Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Investiţii de milioane pentru modernizarea comunei Garoafa


   Primul gospodar al comunei Garoafa, Gheorghe Maghearu este unul dintre cei mai longevivi primari ai Vrancei. După ce a încheiat cu succes patru mandate, s-a înscris în cursa pentru cel de-al cincilea pentru a continua proiectele începute, dar și pentru a implementa noi programe pentru bunăstarea comunei. Gheorghe Maghearu are 57 de ani, este primar din anul 1996, membru în Comitetul de Conducere al Crucii Roșii, filiala Vrancea și președintele PSD Garoafa.
   Numai în mandatul care tocmai se încheie, primarul Gheorghe Maghearu a reușit să facă investiții în comună de 2 milioane de lei pentru reparații drumuri de interes local, construirea grupului sanitar și realizarea unei fose septice la Åžcoala din Garoafa, la fel la cea din satul Ciușlea, demolarea și construirea gardului la sediul primăriei, reabilitarea fântânilor publice.
   Unul dintre obiectivele primarului în acest mandat a fost realizarea unei piețe agroalimentare în Garoafa și Bizighești unde legumicultorii din zonă își pot vinde produsele.
   Primarul Gheorghe Maghearu a reușit ca în perioada 2008-2012 să realizeze instalarea și montarea centralei termice de la Åžcoala Ciușlea. „Din fondurile pe care le-am avut la dispoziție am reușit să finalizăm câteva investiții importante pentru comunitate. Am reușit să facem reparații pentru unitatea de învățământ, să facem un foraj puț apă la Căminul Cultural din Ciușlea, dar am realizat și reparații la Cămi-nul Cultural din Garoafa”, a afirmat primarul Maghearu.
   Edilul spune că lista investițiilor putea fi mai lungă însă fostele guvernări PDL nu au acordat fonduri pentru comuna Garoafa. Cel mai cunoscut exemplu este al școlii din Ciușlea care se dărâmă pe elevi. Construită în anii ’60, unitatea de învățământ nu a primit fonduri de la autoritățile pedeliste în ciuda nenumăratelor adrese trimise de primarul Maghearu. „De 4 ani de zile fac adrese către Inspectoratul Åžcolar și către Prefectură. Solicit acordarea de fonduri pentru reabilitarea școlii. Åžcoala este construită prin anii ‘60. Åži acea mână de var pe care am dat-o în clase, tot cu ajutorul părinților se face, deoarece nici măcar acele fonduri nu au mai fost alocate”, spune Gheorghe Ma-ghearu, primarul comunei Garoafa.

Sprijin de la Guvernul USL

   Instalarea noului guvern USL condus de Victor Ponta și câștigarea alegerilor de către primarul Gheorghe Maghearu vor însemna alocarea de fonduri pentru mo-dernizarea comunei. Pentru mandatul care urmează, primarul are planuri mari. În lista investițiilor planificate intră drumuri, unități cultural artistice și lucrări de apă și canalizare. „În mandatul care urmează vreau să reabilitez drumurile comunale, să realizez o aducțiune de apă și canalizare, să reabilitez Åžcoala din satul Ciușlea și să realizez o bază sportivă. Oamenii din comună trebuie să știe că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să voteze USL pentru a putea aduce mai mulți bani în comună. Numai dacă vom reuși să avem Guvern și primar USL vom putea schimba Garoafa și o vom aduce la nivelul la care își doresc consătenii mei”, a declarat Gheorghe Maghearu, primarul comunei Garoafa. Edilul are încredere că oamenii vor alege așa cum este bine pentru ei în data de 10 iunie și că îi vor acorda încrederea pentru un mandat mai bun decât cel pe care îl încheie.

Parc eolian de 200 milioane euro

   Dezvoltarea comunei Garoafa se realizează și prin atragerea de investiții care să asigure bani în bugetul local; bani care să fie utilizați pentru infrastructură și pentru unitățile de învățământ. Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România va fi construit în comuna Garoafa. Investiția este estimată la 200 milioane de euro. Parcul eolian de la Garoafa va fi construit pe o suprafață de peste 245 hectare, iar investiția este derulată de firma Garoafa Wind, societate divizată din compania Energobit. Aceasta a câștigat, în 2010, licitația organizată de Primăria Garoafa privind concesionarea a 226 hectare de teren, pe care va fi amplasat parcul eolian. Pe această suprafață vor fi amplasate 38 de turbine eoliene. Primăria va câștiga, anual, peste 2,5 miliarde lei vechi. „Este o sumă importantă de bani pentru bugetul local din care vor fi realizate investiții în infrastructura localității”, a afirmat primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghearu.
   Cei de la Energobit au estimat o valoare uriașă pentru parcul de la Garoafa. Cifrele preliminare avansate de Energobit arătau că parcul eolian de la Garoafa este o investiție de peste 200 mi-lioane euro. „Realizarea acestor importante investiții se propune să se poată face și prin atragerea de noi acționari/investitori în cadrul societăților nou/create pentru fiecare din parcurile eoliene din Garoafa și Nălbant”, se arată în planul Energobit.
   Până la începutul lunii ianuarie 2012 a fost supus dezbaterii publice proiectul planului urbanistic zonal „Parc eolian” din extravilanul comunei Garoafa, iar în luna mai a fost realizat raportul de mediu pentru această investiție. „Scopul investiției este de a valorifica potențialul eolian al zonei de câmpie a Siretului, din partea de sud-est a satului Bizighești, de la limita perimetrului intravilan a sa-tului către partea de sud și est, prin înlocuirea produ-cerii energiei electrice în instalații eoliano-energetice. Se are în vedere construirea unui parc compus din 38 de turbine eoliene de câte 2,1MW putere nominală, însumând o capacitate totală de 79,8 MW. Se estimează obținerea pe această cale a unei cantități de energie electrică din sursă regenerabilă de circa 400.000 MWh anual”, se arată în raportul de mediu al proiectului de la Garoafa.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?