Se știe că putem rezista chiar și câteva săptămâni fără mâncare, în schimb nu putem rezista mai mult de câteva zile fără apă. Aceasta ne ajută să absorbim nutrienții din mâncare, să digeram mâncarea, determină menținerea temperaturii optime corporale și filtrează multe toxine.
Nutriționiștii recomandă tuturor categoriilor de vârstă consumul apei în mod regulat, deoarece corpul nu face rezerve de apă. Dacă nu beți destulă apă, apare deshidratarea, semnalizată în primul rând prin senzația de sete. Alte simptome sunt durerile de cap, oboseala acută, uscarea limbii și a gurii în general, amețeală și urinări rare. Foarte afectați vor fi rinichii. Pot apărea pietre la rinichi.
Următoarea întrebare firească este câtă apă să bem, ținând cont că multe alimente ca fructele, legumele, carnea și brânza, să nu mai amintim de ceai, cafea, lapte sau sucuri, conțin apă. În timpul caniculei, aportul de apă trebuie să fie mai mare pentru a înlocui lichidele pierdute.
În mod normal cantitatea de apă necesară corpului depinde și de ceea ce mâncăm, de starea vremii, de psihicul nostru și mai ales de starea de sănătate. În general avem nevoie de 1,5-2 litri de lichide zilnic. Depășim cu siguranță această normă pe timpul verii sau dacă practicăm activități fizice solicitante, dacă avem febră, stări de vomă. În timpul sarcinii și alăptatului sunt necesare cât mai multe lichide.
Ce anume bem? Răspunsul este evident, cât mai multă apă pentru că nu conține zahăr, cafeină sau calorii, deci nu vă strică dinții și nici nu vă îngrașă. Alte băuturi care conțin apă sunt laptele, sucul de fructe, ceaiul, cafeaua și alcoolul, dar fie îngrașă datorită grăsimilor și zaharurilor conținute, fie au efect diuretic accentuat.
Unii se întreabă dacă apa plată este mai bună decât cea de la robinet. La noi este evident de preferat consumul apei plate, ținând cont de rețeaua învechită de apă. Este adevărat că cea plată costă mai mult. Pentru copiii foarte mici este recomandat ca apa de la robinet să fie fiartă și răcită, la fel și cea plată. Teoretic, cea plată este apă minerală necarbogazoasă, cu puține minerale, filtrată, curățată și fără bacterii, adică microbiologic purificată. La fel de bună este și apa minerală, mai ales că ea conține minerale ca magneziu, calciu în cantități diferite, în funcție de izvorul de captare.
Consumul apei în timpul mesei nu are niciun efect asupra greutății corporale. Creșterea în greutate se datorează exclusiv aportului mare de calorii. Apa nu are calorii, deci nu influențează îngrășarea. E adevărat că dacă la masă consumăm alte băuturi ca laptele, sucul de fructe și alcoolul, atunci veți mari numărul de calorii.
Cantitatea de apa consumată nu duce la reținerea de lichide, ba din contră ajută la eliminarea sării, principalul factor care reține apa în organism. Încercați să mâncați mai puțină sare și să beți mai multă apă.
Ca să vă obișnuiți familia să consume apă cu plăcere puteți apela la câteva trucuri. Dacă veți adauga o felie de lămâie, portocală sau kiwi într-un pahar de apă, acesta va deveni mai atrăgător. În timpul verilor călduroase țineți permanent apa la rece, în frigider. Dați chiar dumneavoastră exemplu consumând zilnic apă cu plăcere. Încurajați copiii să se hidrateze cu apă în loc de băuturi dulci și carbogazoase.