Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra existenței unei tulpini de gonoree care este rezistentă la antibiotice, un expert al instituției declarând chiar că în câțiva ani această boală va deveni rezistentă la orice formă de tratament care există în prezent.
Gonoreea afectează milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an, iar dacă nu este tratată poate cauza infecții ale uretrei sau colului uterin, inferilitate atât la bărbați cât și la femei, complicații în timpul sarcinii și chiar deces, în cazuri extreme. În unele situații, copiii născuți din mame netratate de gonoree pot suferi infecții oculare severe, care pot conduce chiar și la orbire. „Această bacterie a devenit practic rezistentă la orice medicament pe care l-am folosit. Aici sunt incluse și antibioticele pe baza cephalosporinei, considerate ultima armă împotriva gonoreei. În câțiva ani, aceasta va deveni rezistentă la orice opțiune de tratament pe care o avem disponibilă acum”, a declarat medicul Manjula Lusti-Narasimhan, cercetător în cadrul departamentului de boli cu transmitere sexuală din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
OMS a dezvoltat un plan în vederea combaterii răspândirii acestei bacterii, care prevede conștientizarea importanței tratării în faze incipiente a acestei boli și dezvoltarea cercetărilor pentru descoperirea de noi medicamente.
În prezent, gonoreea este a doua cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală, după chlamydia. Potrivit OMS, în fiecare an mai mult de 106 milioane de oameni contractează această boală.