Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Părinți care nu mai sunt părinți


   Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din drepturile părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului, prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului. Începând din anul 2010 și până în prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea a solicitat instanței decăderea din drepturile părintești pentru 11 cazuri din județul nostru. „Cei 11 copii ai căror părinți au fost decăzuți din drepturile părintești se află în prezent în sistemul vrâncean de protecția copilului. Ei au vârste pornind de la un an și câteva luni și până la 17 ani”, a declarat Anca Candrea, șefa Serviciului de Intervenție în

Regim de Urgență (SIRU) din cadrul DGASPC Vrancea.

    Unsprezece copii din județul nostru au ajuns în grija statului după ce mama, tatăl sau ambii părinți au fost decăzuți din drepturile părintești, pentru că nu au înțeles că au obligația să-i îngrijească, să-i ocrotească, să le asigure condiții care să nu le pericliteze existența. Potrivit celor declarate de Anca Candrea, șeful SIRU din cadrul DGASPC Vrancea, în două dintre aceste 11 cazuri s-a solicitat decăderea din drepturile părintești ca urmare a agresiuniilor asupra copiilor manifestate de tați, iar în celelalte nouă cazuri a fost vorba despre neglijență crasă. „Acești părinți nu au înțeles importanța asigurării unui climat familial și condiții adecvate pentru copiii lor. Au refuzat ajutorul oferit de autorități și cu toate că au beneficiat de asistență și consiliere, au pus în pericol, prin comportamentul lor, starea fizică și psihică a copiilor. Sunt familii consumatoare de băuturi alcoolice care nu au făcut absolut nimic care să schimbe în bine viața copiilor lor. Ba mai mult, am constatat că ajutoarele primite de ei de la primării și fundații le-au vândut”, a declarat Anca Candrea.
    Potrivit Legii 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, reprezentanții DGASPC au dreptul să verifice orice sesizare cu privire la situațiile de agresiune, abuz și neglijare asupra copiilor. În situația în care, în urma verificărilor efectuate, se stabilește că există motive temeinice care să susțină existența unei situații de pericol iminent pentru copil, directorul direcției poate să instituie măsura plasamentului în regim de urgență. În cazul în care părinții refuză sau împiedică în orice mod efectuarea verificărilor de către reprezentanții Protecției Copilului, iar aceștia stabilesc că există motive temeinice care să susțină existența unei situații de pericol iminent pentru copil, datorată abuzului și neglijării, DGASPC sesizează instanța judecătorească, solicitând emiterea unei ordonante președințiale de plasare a copilului în regim de urgență la o persoană, la o familie, la un asistent maternal sau într-un serviciu de tip rezidențial, licențiat în condițiile legii. „În termen de 48 de ore de la data executării ordonanței președințiale prin care s-a dispus plasamentul în regim de urgență, DGASPC sesizează instanța judecătorească pentru a decide cu privire la: înlocuirea plasamentului în regim de urgență cu măsura plasamentului, decăderea totală sau parțială din exercițiul drepturilor părintești, precum și cu privire la exercitarea drepturilor părintești”, prevede legislația în vigoare. Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială, iar participarea procurorului este obligatorie.

„Interesul nostru NU este separarea copiilor de părinți”

    Anca Candrea, șefa SIRU, a subliniat faptul că interesul DGASPC nu constă în niciun caz în separarea copiilor de părinții lor și că la acest lucru se procedează doar în ultimă instanță, când se constată că mamele și tații respectivi își ignoră cu desăvârșire obligațiile pe care le au față de micuții lor. „Interesul nostru este acela de a asigura servicii de specialitate așa încât familiile să înțeleagă importanța asigurării unui climat adecvat de educare și creștere în bune condiții a copiilor. Măsura de protecție specială o referim instanței când vedem că părinții chiar nu fac nimic. Dar trebuie să subliniez că toate instituțiile trebuie să conlucreze în prevenirea separării copiilor de părinți. DGASPC nu are cum să facă singur acest lucru, dacă școala nu vede că elevul lipsește, medicul de familile nu vede vânătăile, vecinul știe ce se întâmplă cu copilul respectiv, dar tace și așa mai departe!” , a subliniat Anca Candrea.

Drepturile părintești se pot redobândi

    Potrivit Codului Civil, decăderea din exercițiul drepturilor părintești este totală și se întinde asupra tuturor copiilor născuți la data pronunțării hotărârii. Cu toate acestea, instanța poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părintești ori la anumiți copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copiilor. E bine de știut că decăderea din drepturile părintești nu scutește părintele de a da întreținere copilului.  În situația în care, după decădere, copilul este în situația de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinți, se instituie tutela.
    Dacă împrejurările care au dus la decăderea din drepturile părintești  ale părinților încetează și aceștia nu mai pun în pericol viața, sănătatea și dezvoltarea copilului, instanța le poate reda aceste drepturi. Până la soluționarea cererii, instanța poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă acest lucru este în interesul celui mic. „În situația unui copil în privința căruia se instituie măsura de protecție specială, ca urmare a abuzului sau neglijenței săvârșite de către unul sau ambii părinți, punându-se astfel în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului, DGASPC, în cadrul activității de evaluare detaliată a cazului, solicită instanței de judecată și decăderea unuia sau a ambilor părinți din exercițiul drepturilor părintești. Părinții pot însă redobândi drepturile tot prin instanța de judecată, ca urmare a eliminării cauzelor care au dus la separarea copilului de familie. În acest scop, DGASPC are obligația de a furniza servicii sociale specializate atât copilului cât și familiei acestuia”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?