizice sunt de origine psihică (cum au demonstrat deja mai multe studii americane), înțelegem mult mai mult interesul pe care îl avem de a acorda importanță acestui domeniu.
   În sfârșit, un spirit bine hrănit completează tabloul unei vieți cu adevărat echilibrate. Viața spirituală vine să închidă cercul cu o introspecție îndreptată către forțele Universului. Ea oferă momente de binecuvântare între sine și lume, momente de liniște și de calm care ne permit să fim cuprinși de seninătate. Este o plonjare în lumină, în însăși esența vieții. Este o căutare a sensului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?