Focșănenii din Cartierul Sud s-au întâlnit cu primarul Decebal Bacinschi pentru a discuta probleme legate de străzi, încălzirea pe timp de iarnă și modernizările ce vor avea loc în mandatul care vine. Edilul le-a vorbit oamenilor despre pachetul de trei proiecte Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) ce a fost semnat la finele anului trecut și care include lucrări ce vor începe în această vară.
Primarul Decebal Bacinschi a mers miercuri seară și ieri după-amiază în Cartierul Sud al municipiului Focșani, unde a discutat cu cetățenii despre investițiile ce vor avea loc în această zonă a orașului, dar și despre încălzirea pe timp de iarnă și probleme legate de infrastructură. Majoritatea celor care au participat la discuții au promis că votul din 10 iunie i-l vor da primarului Decebal Bacinschi pentru a putea continua proiectele începute. „Cartierul Sud se va schimba total pentru că avem un proiect, PIDU, la care am semnat contractul de finanțare, prin care vom moderniza străzile, trotuarele, spațiile verzi și vom construi locuri de parcare. Legat de încălzirea pe timp de iarnă, pot să vă spun că proiectul de modernizare al centralei termice va fi gata, din câte mi-au promis constructorii, la finele acestui an. Important este să găsim soluții pentru izolarea blocurilor pentru că numai așa putem să plătim mai puțin la căldură”, le-a spus Bacinschi celor câteva zeci de focșăneni adunați la Punctul Termic nr. 13 din Aleea Constructorului.
După ce a notat problemele pe care le-au ridicat cetățenii, primarul a răspuns afirmativ la invitația unei femei de a-și revedea un fost coleg de serviciu. „A fost cel mai bun mecanic. Mă bucur tare mult că am avut ocazia să îl revăd”, a spus Bacinschi despre fostul coleg, ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani.
Oamenii au cerut locuințe sociale
La Punctul Termic nr. 9, primarul a avut de dat lămuriri celor nemulțumiți de faptul că nu s-au mai construit locuințe sociale. Câțiva cetățeni s-au plâns de faptul că locuiesc și câte cinci persoane într-o garsonieră și că le este foarte greu. „Când am putut construi locuințe a fost bine. În ultimii patru ani nu am reușit decât să terminăm locuințele începute. Asta a fost guvernarea trecută. Acum sperăm să reluăm construcțiile de locuințe sociale în Focșani”, a spus primarul Bacinschi.
De asemenea, focșănenii s-au plâns de drumuri, fapt ce l-a determinat pe edil să aducă aminte de Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) care presupune reabilitarea străzilor din Cartierul Sud și Mândrești, modernizarea trotuarelor, a spațiilor verzi, construirea de locuri de parcare și înființarea unui sistem de supraveghere video.
La periferie, ca în centru
Proiectul PIDU, implementat, în prezent, în municipiul Focșani, cuprinde trei capitole: refacerea drumurilor și aleilor, refacerea spațiilor verzi și supravegherea video a întregii zone, în special a școlilor, grădinițelor, creșelor, policlinicilor și intersecțiilor stradale. „De patru ani ne chinuim cu acest proiect. Avizare, proiectare, aprobare indicatori, aprobarea Studiului de Fezabilitate, depunerea la Regiunea de Dezvoltare Sud – Est Brăila, aprobarea acolo, apoi am mers din nou la Minister (Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – n.r.), unde a trecut printr-o altă comisie. În cele din urmă, am reușit anul trecut să semnăm contractul de finanțare și începerea lucrărilor. Acum suntem în perioada pregătitoare a achizițiilor pentru lucrările de construcții”, ne-a explicat traseul proiectului, primarul Decebal Bacinschi.
La finalul investiției, care va fi gata în circa doi ani, zonele de locuit din marginea municipiului vor avea același aspect din punct de vedere arhitectural, urbanistic, al mobilierului urban, ca zona centrală, astfel încât să nu mai existe diferențe. Întrucât în documentația pentru PIDU e prinsă doar canalizarea menajeră, Primăria va veni cu proiecte suplimentare, cum ar fi lucrările pentru canalizare pluvială, care vor începe în acest an, cu bani din împrumutul pe care municipalitatea l-a făcut pentru refacerea străzilor. Lucrările pentru canalizare, precum și cele cuprinse în programul de termoficare, pentru refacerea rețelelor subterane și a punctelor termice sunt programate să fie realizate înainte de începerea lucrărilor la drumuri, alei și spații verzi.