Societatea de termoficare a municipiului Focșani a decis să ia măsuri mai ferme pentru recuperarea datoriilor mari înregistrate în special de asociațiile de locatari cu facturare comună. În prezent, datoriile către furnizorul de gaze, GDF Suez, se ridică la suma de 8,5 milioane de lei, care poate fi plătită eșalonat, în rate, până în luna august. „Zilele acestea vom încerca să luăm niște măsuri de restricție, ceva mai dure, pentru recuperarea debitelor, acolo unde sunt asociații de locatari cu datorii foarte mari”, ne-a declarat directorul SC ENET SA, Valter Popescu. În top 3 asociații de locatari cu cele mai mari debite la energia termică sunt: Asociația nr. 167 (Bulevardul Independenței nr. 6) – 350.000 lei, Asociația nr. 98 (Strada Pictor Gri-gorescu nr. 8) – 266.000 lei și Asociația nr. 791 (Strada Ghe. Magheru nr. 3) – 214.000 lei. Datoriile asociațiilor din Focșani depășeau în total 5,3 milioane lei, la data de 10 mai a. c.
Din cauza datoriilor mari ale populației și a încasărilor foarte scăzute la plata facturilor, nu au fost bani pentru plata salariilor celor peste 360 de angajați de la ENET. În prezent, lefurile sunt aproape de o lună și jumătate în întârziere, întrucât oamenii nu și-au luat salariile pe luna aprilie, iar pe 15 iunie nu sunt șanse să primească nici avansul pentru luna mai. „Nu s-au dat salariile de atâta vreme, unii dintre angajați nu mai au efectiv ce mânca. Sunt familii soț și soție angajați la ENET, care din asta trăiesc și nu au alt venit, sunt familii cu copii sau care au acasă copii în plasament, de care trebuie să aibă grijă. Unii nu au ce mânca, îi sună băncile acasă”, ne-a spus un angajat al ENET, sub protecția anonimatului.
Directorul Valter Popescu a recunoscut că sunt probleme cu plata salariilor, care sunt în întârziere, spunând că salariații sunt sacrificați pentru datoriile asociațiilor. „Salariile se vor da în totalitate după ce rezolvăm cu datoriile la gaze. Plata salariilor întârzie din cauza datoriilor mari și a plăților foarte scăzute, iar ceea ce se încasează merge la plata gazului, pentru ca cetățenii să nu rămână fără apă caldă și nu mai rămân bani pentru plata salariilor. Din păcate, salariații noștri sunt sa-crificați. Între timp vom alimenta, pe cât posibil, și salariile”, a spus directorul Valter Popescu. În urmă cu circa o lună, angajații ENET au reclamat aceeași situație a întârzierii la plata salariilor, care, ulterior, s-au plătit.
În această perioadă, la fabrica de căldură a orașului au loc lucrări în cadrul unui amplu proiect de modernizare, cu fonduri nerambursabile, din care jumătate de la Uniunea Europeană, prin care în următorii ani energia termică va fi mai ieftină pentru populație, cu pierderi semnificativ mai mici în sistem, după cum afirmă autoritățile locale.