Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Primăria este pregătită să activeze punctele de prim-ajutor din Focşani


   Focșănenii au avut parte ieri de o zi caniculară, cum a fost de altfel amiaza în tot sudul și sud-estul țării. Căldura a fost greu de suportat. Ieri, la orele prânzului (ora 13.00), la Focșani se înregistrau 33 de grade Celsius. Pentru a veni în ajutorul populației, în special al vârstnicilor și copiilor, cei mai expuși la temperaturile ridicate, Primăria Focșani este pregătită să amplaseze cinci puncte de prim-ajutor în municipiul Focșani. Aici, oamenii se pot opri, la umbră, să se hidrateze și să își verifice tensiunea arterială. „Punctele de prim-ajutor vor apărea în momentul în care vom primi o avertizare meteo, când indicele termic de umiditate va depăși 80 de unități. În orice caz, noi suntem pregătiți să organizăm aceste puncte. Acestea sunt dotate cu tensiometre, apă minerală și pahare de unică folosință și vor fi voluntari de la școlile post-sanitare din Focșani, care vor acorda ajutor”, ne-a declarat viceprimarul Bogdan Matișan.
   Punctele de prim-ajutor din Focșani vor fi amplasate în aceleași locații ca și anul trecut, la: Gară (la dispeceratul SC Transport Public Local SA), Piața Moldovei (la Centrul de Metrologie), Obor (pe Bulevardul Independenței, la o farmacie naturistă), Sud (la magazinul Profi) și, nu în ultimul rând, la sediul ziarului nostru, Monitorul de Vrancea. Dacă ieri aerul a devenit aproape irespirabil după prânz și s-au înregistrat chiar și 36 de grade, la umbră, apropierea nopții trebuia să aducă ploi și instabilitate, iar astăzi vremea va fi ușor mai răcoroasă, după cum au anunțat meteorologii.

Cum ne apărăm de caniculă

   Canicula începe să pună stăpânire pe județul nostru. Din fericire, până în prezent nicio persoană nu a ajuns la spital cu lipotimie. Pentru a face față caniculei și pentru a nu ajunge la spital, medicii recomandă consumul zinic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. „Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri calduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise”, recomandă într-un comunicat de presă reprezentanții Ministerului Sănătății. De asemenea, mai ales bătrânii și copiii, dar și persoanele cu afecțiuni cardio-vasculare, trebuie să evite expunerea la soare între orele 11.00-17.00, în zilele cu temperaturi crescute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?