Toți spun că spanacul sau morcovii sunt alimente foarte sănătoase, dar și ceaiul, ciocolata, fructul avocado și peștele gras sunt la fel de sănătoase, fiind chiar indicate în alimentația echilibrată. Să nu uităm nici de cafea. Unele conțin antioxidanți naturali, altele conțin grăsimi omega 3, toate necesare unui organism sănătos și binedispus.
Capul listei noastre este evident ceaiul, indiferent dacă este negru, verde sau de altă culoare. Potrivit studiilor și cercetărilor efectuate până acum, consumul de ceai reduce riscul bolilor de inimă. Unii spun că ar preveni chiar și cancerul, ar reduce riscul de îmbolnăvire cu Alzheimer. Ingredientele secrete ale ceaiului sunt antioxidanții, care pot fi găsiți și în fructe, legume sau în vinul roșu. Recomandarea noastră este să consumați ceai cât mai concentrat, mai puțin îndulcit și mai cald, pentru a obține maximum de efect. Unii spun că ar trebui să consumăm cam 3 cești de ceai pe zi, alții de câte ori putem și avem poftă.
Un alt aliment sănătos este ciocolata neagră, ea conținând antioxidanți naturali identici cu cei găsiți în ceai, fructe și legume sau vin roșu. Studiile au evidențiat faptul că ciocolata îmbunătățește circulația sanguină mai ales la adulți, scăzând hipertensiunea, și influențează zahărul din sânge și sensibilitatea insulinei astfel reducând riscul de diabet. Vă recomandăm consumul unei tablete sau bucățele mici de ciocolată zilnic, ținând cont că ciocolata are destule calorii și consumată în exces poate duce la creșterea greutății corporale. Åi bineînțeles nu uitați de exercițiile fizice zilnice.
Peștele gras, cum ar fi somnul, heringul, tonul, conțin acizi grași omega 3 care reduc colesterolul prevenind infarctul și cheagurile de sânge. Se pare că influențează și starea de spirit, făcându-ne mai binedispuși. Vă recomandăm consumul săptămânal al acestor tipuri de pește, dar nu prăjit, ci fiert sau la grătar. Dacă nu vă place peștele, îl puteți înlocui cu alune sau soia, care conțin și ele acizi grași.
Fructul avocado conține carotenoizi, e bogat în vitamina E și potasiu, conține și fibre, are și antioxidanți. Consumul regulat și moderat de avocado duce la scăderea colesterolului din sânge. Folosiți-l tăiat în felii în salate, sosuri sau folosiți-l în loc de unt, maioneză. Pentru a nu câștiga în greutate datorită grăsimilor conținute de avocado, va trebui să renunțați la alte alimente cu conținut mare de calorii. Cafeaua ne trezește dimineața, ne stimulează și sistemul nervos. Reduce riscul de diabet, Parkinson, dureri de cap și chiar carii, dar mai ales probleme de dispoziție. Conține acizi clorogenici, magneziu care influențează glucoza din sânge. Totuși, un consum prea mare de cafea poate fi un semn de stil de viață dezordonat sau prea aglomerat. Un alt avantaj al cafelei este că nu are calorii consumată na-tural, neagră, fără zahăr sau frișcă.