Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

ALEGERI LOCALE 2012: Unde poţi vota şi care sunt documentele necesare


   Peste 319 mii de vrînceni sunt așteptați duminică la vot, pentru a alege președintele Consiliului Județean Vrancea, cei 73 de primari de municipii, orașe și comune, consilierii județeni și locali. Pentru alegerile de duminică au fost organizate 354 secții de votare la nivelul județului Vrancea. Pentru scrutinul de duminică au fost tipărite peste 1,3 milioane buletine de vot.
   Secțiile de votare se vor deschide duminică dimineață la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.
Alegătorii pot vota numai în comuna, orașul sau municipiul în care au domiciliul, iar în cazul în care    și-au stabilit rezidența în altă localitate, numai dacă au făcut acest lucru până cel târziu în 10 martie 2012.
   Au drept de vot cetățenii români care împlinesc vârsta de 18 ani în ziua alegerilor inclusiv.
Totodată, au drept de vot cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România.  Alegătorii pot vota pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorii, a pașaportului diplomatic și a celui de serviciu sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor de la școlile militare.
   În cazul alegătorilor netransportabili din motive de invaliditate sau de boală, președintele Biroului Electoral al Secției de votare poate aproba deplasarea la domiciliile acestora a unei echipe formate din doi membri, cu urna mobilă, ștampila de votare și buletinele de vot.
Persoanele private de libertate care nu au interdicții electorale pot vota dacă sunt în penitenciare din localitățile unde au domiciliul.
   La alegerile locale nu pot vota debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele cărora le-au fost interzise drepturile electorale prin hotărâri judecătorești definitive.

Cum votăm

   Odată ajuns la secția de votare de care aparține adresa la care locuiești, prezinți actul de identitate unui membru al biroului electoral al secției de votare. Acesta îți va căuta numele în lista electorală și apoi îți va înmâna patru buletine de vot și ștampila cu însemnul „VOTAT”, solicitându-ți să semnezi în lista electorală în dreptul numelui tău. Actul de identitate va fi reținut până când votezi și îți va fi înmânat după ce introduci buletinul de vot în urnă și înapoiezi ștampila „VOTAT”. Dacă numele tău nu se regăsește pe lista electorală, membrii biroului electoral al secției de votare te vor înscrie pe o listă suplimentară. Vor fi trecuți pe listele speciale și cei care și-au schimbat domici-liul după publicarea listelor electorale, membrii Biroului Electoral al Secției de Votare și persoanele care asigură menținerea ordinii.
   După ce ai primit buletinul de vot și ștampila „VOTAT”, trebuie să intri într-o cabină de vot pentru a vota. Dacă, din motive întemeiate, nu poți vota singur, poți solicita să fii însoțit în cabina de vot de către o persoană pe care o alegi tu. Atenție, însă, nu poți fi ajutat să votezi de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați sau de observatori.
   Pe fiecare pagină a buletinului de vot sunt tipărite chenare care conțin o listă de candidați sau numele unui candidat. Aplică ștampila „VOTAT” o singură dată, în interiorul chenarului ce conține lista de candidați sau candidatul pe care vrei să îl votezi. Dacă nu aplici ștampila în niciunul dintre chenare sau o aplici în mai multe chenare, buletinul tău de vot va fi anulat la numărătoare și votul tău irosit.
   În sala de votare alegătorii pot intra numai în serii corespunzătoare numărului cabinelor și nu pot staționa nejustificat în cabina de votare. După ce au aplicat ștampila pe buletinele de vot, alegătorii trebuie să le îndoaie, astfel încât pagina cu ștampila de control să rămână în afară și sunt obligați prin lege să nu dezvăluie modul în care au votat.
   Ca și în anii electoral anteriori, nu se poate intra în cabina de vot cu aparate de înregistrare și nici nu se pot prelua imagini.

Urna mobilă

   Pentru ca urna mobilă să fie pusă la dispoziția unui alegător, trebuie să existe o cerere scrisă în acest sens, din partea persoanei nedeplasabile sau a instituției sanitare sau sociale. Această cerere trebuie să fie aprobată de președintele secției de votare. Alegătorul care solicită urna mobilă trebuie să domicilieze în aria arondată secției de votare unde se face solicitarea. Deplasarea urnei speciale se va face numai sub paza personalului organelor de ordine publică. Persoanele internate în instituții sanitare, pot solicita urna mobilă doar dacă domici-liază în raza teritorială a secției de votare în care se regăsește spitalul. Personalul medical va vota, însă în secția unde își are domiciliul.
   Ieri, la ora 13.00, la Spitalul Județean erau internați 112 pacienți din Focșani cu drept de vot. Managerul unității, medicul Nicolae Moise, ne-a precizat că în cursul zilei de astăzi va fi realizată o listă finală cu pacienții cu drept de vot care va fi înaintată secretarului Municipiului.
Åži la Spitalul din Adjud va fi întocmită o astfel de listă cu cei care doresc să voteze. „Am solicitat o listă cu pacienții din Adjud care sunt internați pe fiecare secție și au drept de vot. La aceștia va veni urna mobilă la pat sau vor vota într-o sală de mese, ca să aibă intimitate”, a precizat managerul unității, medicul Gheorghe Bercea.
   Aceeași procedură va fi făcută și pentru pacienții internați la Spitalul din Vidra. Managerul unității, medicul Ion Doldor, ne-a precizat că toți pacienții spitalului cu drept de vot, domiciliați în Vidra, pot solicita urna mobilă pentru a vota. Urna specială va fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare.

Voturi valabil exprimate

   Față de anii electorali anteriori, vor fi validate și buletinele pe care se regăsesc mai multe aplicații ale ștampilei de vot sau buletinele mâzgălite, dar numai în anumite condiții. Astfel, vor fi valabile buletinele în care se regăsește ștampila de vot în interiorul unui singur patrulater, dar și atunci când depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă. De asemenea, vor fi valabile și cele în care ștampila este aplicată în interiorul unui patrulater, dar alegătorul a scris sau a mâzgălit buletinul de vot. Va mai fi valabil și buletinul în care ștampila se regăsește în interiorul unui patrulater, dar ștampila a mai fost aplicată pe foaie fără să atingă alt patrulater. Nu va putea fi luat în consi-derație și în concluzie va fi anulat, buletinul pe care nu s-a aplicat ștampila de control a secției de votare și nici cel pe care a fost aplicat alt model decât cel aprobat prin lege, cu mențiunea „votat”. Se va anula și buletinul pe care nu se regăsește aplicată ștampila în vreun patrulater. Nu poate fi considerat un vot valabil dacă alegătorul a pus ștampila de vot în două patrulatere și nici dacă unele dintre ele au fost anulate prin tăiere de către alegător. Dacă ștampila va atinge două sau mai multe căsuțe în care sunt încadrați candidații sau dacă a fost aplicată în afara patrulaterelor, de asemenea buletinul de vot va fi anulat.

Deschis și duminică la Evidența Persoanelor

   Numărul vrâncenilor care nu vor putea merge duminică la vot este în continuare mare. Åžeful Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor (SPCJEP), comisarul șef Neculai Cojocaru ne-a precizat că sunt peste 11 mii de persoane care nu sunt puse în legalitate, o bună parte dintre acestea fiind plecate în străinătate. Angajații SPCJEP desfășoară activități pentru a-i pune în legalitate pe cei cu documentele expirate. Aceștia s-au deplasat cu stația mobilă în mai multe localități, dar numărul persoanelor interesate să fie puse în legalitate nu a fost foarte mare.     Pe data de 9 iunie a.c., programul de lucru va fi de la ora 8 la ora 16.00, iar în ziua alegerilor programul va începe la ora 8 și se va termina la 21.00.

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

   607 polițiști, 368  jandarmi, 158 de pompieri  și 20 de lucrători ai Serviciului Public Comunitar sunt angrenați în asigurarea măsurilor de ordine și pază specifice alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale. Poliția va răspunde de 180 de secții de votare, jandarmii de 95, pompierii de 69, iar alte 10 secții vor fi în responsabilitatea angajaților de la Pașapoarte și Înmatriculări.
   Pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale, structurile teritoriale ale Ministerului Administrației și Internelor din județul Vrancea au derulat, sub genericul „Mita și votul ilegal înseamnă închisoare”, o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislației  electorale.

Campania electorală se încheie sâmbătă la ora 7.00

   Campania electorală pentru alegerile locale se încheie sâmbătă, la ora 7.00.
În preziua votării, președintele biroului electoral al secției de votare este obligat prin lege să dispună îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din și de pe clădirea sediului secției de votare.
   Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.400 la 2.000 de lei sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul acestora să voteze sau să nu voteze anumite partide politice ori candidați, precum și purtarea, pe durata votării, de către membrii biroului electoral al secției de votare sau de către persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
   Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al Consiliului Județean, precum și pri-mirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?