Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Preoţii, organizatori de activităţi recreative pentru elevi


   Unitățile de învățământ desființate s-ar putea transforma în spații pentru organizarea de activități recreative pentru copii, susținute de preoți și cadre didactice. Primarul Iancu Pascaru, de la Boghești, spune că preoții din localitatea pe care o păstorește au salarii mici, mulți dintre ei preferând să plece. Populația de la sate este în scădere, așa că unii directori de școli sunt sceptici cu privire la succesul unui astfel de proiect.

   Unitățile de învățământ închise de pedeliști s-ar putea transforma în spații pentru organizarea de activități recreative pentru copii, coordonate de preoți și cadre didactice. În acest sens, între Patriarhia Ortodoxă Română, Ministerul Educației și Ministerul Administrației și Internelor a fost semnat un protocol, potrivit căruia în școlile închise vor putea fi organizate activități recreative, după orele de curs sau în vacanțe, prin implicarea preoților, cadrelor didactice, consiliilor locale și a primarilor.
   În Vrancea, una dintre unitățile de învățământ închise este cea din Titila, comuna Andreiașu de Jos. În aceeași si-tuație sunt Åžcoala Iugani din comuna Boghești și școlile din Arva și Căpătanu, comuna Broșteni.  Închisă este și Åžcoala din Fetești, comuna Câmpuri.  
   Odată cu punerea în aplicare a acestui parteneriat, primarii vor avea mână liberă să organizeze acțiuni educative, cu sprijin din partea preoților parohi din localitate. Această inițiativă a fost salutată de edili, mulți dintre ei având deja proiecte pregătite. „Eu mă gândeam să fac un muzeu pentru a nu se dete-riora clădirea. Åžcoala este nouă, cu termopane, cu izolație, este numai bună de utilizat. Ea ar mai fi putut funcționa, dar s-a dorit ca elevii să facă naveta cu microbuzul la Åžcoala din Pitulușa. Sunt încântat de acest parteneriat și cred că va da randament la noi în comună. Preoții sunt tineri și au inițiativă”, este de părere Ion Bucur, primarul comunei Broșteni.

Preoții și copiii, pe cale de dispariție

   Dacă în anumite situații inițiativa este mai mult decât binevenită, în cazul unor sate îndepărtate ale județului se pare că ar exista unele probleme. Nu cu organizarea de activități, ci cu menținerea pe funcții a preoților. Primarul Iancu Pascaru, de la Boghești, a precizat că preoții din localitatea pe care o păstorește au salarii mici, mulți dintre ei preferând să plece.
   Prin urmare, este greu de crezut că preoții vor accepta să facă muncă voluntară cu elevii, din moment ce ei abia se descurcă din punct de vedere financiar. „Ar fi grozav să se poată face așa ceva pentru că ar ajuta în primul rând la întreținerea unităților școlare închise. Din 2008, s-au tot  închis la noi în comună, câte una, câte una. Acum depinde și de preoții de la noi pentru că satele sunt mici cu populație bătrână și pe bună dreptate abia de își pot lua salariul, de aceea nu stau prea mult în satele de la noi. Cadrele didactice sigur s-ar implica, deoarece ideea este foarte bună”, a adăugat Iancu Pascaru de la Boghești.
   Populația de la sate este în scădere, așa că unii directori de școli sunt sceptici cu privire la succesul unui astfel de parteneriat. Majoritatea tinerilor au plecat la muncă în străinătate, iar satele sunt populate, în majoritate, doar de bătrâni. „Nu va avea succes acest parteneriat deoarece populația este scăzută. Populația fluctuează, deoarece mulți sunt plecați în Italia și Spania, iar satele sunt izolate. Preotul abia are timp să facă slujba la biserică, când să mai facă și activități extrașcolare? Probabil că în satele unde populația este mai mare, va avea succes parteneriatul acesta”, a spus Costică Mocanu, directorul Åžcolii din Andreiașu.

Elevii îndreptați spre valorile ortodoxismului
 
   Obiectivul general al protocolului îl reprezintă formarea tinerilor în spi-ritul valorilor creștine, promovarea culturii naționale și universale și stimularea dialogului intercultural și interconfesio-nal. „Există un parteneriat încheiat între Ministerul Educației, Patriarhia Română și Ministerul Administrației prin care clădirile fostelor unități școlare, acum dezafectate, să fie reabilitate cu ajutorul preoților din parohii. Se vor ține aici activități de creație, vor fi amenajate biblioteci parohiale unde vor putea fi găsite nu numai cărți religioase, ci și beletristică. De asemenea, se pot face ateliere pentru studiu, unde copiii își vor putea dezvolta aptitudini de socializare și îndemânare. Deocamdată suntem la nivel de discuție, se va forma o comisie din reprezentanți ai inspectoratelor școlare, primarii din loca-litățile respective, preotul și un reprezentant al Guvernului”, ne-a declarat Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?