Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Focșaniul pute… a porc


   Aerul a devenit din nou irespirabil în Focșani. Cum au crescut temperaturile exterioare, mirosul de dejecții de animale a început să-și facă simțită prezența. Reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea au fost înștiințați încă de ieri dimineață de angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea că în Focșani pute a porc. Åžeful Gărzii de Mediu, Aurel Cristian, dă vina pe cei 60.000 de porci din apropierea Focșaniului.

   Miile de oameni care locuiesc în Focșani sunt nevoite ca la începutul fiecărui sezon călduros să închidă ferestrele în loc să le țin larg deschise, să se țină de nas sau să renunțe să mai iasă din case din cauza mirosului pestilențial de afară. Ca și cum comisarii Gărzii de Mediu nu ar avea nas să miroasă, ei au așteptat să-i sune cei de la APM, ca să afle și ei că pute. „Dimineață (ieri-n.r.) i-am sunat pe cei de la Garda de Mediu și i-am anunțat”, ne-a asigurat Lavinia Stancu, șeful Serviciului de Monitorizare din cadrul APM.
   Nu se știe ce măsuri a luat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Aurel Cristian, deși a promis că va afla de ce miroase. „O să sun să văd ce s-a întâmplat. Mai sunt incidente”, a dat asigurări Aurel Cristian.
   Problema mirosurilor nu este nouă la nivelul municipiului Focșani, iar felul cum tratează acest subiect comisarul șef al Gărzii de Mediu este cât se  poate de îngrijorător. Mai întâi nu a luat nicio măsură la sesizarea făcută de APM, iar ulterior a promis că va da un telefon.
   Aurel Cristian promitea în anii trecuți că își dă demisia dacă nu rezolvă problema mirosurilor din Focșani, însă din câte se pare, nasul său e imun. „Rușine pentru cei care ar trebui să rezolve această problemă! Mă întreb dacă lor le place acest miros sau sunt obișnuiți cu el. Ar fi bine să își facă datoria, să ne asigure un aer curat, pentru că de asta sunt plătiți. Dacă nu, demisia”, sugerează Adrian Ene, din Focșani.

Proceduri prea grele pentru angajații APM Vrancea
 
   Pentru a stabili dacă miroase sau nu, reprezentanții APM susțin că trebuie mers la locul care emană miros, unde cel puțin 10 nasuri să-și dea cu părerea.  Lavinia Stancu ne-a explicat care este procedura pentru a întocmi un raport olfactiv. „Mirosurile nu pot fi înregistrate cu aparatele de măsură pe care le avem. Ar trebui să mergem la fața locului și în baza unui proces verbal semnat de cel puțin 10 persoane să întocmim un raport olfactiv. Este o întreagă procedură”, susține șeful Serviciului de Monitorizare din cadrul APM.
   Dar, pentru ca angajații APM să ajungă la sursa putorii trebuie, musai, o echipă de la Garda de Mediu, care să asigure pătrunderea în interiorul locului emițător de mirosuri. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?