Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: Armenii, georgienii şi moldovenii vor să realizeze la ei acasă ce au văzut în Focşani


  

 

   Primarul Decebal Bacinschi a fost ghid ieri pentru un grup de armeni, georgieni și moldoveni de peste Prut, care au vizitat municipiul Focșani. Delegațiile străine au văzut cum arată două obiective importante din orașul nostru, realizate cu bani europeni: Piața Unirii – Grădina Publică și Stația de epurare a apelor uzate. Străinii au fost întâmpinați cu pâine și sare, au gustat din plăcintele vrâncenești, din vinul podgoriilor noastre și au asistat la un spectacol folcloric pus în scenă de Ansamblul Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”. La final, armenii, georgienii, moldovenii și românii s-au prins într-o horă vrâncenească. Vizitatorii s-au arătat încântați de cele văzute și au mărturisit că în Focșani au simțit o mare energie, a locului și a oamenilor. Orașul Orhei din Republica Moldova și-a exprimat deja dorința unei înfrățiri cu municipiul Focșani.

   Trei delegații străine din Armenia, Georgia și Republica Moldova au vizitat ieri municipiul Focșani, în cadrul unui proiect de colaborare internațională, intitulat „Capacitate pentru Dezvoltare Urbană Integrată: INTEGR-ABLE”, finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2007 – 2013. Străinii au vizitat Piața Unirii, sediul Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei”, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, Grădina Publică din centrul orașului, apoi s-au deplasat la Stația de Epurare Ape Uzate Focșani, obiective finalizate cu finanțare externă.
   Municipiul Focșani a fost selectat ca oraș-resursă în cadrul acestui proiect, astfel încât străinii din cele trei țări să ia exemplul de bună practică de aici privind planificarea urbană integrată și să îl aplice în comunitățile lor. „Am pornit acest proiect în anul 2009, știind care sunt problemele reale ale orașelor din bazinul Mării Negre. Multe se confruntă cu probleme moște-nite sau se află în perioada de tranziție. Folosind oportunitățile oferite de programul operațional, am pornit în această aventură, de a folosi experiența unor orașe care au avut succese, cum este și cazul Focșaniului. Felicit orașul Focșani pentru toată energia pe care o simțim aici, care se datorează și echipei administrației publice locale”, a spus Claudia Pamfil, reprezentantul Grupului pentru Dezvoltare Locală, unul dintre inițiatorii proiectului, alături de Urban Foundation for Sustainable Development din Armenia, Kutaisi Information Center din Georgia și Asociația Primarilor și Colectivităților Locale din Republica Moldova.

Înfrățire între Focșani și Orhei din Republica Moldova

   Oaspeții au spus că s-a constituit un adevărat „pod” peste Marea Neagră prin această cola-borare. „Aveți un oraș deosebit. Aseară am făcut o plimbare și am observat că aveți multă energie, iar primarul și viceprimarul dau o atmosferă de bunăstare oamenilor. Acest component vrem să-l împrumutăm și noi de la dumneavoastră, această energie”, a spus Vitalie Colun, primarul orașului Orhei din Republica Moldova.
   Primăria Focșani a oferit fiecărui oaspete un cadou simbolic, ce a constat într-o plachetă cu orașul, insigne și diverse materiale promoționale. La rândul său, primarul Decebal Bacinschi a primit daruri din partea delegațiilor, specifice țărilor respective, iar primarul de la Orhei și-a exprimat dorința unei înfrățiri cu Focșaniul. „Suntem deschiși unei asemenea colaborări. Vom trimite scrisori de intenție în orașele dumneavoastră, pentru o înfrățire, ar fi un lucru frumos”, a specificat primarul Bacinschi.

Străinii, cuceriți de muzica și dansurile populare

   Vizita a început în Piața Unirii, la piatra de hotar dintre Moldova și Muntenia, apoi oaspeții au mers să vadă sala multifuncțională din sediul Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei”. Aici au fost întâmpinați în mod tradițional, cu pâine și sare, de două fetițe îmbrăcate în costum tradițional și au gustat din bunătățile locului, plăcinte vrâncenești și vin. Apoi au asistat la un spectacol folcloric, cu dansuri și cântece din zona noastră etnofolclorică, pline de veselie și frumusețe. Străinii au aplaudat îndelung fiecare reprezentație, iar la final au fost invitați să se prindă într-o horă mare. Următoarea oprire a fost în Grădina Publică și la chioșcul șahiștilor, apoi străinii au vizitat Ateneul Popular și au aflat câteva lucruri din istoria acestui edificiu, povestite chiar de primarul Decebal Bacinschi. Ultima vizită a fost la Stația de Epurare Ape Uzate Focșani.
   La vizita de studiu de ieri au participat reprezentanți din câte trei orașe din Armenia, Georgia și Republica Moldova. Luni și marți, delegațiile au vizitat și orașele Brăila și Medgidia. Proiectul va continua prin colaborarea viitoare între aceste orașe.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?