Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Lucruri incredibile pe care le poţi face cu oţetul


   Oțetul este unul dintre acele lucruri care nu lipsesc din nicio casă. Folosit în salate sau pentru a îmbogăți în culoare și gust unele mâncăruri, produsul obținut prin fermentarea acetică a vinului nu este mai prejos, din punct de vedere al calităților, decât cel de origine.
   Dacă proprietățile medicinale constituie de multă vreme un subiect intens dezbătut, cele care vizează utilitatea casnică a băuturii sunt ori necunoscute, ori insuficient promovate de media. De pildă, câți au știință de abilitățile de curățare ale oțetului, care neindoielic ne-ar putea fi de folos în nenumărate situații întâlnite?

Iată câteva dintre acestea:
În casă:
1. Curăță ceainicul și vasele pentru cafea. Oțetul îndepărtează murdăria și petele de pe aceste obiecte care ne slujesc în mai toate diminețile. 
2. Hainele pătate, freacă-le bine cu oțet pe porțiunea afectată, înainte de a le băga la spălare. 
3. Dacă adaugi puțin oțet în apa fierbinte cu detergent, grăsimea va putea fi îndepărtată mai ușor de pe vasele scufundate. 
4. De asemenea, adaugă puțin oțet în apă caldă și vei obține o soluție eficientă pentru dezinfectarea (curățarea) pardoselii din baie și bucătărie. Nu exagera, totuși, în privința cantității utilizate pentru a nu fi „urmărit” de mirosul ascuțit și persistent.    
5. Oțetul face produsele din inox mai strălucitoare ca niciodată. În loc de a spăla lingurile, furculițele etc, cu apă de fiecare dată, adu-ți aminte din când în când să le cureți cu oțet. Cât despre uneltele afectate de rugină din atelier, pe ele le poți lăsă pentru o noapte în oțet alb nediluat.  
6. Spală cuptorul cu microunde în interior și exterior cu soluție de apă  fierbinte cu oțet. Aceasta elimină odată cu mirosul neplăcut, particulele și urmele de mâncare.
 
În grădină:
1. Oțetul este un erbicid eficient. Dacă în grădină cresc buruieni de care vrei să scapi atunci nu ai nevoie decât de niște oțet. Pulverizează constant oțet nediluat direct pe plantele respective până constați că a dat roade. 
2. Există perioade sau ani în care furnicile ne dau bătăi de cap, pătrunzând în bucătărie și în restul locuinței. Pentru a le ține departe, cu ajutorul unui pulverizator nu trebuie decât să împrăștii periodic oțet nediluat în jurul casei.   
3. Muștele nu agreează mirosul de oțet, așa că, pentru a le ține departe în timp ce serviți masă în aer liber, pulverizați puțin oțet în acel loc. 
4. În grădinărit, aciditatea solului este o componentă de care depinde întreaga activitate a plantelor. Unele formațiuni vegetale necesită o aciditate mai mare, pe care i-o putem oferi adăugând puțin oțet în apa cu care le udăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?